CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - dirijorul și compozitorul Gheorghe Danga

- Social -

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - dirijorul și compozitorul Gheorghe Danga

V-am prezentat de-a lungul acestui serial povești - unele, extraordinare - ale unor câmpineni mai puțin cunoscuți. Și am inclus în categoria ”câmpineni” atât oameni care s-au născut aici, cât și oameni de prin alte părți, pe care viața i-a adus la Câmpina și care și-au lăsat o amprentă puternică asupra acestor locuri. În această din urmă categorie se încadrează și unul dintre cei mai mari dirijori și compozitori români din prima jumătate a secolului trecut - Gheorghe Danga.

Timp de șapte ani a condus societatea corală mixtă "Lira petroliștilor" din Câmpina și societatea corală bărbătească "Valea Prahovei", iar cinci ani a predat muzica în mai multe școli din Câmpina.
Gheorghe Danga s-a născut pe 1 octombrie 1905 la București și a urmat cursuri muzicale particulare cu renumiții maeștri Victor Gheorghiu și Ion Nonna Otescu, după care a urmat Conservatorul, unde a studiat teoria și solfegiul. Mai bine de un deceniu a fost dirijorul cunoscutei societăți corale bărbătești "Zori de zi", din Capitală, după care, în anul 1934, se transferă la Câmpina, unde preia conducerea societății corale mixte "Lira petroliștilor" (1934-1941), pe care a înființat-o împreună cu dr. Macri, și a coralei bărbătești "Valea Prahovei". În cei șapte ani petrecuți la Câmpina a fost angajat al Societății Astra Română și a locuit într-o casă de pe Strada Castanilor. 
Au rămas în istoria locală concertele susținute de cele două coruri în localitățile limitrofe Câmpinei. La Bănești, Florești, Breaza, Provița de Sus, Provița de Jos, Cornu, Brebu, Telega, Bordeni și multe altele, entuziasmul dirijorului și al coriștilor era greu de evaluat în cuvinte pentru a le ”traduce” la realitatea zilelor noastre, de multe ori și sătenii fiind susprinși. Fără mașini sau căruțe, coriștii, în frunte cu inimosul lor dirijor, parcurgeau pe jos distanțele dintre localități, fiind priviți de la porți de localnici cu mirare și curiozitate.
Ilustrul muzician s-a preocupat permanent și de punerea în valoare a tradițiilor populare românești, a cules și prelucrat numeroase piese din folclor, pe care le-a transformat în cântece adaptate pentru coruri. De asemenea, în perioada 1936-1941 a fost profesor de muzică la mai multe școli din Câmpina.
În noiembrie 1936 și în toamna anului 1938, timp de două zile, alături de corul pe care îl conducea, l-a acompaniat pe marele George Enescu, în concertele susținute de acesta la Câmpina.
Bogata și prestigioasa sa activitate muzicală a fost apreciată de statul român prin ordine și medalii, încununate cu titlul de Artist emerit (în anul 1957). Pentru cinstirea memoriei sale, forurile culturale ale orașului (la vremea aceea) Câmpina și județului Prahova au decis, în anul 1970, ca o reprezentativă formație corală câmpineană să poarte numele distinsului muzician. Acest cor a fost dirijat de profesorul câmpinean Carol Krisher. Din păcate, după 1990, această formație nu a mai existat.
În anul 1941, Gheorghe Danga se întoarce în Capitală, iar în 1949 devine conducătorul primului ansamblu coral profesionist din România - "Corul Radio", la conducerea căruia a rămas până în ultima clipă a vieții, pe 5 septembrie 1959.


22 Jan 2022 12:42 3298 vizualizari


Comentarii






557 vizualizari 03 Jul 2025 10:15 În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

În Poiana Câmpina vor fi amplasate șase containere pentru colectarea deșeurilor textile

Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.

citeste mai mult
843 vizualizari 02 Jul 2025 20:59 Mierea din Provița de Jos - produsul local care cucerește gusturile

Mierea din Provița de Jos - produsul local care cucerește gusturile

În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.

citeste mai mult
435 vizualizari 01 Jul 2025 21:54 Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.

citeste mai mult
3344 vizualizari 01 Jul 2025 21:24 Povestea unui monument aflat la doi pași de Câmpina - Crucea Domnitorului de la Melicești

Povestea unui monument aflat la doi pași de Câmpina - Crucea Domnitorului de la Melicești

În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV