Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - dirijorul și compozitorul Gheorghe Danga

Social (Categoria articolului)

V-am prezentat de-a lungul acestui serial povești - unele, extraordinare - ale unor câmpineni mai puțin cunoscuți. Și am inclus în categoria ”câmpineni” atât oameni care s-au născut aici, cât și oameni de prin alte părți, pe care viața i-a adus la Câmpina și care și-au lăsat o amprentă puternică asupra acestor locuri. În această din urmă categorie se încadrează și unul dintre cei mai mari dirijori și compozitori români din prima jumătate a secolului trecut - Gheorghe Danga.

Timp de șapte ani a condus societatea corală mixtă "Lira petroliștilor" din Câmpina și societatea corală bărbătească "Valea Prahovei", iar cinci ani a predat muzica în mai multe școli din Câmpina.
Gheorghe Danga s-a născut pe 1 octombrie 1905 la București și a urmat cursuri muzicale particulare cu renumiții maeștri Victor Gheorghiu și Ion Nonna Otescu, după care a urmat Conservatorul, unde a studiat teoria și solfegiul. Mai bine de un deceniu a fost dirijorul cunoscutei societăți corale bărbătești "Zori de zi", din Capitală, după care, în anul 1934, se transferă la Câmpina, unde preia conducerea societății corale mixte "Lira petroliștilor" (1934-1941), pe care a înființat-o împreună cu dr. Macri, și a coralei bărbătești "Valea Prahovei". În cei șapte ani petrecuți la Câmpina a fost angajat al Societății Astra Română și a locuit într-o casă de pe Strada Castanilor. 
Au rămas în istoria locală concertele susținute de cele două coruri în localitățile limitrofe Câmpinei. La Bănești, Florești, Breaza, Provița de Sus, Provița de Jos, Cornu, Brebu, Telega, Bordeni și multe altele, entuziasmul dirijorului și al coriștilor era greu de evaluat în cuvinte pentru a le ”traduce” la realitatea zilelor noastre, de multe ori și sătenii fiind susprinși. Fără mașini sau căruțe, coriștii, în frunte cu inimosul lor dirijor, parcurgeau pe jos distanțele dintre localități, fiind priviți de la porți de localnici cu mirare și curiozitate.
Ilustrul muzician s-a preocupat permanent și de punerea în valoare a tradițiilor populare românești, a cules și prelucrat numeroase piese din folclor, pe care le-a transformat în cântece adaptate pentru coruri. De asemenea, în perioada 1936-1941 a fost profesor de muzică la mai multe școli din Câmpina.
În noiembrie 1936 și în toamna anului 1938, timp de două zile, alături de corul pe care îl conducea, l-a acompaniat pe marele George Enescu, în concertele susținute de acesta la Câmpina.
Bogata și prestigioasa sa activitate muzicală a fost apreciată de statul român prin ordine și medalii, încununate cu titlul de Artist emerit (în anul 1957). Pentru cinstirea memoriei sale, forurile culturale ale orașului (la vremea aceea) Câmpina și județului Prahova au decis, în anul 1970, ca o reprezentativă formație corală câmpineană să poarte numele distinsului muzician. Acest cor a fost dirijat de profesorul câmpinean Carol Krisher. Din păcate, după 1990, această formație nu a mai existat.
În anul 1941, Gheorghe Danga se întoarce în Capitală, iar în 1949 devine conducătorul primului ansamblu coral profesionist din România - "Corul Radio", la conducerea căruia a rămas până în ultima clipă a vieții, pe 5 septembrie 1959.

2398 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

679 vizualizari
19 mai 2022 22:32

Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina a fost prezent la Bursa de Valori Educaționale 2022, de la Ploiești

Timp de trei zile, 17-19 mai 2022, la Palatul Culturii din Ploiești a avut loc ediția a XII-a a Bursei de Valori Educaționale. S-au înscris la acest eveniment 25 de colegii și licee din Ploiești și din alte localități ale județului Prahova, inclusiv Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina.

1546 vizualizari
18 mai 2022 20:21

Despre ecologie în limba franceză la o lecție deschisă a cercului metodic din zona Câmpina, la Școala Cuza

La Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a avut loc miercuri, 18 mai 2022, o lecție deschisă a cercului metodic de limba franceză pentru profesorii din zona Câmpina. Lecția a fost susținută de profesor Geanina Stan.

Alte stiri recente

1047 vizualizari
19 mai 2022 18:53

Ploieștean băut, prins la volan în Câmpina, înainte de 7 dimineața!

Iresponsabilitate incredibilă din partea unui ploieștean în vârstă de 57 de ani, oprit de polițiștii câmpineni în dimineața zilei de 18 mai, la ora 6.45, pe Bulevardul Carol I, pentru un control de rutină. 

1823 vizualizari
19 mai 2022 10:07

Ce au răspuns cei care au vizitat Rafinăria Câmpina la întrebarea ce își doresc în zona respectivă

Ecogen Power SRL, proprietar al imobilului “Rafinăria”, împreună cu Grupul de inițiativă “Rafinăria la prezent” aduc la cunoștința publicului rezultatul consultării cetățenilor câmpineni și nu numai, cu privire la întrebarea “Ce îmi doresc eu de la zona Rafinăriei?”