Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - dirijorul și compozitorul Gheorghe Danga

Social (Categoria articolului)

V-am prezentat de-a lungul acestui serial povești - unele, extraordinare - ale unor câmpineni mai puțin cunoscuți. Și am inclus în categoria ”câmpineni” atât oameni care s-au născut aici, cât și oameni de prin alte părți, pe care viața i-a adus la Câmpina și care și-au lăsat o amprentă puternică asupra acestor locuri. În această din urmă categorie se încadrează și unul dintre cei mai mari dirijori și compozitori români din prima jumătate a secolului trecut - Gheorghe Danga.

Timp de șapte ani a condus societatea corală mixtă "Lira petroliștilor" din Câmpina și societatea corală bărbătească "Valea Prahovei", iar cinci ani a predat muzica în mai multe școli din Câmpina.
Gheorghe Danga s-a născut pe 1 octombrie 1905 la București și a urmat cursuri muzicale particulare cu renumiții maeștri Victor Gheorghiu și Ion Nonna Otescu, după care a urmat Conservatorul, unde a studiat teoria și solfegiul. Mai bine de un deceniu a fost dirijorul cunoscutei societăți corale bărbătești "Zori de zi", din Capitală, după care, în anul 1934, se transferă la Câmpina, unde preia conducerea societății corale mixte "Lira petroliștilor" (1934-1941), pe care a înființat-o împreună cu dr. Macri, și a coralei bărbătești "Valea Prahovei". În cei șapte ani petrecuți la Câmpina a fost angajat al Societății Astra Română și a locuit într-o casă de pe Strada Castanilor. 
Au rămas în istoria locală concertele susținute de cele două coruri în localitățile limitrofe Câmpinei. La Bănești, Florești, Breaza, Provița de Sus, Provița de Jos, Cornu, Brebu, Telega, Bordeni și multe altele, entuziasmul dirijorului și al coriștilor era greu de evaluat în cuvinte pentru a le ”traduce” la realitatea zilelor noastre, de multe ori și sătenii fiind susprinși. Fără mașini sau căruțe, coriștii, în frunte cu inimosul lor dirijor, parcurgeau pe jos distanțele dintre localități, fiind priviți de la porți de localnici cu mirare și curiozitate.
Ilustrul muzician s-a preocupat permanent și de punerea în valoare a tradițiilor populare românești, a cules și prelucrat numeroase piese din folclor, pe care le-a transformat în cântece adaptate pentru coruri. De asemenea, în perioada 1936-1941 a fost profesor de muzică la mai multe școli din Câmpina.
În noiembrie 1936 și în toamna anului 1938, timp de două zile, alături de corul pe care îl conducea, l-a acompaniat pe marele George Enescu, în concertele susținute de acesta la Câmpina.
Bogata și prestigioasa sa activitate muzicală a fost apreciată de statul român prin ordine și medalii, încununate cu titlul de Artist emerit (în anul 1957). Pentru cinstirea memoriei sale, forurile culturale ale orașului (la vremea aceea) Câmpina și județului Prahova au decis, în anul 1970, ca o reprezentativă formație corală câmpineană să poarte numele distinsului muzician. Acest cor a fost dirijat de profesorul câmpinean Carol Krisher. Din păcate, după 1990, această formație nu a mai existat.
În anul 1941, Gheorghe Danga se întoarce în Capitală, iar în 1949 devine conducătorul primului ansamblu coral profesionist din România - "Corul Radio", la conducerea căruia a rămas până în ultima clipă a vieții, pe 5 septembrie 1959.

2732 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2513 vizualizari
28 nov. 2022 08:08

Un tânăr de 19 ani și-a pierdut viața într-un tragic accident produs pe DN1, la Bănești

În noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 00.30, polițiștii Serviciului Rutier Prahova au fost sesizați prin apel 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe DN1, în afara localității Bănești.

3582 vizualizari
24 nov. 2022 12:56

Conducerea și angajații Spitalului Municipal Câmpina regretă dispariția medicului Maria Zaharia

2 comentarii

Conducerea Spitalului Municipal Câmpina, cât și întreg colectivul de salariați ai instituției, își exprimă profundul regret în legătură cu decesul distinsei doamne doctor Maria Zaharia, un om deosebit, de o imaculată probitate morală și o înaltă competență profesională. Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Alte stiri recente

94 vizualizari
28 nov. 2022 19:55

Anunț public privind decizia etapei de încadrare pentru proiectul "Reabilitare, modernizare, extindere sistem de iluminat public în municipiul Câmpina"

Municipiul Câmpina, titular al proiectuluiREABILITARE, MODERNIZARE, EXTINDERE SISTEM DE ILUMINAT PUBLIC ÎN MUNICIPIUL CÂMPINA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de a nu se supune evaluării impactului asupra mediului, nu se supune evaluării adecvate și nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă de către Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului*), pentru proiectul: REABILITARE, MODERNIZARE, EXTINDERE SISTEM DE ILUMINAT PUBLIC ÎN MUNICIPIUL CÂMPINA.

200 vizualizari
28 nov. 2022 19:12

Reprezentativa României de Spochan, cu un câmpinean în componență, zece medalii la Mondialele din Japonia

1 comentarii

Duminică, 27 noiembrie, la Yokohama, în Japonia a avut loc ediția a 46-a a Cupei Mondiale la Spochan (Sports Chanbara), la care a participat și o echipă reprezentativă a României, în componența căreia se află și un câmpinean - Matei Harapu, de numai 12 ani,.