Aurel Vlaicu, omagiat la 103 ani de la temerara încercare de a zbura peste Carpați

Eveniment (Categoria articolului)

În fiecare an, la Bănești, în preajma datei de 13 septembrie, Aurel Vlaicu este comemorat la monumentul ridicat în memoria sa. Un monument simbol, care datează 1936 și este amplasat aproape de locul în care Aurel Vlaicu s-a prăbușit cu avionul său în fatidica zi de 13 septembrie 1913. 

Anul acesta, manifestările dedicate memoriei lui Aurel Vlaicu au avut loc ieri, câteva zeci de persoane din Bănești și împrejurimi fiind prezente la monument. Nu a fost lume atât de multă ca în alți ani, dar participanții au putut vedea din nou avionul Vlaicu 2 (o copie a avionului la bordul căruia se afla Aurel Vlaicu atunci când a încercat să traverseze Carpații), machetele celorlalte avioane realizate de formidabilul pionier al aviației române și mondiale și au putut asista la o scurtă demonstrație aviatică. Alături de viceprimarul Valentin Nichitoiu și de ceilalți reprezentanți ai administrației locale din Bănești s-au aflat membri ai Asociației Române pentru Propaganda Aviației (ARPA), o delegație a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere - Filiala Câmpina, iar invitați de onoare au fost reprezentanți ai administrației locale din orașul Geoagiu (județul Hunedoara), în frunte cu primarul Vasile Cărăguț. De Geoagiu aparține satul Binținți, (în prezent Aurel Vlaicu), acolo unde s-a născut și a copilărit marele inventator. S-au rostit discursuri, a fost oficiată o slujbă religioasă de pomenire și au fost depuse coroane de flori la monument. Toate acestea în timp ce piloţi civili şi militari de la Băneasa şi Bobocu (Buzău) îl onorau, în felul lor, sus, pe cer, pe Aurel Vlaicu.
La final au avut loc câteva momente artistice susținute de îndrăgita Adriana Deaș și Ansamblul 'Flori de cireș' din Bănești. A existat și un moment special, când solistul de muzică populară Nicolae Vicol a interpretat o baladă superbă, dedicată lui Vlaicu.

8276 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • adrian 11.09.2016 14:52 Superba actiunea! Minunat! Eu unul as dori mai multe actiuni de acest gen in jurul Campinei! Pe aerodrumul de la Ciuperceasca de ce nu s-a mai organizat nimic de mult timp?

Eveniment

1240 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

2067 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

Alte stiri recente

337 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

287 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.