Despre autism și copiii speciali, cu Ileana Papahagi, președintele Asociației "Glasul Autismului" din Câmpina

Social (Categoria articolului)

În municipiul Câmpina există de câțiva ani Asociația "Glasul Autismului", înființată de părinți ai copiilor cu tulburări din spectrul autist cu scopul de a susține servicii pentru integrarea acestor în comunitate și de a promova cauza și drepturile persoanelor cu TSA. Această asociație, al cărei președinte este Ileana Papahagi, face lucruri minunate, un astfel de lucru fiind înființarea Centrului "Glasul Autismului" pentru copiii cu autism din Câmpina și din împrejurimi. Ileana Papahagi a fost invitata noastră la o emisiune în cadrul căreia am vorbit despre copiii cu autism, despre nevoile lor, despre drepturile lor, dar și despre noi, ceilalți, care ne putem informa, putea ajuta, ne putem implica.

Statisticile sunt îngrijorătoare. Astăzi, în lume, unul din 68 de copii este diagnosticat cu tulburări de spectrul autist. În România, sunt peste 30.000 de copii care suferă de tulburări din spectrul autismului. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație. Autismul nu se poate vindeca, dar diagnosticare precoce și intervenție timpurie intensivă ajută până la 47% dintre copiii cu autism să poată trăi o viață independentă. Fără terapie, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp.
Ileana Papahagi este mama unei fetițe cu autism. Asemeni ei sunt multe familii în Câmpina și împrejurimi. Mai multe decât ne imaginăm. De aici a și plecat ideea înființării asociației, deschiderii centrului (situat în incinta Casei Tineretului), accesării de fonduri prin diverse programe pentru organizarea unor activități destinate copiilor, pentru co-plata terapeuților, pentru pregătirea pentru școală. Nu este ușor, dar noi putem face să fie... puțin mai ușor. În primul rând conștientizând că nu toți suntem la fel, că în societate, în comunitate, lângă noi există și oameni altfel, copii altfel, că autismul nu este o boală și nu se transmite celorlalți. Apoi, puteam sprijini familiile, asociația, centrul. 
Urmăriți emisiunea cu Ileana Papahagi și veți afla mai multe despre această asociație extraordinară și despre Centrul "Glasul Autismului" care există aici, la noi, la Câmpina.

6149 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

3967 vizualizari
26 nov. 2021 11:52

Conducătorul auto, care a intrat cu mașina în betonul proaspăt turnat la "Răcitor", s-a prezentat singur la Poliția Locală Câmpina

Este vorba despre un bărbat de 68 de ani, din comuna Provița de Sus. Acesta a mers vineri dimineață la sediul Poliției Locale Câmpina, unde a recunoscut în fața agenților că el este cel care a intrat cu mașina în betonul proaspăt turnat din intersecția de la "Răcitor". Bărbatul a spus că nu a fost atent, că nu a văzut barierele și indicatoarele și și-a cerut scuze pentru incidentul creat. A fost sancționat în conformitate cu prevederile Ordonanței de Guvern 43/1997 privind regimul drumurilor publice.

2716 vizualizari
24 nov. 2021 22:52

Despre reziliență și bullying, inclusiv în școlile și liceele din Câmpina, cu psihologul Georgiana Fenic

În cadrul discuției de zilele trecute de la sediul Asociației ”Fluturi albi” privind derularea proiectului ”7forEDU”, una dintre temele abordate a fost cea privind reziliența și bullyingul, fenomene, din păcate, prea puțin cunoscute în societate, în ansamblul ei, dar mai ales în mediul educațional. Acestea au fost premizele pentru care am invitat-o pe Georgiana Fenic la o discuție mai amplă pe această temă.

Alte stiri recente

37 vizualizari
27 nov. 2021 14:54

Liga A Prahova, etapa a 17-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață au avut loc primele partide din ultima etapă a turului Ligii A Prahova. Iată rezultatele înregistrate până acum și clasamentul la zi:

480 vizualizari
27 nov. 2021 13:19

1,16 - alcoolemia unui bărbat care a intrat cu mașina într-un șanț la Telega

1,16 mg/l alcool pur în aerul expirat a fost alcoolemia stabilită de apartul etilotest pentru un bărbat care a intrat cu mașina într-un șanț.