Undeva prina luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.
Alin Ciupală, în stilu-i propriu, transcrie pentru eternitate povești ale unor locuri, dar și ale unor oameni cunoscuți din Câmpina.
”Marele Lenin a spus...”
”Profesorul Mainescu, fost ofițer în Armata Regală, avea o ținută sobră, obiceiuri și ticuri, pentru care elevii răi și plini de ironie i-au găsit o poreclă. Semăna la figură cu împăratul de atunci al Japoniei și de aceea i-au zis Mikadou, iar prin abreviere s-a ajuns la Madou. (...) Preda la clasa de fete, unde erau cele mai bune eleve ale școlii. Eleve silitoare și cuminți, cu excepția unei domnișoare care se instala mereu în fundul clasei și mereu își găsea de lucru, fiind foarte puțin atentă la lecție. (...) Regula pentru începutul lecției de istorie era ca profesorul să folosească un citat din clasicii marxism-leninismului. Madoul nostru, cu spatele la clasă, și-a început lecția cu cuvintele ”Marele Lenin a spus...” A auzit niște chicoteli în fundul clasei. Fără să se întoarcă, a ridicat tonul și a continuat răspicat: ”Marele Lenin a spus...” rumoarea continua. S-a întors furios și a repetat, dar fără să facă o tranziție: ”Marele Lenin a spus... Bălu ieși afară!” Tonul și absurdul frazei a uimit toată clasa. (pe elevă o chema Liliana Bălu)”
Sunt multe alte povești, care vor face deliciul cititorilor în cel mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală.
Vom continua.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.