Despre autism și copiii speciali, cu Ileana Papahagi, președintele Asociației "Glasul Autismului" din Câmpina

Social (Categoria articolului)

În municipiul Câmpina există de câțiva ani Asociația "Glasul Autismului", înființată de părinți ai copiilor cu tulburări din spectrul autist cu scopul de a susține servicii pentru integrarea acestor în comunitate și de a promova cauza și drepturile persoanelor cu TSA. Această asociație, al cărei președinte este Ileana Papahagi, face lucruri minunate, un astfel de lucru fiind înființarea Centrului "Glasul Autismului" pentru copiii cu autism din Câmpina și din împrejurimi. Ileana Papahagi a fost invitata noastră la o emisiune în cadrul căreia am vorbit despre copiii cu autism, despre nevoile lor, despre drepturile lor, dar și despre noi, ceilalți, care ne putem informa, putea ajuta, ne putem implica.

Statisticile sunt îngrijorătoare. Astăzi, în lume, unul din 68 de copii este diagnosticat cu tulburări de spectrul autist. În România, sunt peste 30.000 de copii care suferă de tulburări din spectrul autismului. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație. Autismul nu se poate vindeca, dar diagnosticare precoce și intervenție timpurie intensivă ajută până la 47% dintre copiii cu autism să poată trăi o viață independentă. Fără terapie, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp.
Ileana Papahagi este mama unei fetițe cu autism. Asemeni ei sunt multe familii în Câmpina și împrejurimi. Mai multe decât ne imaginăm. De aici a și plecat ideea înființării asociației, deschiderii centrului (situat în incinta Casei Tineretului), accesării de fonduri prin diverse programe pentru organizarea unor activități destinate copiilor, pentru co-plata terapeuților, pentru pregătirea pentru școală. Nu este ușor, dar noi putem face să fie... puțin mai ușor. În primul rând conștientizând că nu toți suntem la fel, că în societate, în comunitate, lângă noi există și oameni altfel, copii altfel, că autismul nu este o boală și nu se transmite celorlalți. Apoi, puteam sprijini familiile, asociația, centrul. 
Urmăriți emisiunea cu Ileana Papahagi și veți afla mai multe despre această asociație extraordinară și despre Centrul "Glasul Autismului" care există aici, la noi, la Câmpina.

5585 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

5783 vizualizari
16 apr. 2021 08:04

Un simbol al Câmpinei culturale de altădată, ”Casa Cărții” a devenit ”Centru shop”. Un magazin cu de toate, dar nu și cu carte

”Casa Cărții” din centrul municipiului Câmpina reprezintă un exemplu negativ de gestionare a unei situații. Un edificiu reprezentativ pentru cultura unui oraș care s-a mândrit mult timp cu numărul cel mai mare de intelectuali la mia de locuitori a ajuns acum un magazin cu... chinezării. Nu este nimic desuet într-un astfel de magazin, dar parcă este limita cea mai de jos a comerțului, mai ales într-un spațiu aproape sacru, unde, cu niște ani în urmă, își lansau cărți Fănuș Neagu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Romulus Rusan și mulți, mulți alții.

3350 vizualizari
14 apr. 2021 23:25

Agenții economici, asociațiile de proprietari și romii din localitate, invitați să se alăture proiectului "Câmpina curată"

2 comentarii

Proiectul #9ne pasă Împreună pentru ”Câmpina curată”, inițiat de mai multe organizații neguvernamentale și instituții de învățământ din municipiu, se apropie de prima sa acțiune din calendarul de ecologizare a mai multor zone din localitate, acțiune programată sâmbătă, 24 aprilie 2021. Primăria susține demersul societății civile, fiind partener al inițiatorilor acestui proiect, alături de Floricon Salub, Ocolul Silvic și Protoieria Câmpina. 

Alte stiri recente

2158 vizualizari
17 apr. 2021 20:03

Polițiștii prahoveni au verificat zonele de agrement, inclusiv la Câmpina și Valea Doftanei. Au fost aplicate 108 sancțiuni contravenționale

În cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie, polițiștii prahoveni au desfășurat o amplă acțiune în principalele zone de agrement din județul Prahova (Ploiești, Bucov, Câmpina, Valea Doftanei, Vălenii de Munte și Măneciu - Cheia) pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, dar și pentru asigurarea unui climat de ordine publică.  

3443 vizualizari
17 apr. 2021 19:22

Probleme pe Strada Muscelului. Firma care asfaltează, pusă să refacă o parte din lucrare

3 comentarii

Sâmbătă, 17 aprilie, în jurul orei 18.00, când muncitorii care lucrează la asfaltarea unei părți a Străzii Muscelului și a străduțelor adiacente (acolo unde s-a intervenit la conducta de gaze) se pregăteau să încheie activitatea, la fața locului a sosit primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu.