Dezbaterea publică privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Câmpina: o nouă dezbatere, același circ

Actualitate (Categoria articolului)

Poate cu excepția dezbaterii privind bugetul local pentru anul 2023 și a celor la care... nu a venit nimeni, toate celelalte dezbateri care au suscitat cât de cât interes din partea unor câmpineni, mai mulți sau mai puțini, au fost adevărate reprezentații de circ. Dezbaterea publică privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Câmpina, care a avut loc luni, 13 martie 2023, nu a făcut - din păcate - excepție.

La dezbaterea de la Casa Tineretului au fost prezenți reprezentanții administrației locale, în frunte cu primarul Alin Moldoveanu, consilierii locali Dan Nica și Cosmin Raț, reprezentanții consultantului Urban Scope - profesor universitar Radu Timnea și Augustin Maftei, dar și aproximativ 20 de persoane care au dorit să participe la dezbatere, printre care președinții unor partide - Dan Ioan Mușat (PSD), Adrian Pițigoi (PMP), Liviu Dumitrache (USR), Rudolf Leica (Partidul Câmpina Curată), dar și Marian Nistor - președintele Asociației ”Pentru Câmpina”.
După o prezentare succintă a proiectului supus dezbaterii, a urmat momentul punctelor de vedere din partea celor care au venit la dezbatere.
Marian Nistor: ”În Planul de Mobilitate este prezentat ceva peste voința Consiliului Local!”
Fostul președinte al liberalilor câmpineni a avut mai multe obiecții la datele din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă - de la numărul populației, la densitate, de la datele privind șomajul, la numărul locurilor de parcare. ”Se vorbește despre pasajul subteran și dala urbană. Vreau să vă informez că, în Consiliu Local, PUZ-ul a fost respins. Deci, în Plan este prezentat ceva peste voința Consiliului Local. Analizând până la final, uitându-mă la concluzii, pentru transportul public de persoane, de la 3,8% utilizare, ajungem în 2035 la 7%. Total nesemnificativ. Creșterea vitezei de circulație în oraș - total nesemnificativă. Creșeterea timpilor de deplasare - sub un minut. În schimb, la analiza economică și financiară vedem că pentru a întreține și a exploata toate acestea, municipiul Câmpina va trebui să suporte niște cheltuieli extraordinare. Tot ce înseamnă exploatare și întreținere se va asigura de la bugetul local, buget care, pentru anul 2023, nu-și poate acoperi cheltuielile de acum pentru funcționare și întreținere”. Și a încheiat cu recomandarea ca proiectul să fie retras, actualizat și, apoi, rediscutat.
Rudolf Leica: ”Ne poziționăm clar și ferm împotriva introducerii pasajului subteran în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”
”Ne poziționăm clar și ferm împotriva introducerii pasajului subteran în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Nu suntem împotriva dezvoltării, iar atragerea de fonduri europene pentru un astfel de proiect nu este condiționată de realizarea pasajului. O să mă refer doar că trebuia să prezentați niște studii concrete de oportunitate, de fezabilitate și de impact. Care este oportunitatea acestui pasaj, când se prefigurează realizarea a două centuri ale orașului, mai ales în condițiile în care Câmpina este într-un declin demografic? Cât va costa Câmpina întreținerea acestui pasaj și de unde va lua orașul acești bani, de la cetățeni, de la agenții economici sau orașul va intra în faliment?” De asemenea, Rudolf Leica a mai punctat că ar trebui să se țină cont de părerea oamenilor, de sondajele de opinie și, dacă va fi nevoie, chiar de un referendum.
Dan Ioan Mușat: ”Cade sala pe noi că vorbește de respectarea legii domnul primar, care este condamnat penal”
Liderul social-democraților și-a început discursul atrăgând atenția asupra neprofesionalismului programării dezbaterii, într-o zi de luni, la ora 13.30. Apoi, a vorbit despre ”administrația ecranată”, cu referire la desele postări ale primarului Alin Moldoveanu pe Facebook. După un citat din Emil Cioran, Mușat a continuat: ”La Câmpina se desfășoară ca-n anii '50, eu sunt tot. În proiectul dezbătut acum am citit că se dorește recuperarea cheltuielilor prin închirierea bicicletelor 5 lei/oră, prețul unui bilet de transport care va fi 2 lei, sau taxa de parcare, care va fi de 3 lei/oră. Așa recuperăm cheltuielile?!” În finalul intervenției sale, Dan Ioan Mușat s-a arătat siderat de insistența cu care primarul Alin Moldoveanu vorbește despre respectarea legii și a lansat un atac la primar. ”Când discutați dvs. despre respectarea legii, pe cuvânt că-mi vine să mă ridic și să plec, cum plecați dvs de la diverse, la ședințele Consiliului Local. Cade sala asta pe noi că vorbește de respectarea legii domnul primar, care este condamnat penal!”
Adrian Pițigoi: ”Cum vă permiteți, domnule primar, să faceți demersuri tehnice și financiare împotriva majorității din Consiliul Local?!”
”Da, de principiu, s-a votat pasajul, dar am spus că nu ne opunem dezvoltării Câmpinei, însă, pe etape, vom discuta la fiecare detaliu în parte. Dvs. nu ați răspuns la dezbaterea trecută, noi am considerat că ați oprit dialogul și noi ne-am oprit să mai susținem de principiu pasajul. Dacă PUZ-ul nu a trecut, cum vă permiteți, domnule primar, să faceți demersuri tehnice și financiare împotriva majorității din Consiliul Local? Consilierii locali reprezintă și cei 10.000 de câmpineni care nu v-au votat pe dvs. Nu țineți cont de acești oameni? Mai este democrație în Câmpina? Știți că sunteți angajatul câmpinenilor, nu vătaful orașului?”, au fost doar câteva dintre atacurile lansate de liderul PMP.
De asemenea, au mai vorbit în cadrul dezbaterii Ioana Iuga și Carmen Cucu.

Nu puteam să nu observăm...

Au fost câteva lucruri care ar putea trece neobservate, dar care nouă ni s-au părut importante.
Încă dinainte de începerea dezbaterii, viceprimarul Liviu Dumitrache, președinte al USR, s-a așezat pe un scaun în afara mesei de discuție. Practic, la nivel de limbaj nonverbal, s-a poziționat singur în afara dezbaterii. Nici cu reprezentanții Primăriei, unde lucrează, dar nici cu ceilalți participanți. Ceea ce poate spune multe despre un om care ar trebui să fie numărul doi în administrația locală.
Primarul Alin Moldoveanu a răspuns la întrebările lui Marian Nistor, care nu a fost agresiv la adresa sa și a avut intervenții concrete, punctuale, i-a răspuns parțial și lui Rudolf Leica, în schimb, lui Dan Ioan Mușat și lui Adrian Pițigoi, care au fost destul de agresivi în limbaj, nu le-a răspuns deloc. A pus pe cineva să noteze întrebările și a precizat că le va răspunde în scris la întrebările care au legătură strict cu subiectul dezbaterii.
Adrian Pițigoi a reușit să-l jignească pe profesorul universitar Radu Timnea. Dincolo de faptul că Radu Timnea era un oaspete al Câmpinei, fostul viceprimar a avut grijă să stâlcească în mai multe rânduri numele acestuia, ceea ce chiar nu este deloc elegant, iar tonul său nu a fost întotdeauna cel potrivit pentru o dezbatere publică civilizată.
În loc de concluzie
Aproximativ o oră și jumătate cât a durat dezbaterea publică privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Câmpinei a fost un spectacol urât, în cea mai mare parte, grotesc. Când vor înțelege cei care participă și promovează astfel de acțiuni, când vor înțelege actorii politici, că nimeni, dar absolut nimeni, nu are de câștigat dintr-o asemenea... dezbatere?!

3899 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Dobre Constantin 14.03.2023 07:38 Sunt unul dintre campinenii care nu doresc acest pasaj. Daca tot credeti ca este necesar pasajul platiti-l din buzunarul Dvs., domnule Primar.
  • Danciu 14.03.2023 08:25 Eu cred că Pițigoi este pe mână cu Moldoveanu. Face scandal, jignește și duce în derizoriu discuțiile ca să distragă atenția de la lucrurile interesante pe care le spun ceilalți.
  • eli 15.03.2023 07:22 Ati observat ce priviri pierdute si triste au functionarii primariei? Bietii de ei...mereu la mijloc...

Actualitate

766 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

950 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

0 vizualizari
24 apr. 2024 19:06

Iulian Dumitrescu (PNL) și-a depus candidatura pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Prahova

Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, a depus astăzi, 24 aprilie 2024, dosarul de candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Judeţean.

1816 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.