Undeva prina luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.
Alin Ciupală, în stilu-i propriu, transcrie pentru eternitate povești ale unor locuri, dar și ale unor oameni cunoscuți din Câmpina.
”Marele Lenin a spus...”
”Profesorul Mainescu, fost ofițer în Armata Regală, avea o ținută sobră, obiceiuri și ticuri, pentru care elevii răi și plini de ironie i-au găsit o poreclă. Semăna la figură cu împăratul de atunci al Japoniei și de aceea i-au zis Mikadou, iar prin abreviere s-a ajuns la Madou. (...) Preda la clasa de fete, unde erau cele mai bune eleve ale școlii. Eleve silitoare și cuminți, cu excepția unei domnișoare care se instala mereu în fundul clasei și mereu își găsea de lucru, fiind foarte puțin atentă la lecție. (...) Regula pentru începutul lecției de istorie era ca profesorul să folosească un citat din clasicii marxism-leninismului. Madoul nostru, cu spatele la clasă, și-a început lecția cu cuvintele ”Marele Lenin a spus...” A auzit niște chicoteli în fundul clasei. Fără să se întoarcă, a ridicat tonul și a continuat răspicat: ”Marele Lenin a spus...” rumoarea continua. S-a întors furios și a repetat, dar fără să facă o tranziție: ”Marele Lenin a spus... Bălu ieși afară!” Tonul și absurdul frazei a uimit toată clasa. (pe elevă o chema Liliana Bălu)”
Sunt multe alte povești, care vor face deliciul cititorilor în cel mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală.
Vom continua.
Câmpina, trebuie să recunoaștem, este un oraș în care se întâmplă tot felul de lucruri, unele mai ciudate ca altele... Nu ar avea rost o înșiruire aici, dar amintim cea mai recentă ispravă din Câmpina.
Consiliul Județean Prahova a achiziționat 26 microbuze electrice pentru transportul elevilor, printr-un program finanțat de Administrația Fondului de Mediu.
Despre cinemtograf se discută mult în Câmpina, mai ales în momentul în care se pune problema demolării edificiului care zace abandonat de mulți ani, fiind un real pericol și o pată urâtă pe obrazul orașului care, cel puțin teoretic, se mai mândrește cu cel mai mare număr de intelectuali raportat la mia de locuitori.
Pe 25 august, scriam despre focul de artificii de la ora 3.00 dimineața și ”țara nimănui” pentru că este permisă o astfel de situație.