Informare din partea Primăriei Câmpina referitoare la intenția de elaborare a unui PUZ pentru construirea unui bloc pe Bulevardul Culturii

Actualitate (Categoria articolului)

Am primit la redacție o informare din partea Primăriei Câmpina privind intenția de elaborare a unui PUZ pentru construirea unui bloc pe Bulevardul Culturii, un subiect intens dezbătut în ultimele zile și pe bună dreptate. Un bloc cu patru etaje pe Bulevardul Culturii, lângă monumentul istoric și arhitectural Casa cu Grifoni, este de neacceptat pentru câmpinenii care iubesc și respectă istoria acestui oraș și Bulevardul cu farmecul său. Mai mult, s-ar încălca prevederile Regulamentului de Urbanism al Câmpinei, document conform căruia pe Bulevardul Culturii nu se pot construi imobile cu un regim de înălțime mai mare de P+2. Au existat multe reacții la acest subiect, vi le-am prezentat pe rând, acum iată informarea remisă presei de Primărie, semnată de primarul Alin Moldoveanu și secretarul general al municipiului Elena Moldoveanu.

”La solicitarea SC Ideal Max Construct SRL, ca urmare a cererii înregistrată cu nr. 39523/27.09.2021, s-a emis Certificatul de urbanism nr. 423/5.10.2021 în scopul: Întocmire Plan Urbanistic Zonal (PUZ) - Modificare indicatori urbanistici (S=835mp) și zonă edificabilă, în vederea amplasării uinei construcții cu funcțiune mixtă (suprafață de studiu = 10833mp).
În cazul acestei solicitări, precizăm că nu ne aflăm în situația inițierii documentației de urbanism PUZ de către Municipiul Câmpina, intenția elaborării acestui PUZ aparținând exclusiv investitorului privat.
Terenul în suprafață de 835mp este situat în UTR 9 subzona funcțională: IS1 - subzona pentru instituții și servicii de interes general cu regim de construire continuu și discontinuu situate în zonă protejată cu valoare istorică și arhitecturală, la limita cu zona de protecție a monumentului istoric Vila Ștefănescu - Casa cu Grifoni, perimetru situri istorice conform studiu istoric de fundamentare (delimitate pe limite de parcele), conform PUG aprobat prin HCL 15/2013, documentație avizată atât de Ministerul Culturii și Cultelor, cu Avizul 87/U/2002, cât și de Direcția Județeană Prahova pentru Cultură, Culte și Patromoniul Cultural Național, cu Avizul nr. 156/DU/2006.
Având în vedere obligația Primăriei Municipiului Câmpina de a soluționa orice cerere depusă, în conformitate cu prevederile legale, așa cum s-a procedat în cazul cererilor care vizează documentații de tip PUZ înregistrate la sediul instituției, prin intermediul structurii de resort din aparatul de specialitate al primarului, s-a demarat procedura specifică reglementată prin Regulamentul de informare și consultare a publicului aprobat rpin HCL 38/ 31 martie 2021: implicarea puiblicului în etapa pregătitoare, art. 26, al. (5) - ”în cazul în care inițiatorul planului nu este autoritatea locală, informarea publicului cu privire la intenția de elaborare PUZ și obiectivele acestuia se face înainte de emiterea avizului de oportunitate”.
Prin certificatul de urbanism, la pct. 3.1, la regimul de actulizare s-au menționat următoarele informații:
- Potrivit art. 32, al. (1) lit. c din Legea nr. 350/2001 privind menajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare, în cazul în care prin cererea pentru emiterea certificatului de urbanism se solicită o modificare de la prevederile documentațiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă sau dacă condițiile specifice ale amplasamentului ori natura obiectivelor de investiții o impun, autoritate publică locală are dreptul ca, după caz, prin certificatul de urbanism să condiționeze autorizarea investiției de aprobarea de către autoritate publică competentă a unui plan urbanistic zonal, elaborat și finanțat prin grija persoanelor fizice și/sau juridice interesate, numai în baza unui aviz prealabil de oportunitate, emis în conformitate cu prevederile legale mai sus invocate.
- Rezultă că elaborarea Plnului Urbanistic Zonal este posibilă numai după obținerea în prealabil a unui aviz de oportunitate, prin care se vor stabili toiate elementele prevăzute la art. 32, al. (4) al Legii nr. 350/2001.
- Conform art. 32, al. (10) din Legea nr. 350/2001, în zonele construite protejate sunt admise documentații de urbanism elaborate în baza unui aviz de oportunitate, inițiate de persoane fizice și juridice, care conțin modificări ale indicatorilor urbanistici în limita a maximum 20% și care nu schimbă caracterul general al zonei.
- În vederea elaborării PUZ se va urma procedura specifică de informare și consultare a publicului aprobată prin HCL 38/ 31 martie 2021 - regulamentul local de implicare a cetățenilor în elaborarea și revizuirea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului. Până la aprobarea unei documentații de urbanism PUZ, informarea și consultarea se face pe parcursul a trei etape: implicarea publicului în etapa pregătitoare - intenția de elaborare PUZ; implicarea publicului în etapa elaborării propunerilor și implicarea publicului în etapa aprobării planului. Există și o a patra etapă - implicarea publicului în monitorizarea implementării PUZ.
Prin cererea înregistrată la Primăria Câmpina cu nr. 48105/18 noiembrie 2021, SC Ideal Max Construct SRL a solicitat emiterea avizului de oportunitate în conformitate cu prevederile art. 32, alin. (1), c) din Legea 350/2001, cererea fiind însoțită de studiul de oportunitate, care va fi spus analizei Comisiei de urbanism și amenajarea teritoriului, constituită la nivelul municipiului Câmpina prin HCL nr. 39/31 martie 2021, înainte de emiterea avizului de oportunitate.
În acest sens, pe data de 25 noiembrie 2021 s-a publicat pe site-ul primăriei anunțul privind această etapă de consultare, s-a afișat anunțul la amplasamentul studiat, la avizierul primăriei și la Centrul de informare turistică și au fost notificați proprietarii imobilelor adiacente parcelei studiate.
În perioada de consultare au fost primite observaații și puncte de vedere de la 39 de persoane fizice și juridice, care au fost transmise investitorului/ proiectantului, în vederea formulării răspunsurilor tehnice.
Până la data de 25 decembrie 2021, Primăria Municipiului Câmpina va transmite tuturor solicitanților răspunsurile la observațiile și punctele de vedere formulate.
După această etapă, lucrarea - studiul de oportunitate în vederea elaborării PUZ va fi înaintată spre analiză comisiei CTATU Câmpina”.

2607 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Marian 16.12.2021 12:47 Aceasta este o informare tehnică, plină de informații de specialitate. Ne-ar fi interesat punctul de vedere al primarului. Este sau nu oportun acest proiect? Îl susține sau nu? Ce părere are despre zona Bulevardul Culturii? Deschidem Cutia Pandorei sau protejăm zona? Hai, curaj!

Actualitate

2336 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

2357 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

1 comentarii

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

118 vizualizari
25 apr. 2024 19:00

Liga A Prahova, etapa a 26-a. Programul și delegările

Jocurile etapei a 26-a din Liga A Prahova la fotbal sunt programate la finalul acestei săptămâni. Iată programul și delegările:

257 vizualizari
25 apr. 2024 16:18

Partidul Câmpina Curată a depus dosarele de candidați pentru Consiliul Local

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, Partidul Câmpina Curată a depus la Biroul Electoral Local dosarele de candidați pentru Consiliul Local. Vă reamintim că pentru funcția de primar, Partidul Câmpina Curată o susține pe Irina Nistor, candidatul PSD.