Drapelul național este un simbol al luptei poporului român pentru libertate, un simbol care trebuie respectat, pentru că, de peste 170 de ani, pentru românii de acasă și de pretutindeni, este simbolul identității noastre ca neam. Acum, în momente de pace, Ziua Drapelului Național ar trebui să însemne respect și bucurie, pentru că nu este o sărbătoare oarecare. Astăzi, 26 iunie 2019, la Câmpina, copiii au fost cei care au salvat onoarea municipiului, ei au fost cei care au adus bucurie de Ziua Drapelului Național.
Administrația locală a dorit să schimbe (în bine) manifestările dedicate Tricolorului, să fie ceva deosebit, diferit de anii anteriori. Dar nu este suficient să vrei, trebui să fii și în stare să faci o treabă bună, lucru care, din păcate, nu s-a întâmplat. Organizatoric vorbind, a fost haos. Programul stabilit până ieri a fost dat peste cap, pentru că astăzi s-a venit cu un plan nou. Nu ar trebui să se întâmple așa la o manifestare publică, la o acțiune care implică oameni mulți, activități diverse. Mai întâi s-a schimbat puțin locația. Oficialitățile și toți participanții la acțiune nu au mai stat pe Bulevardul Culturii, porțiunea cuprinsă între intersecția cu Carol I și intersecția cu Griviței. Toată lumea a fost mutată în Parcul Regele Mihai I (zona soldatului... care nu mai este), un parc fără pic de umbră, în condițiile unui soare extrem de puternic, într-o zi caniculară. Și a început evenimentul, cu toată lumea aliniată cu fața spre catargul pe care urma să fie înălțat Tricolorul. Suntem anunțați că Drapelul este la Biserica "Sfânta Treime", pentru a fi sfințit, dar părintele Răzvan Topală venise deja de minute bune. "Marșul de întâmpinare" dispare din program, oficialitățile se apucă să sărute Tricolorul, imnul începe brusc, jandarmii care au purtat Drapelul se repliază rapid, se ajunge la catarg și toată lumea privește cum Drapelul național este înălțat spre cer. A urmat cuvântarea principalului organizator, col (r) Marian Dulă, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, dar și consilier personal al primarului Horia Tiseanu, pentru ca apoi, în grabă, să fim anunțați că urmează momentul lansării baloanelor roșii, galbene și albastre. Ar fi trebuit să urmeze alocuțiunea primarului Horia Tiseanu, dar... cineva a avut în față un alt program, sau poate a sărit peste rânduri. De altfel, primarul nici nu a mai luat cuvântul, chiar nu mai era cazul. Și cu lansarea baloanelor (un moment frumos, e adevărat) s-a încheiat ceremonia oficială de Ziua Drapelului Național. (video)
A urmat partea neoficială, dar extrem de frumoasă. Este vorba despre momentele artistice oferite de copii. Și au cântat din suflet: Grupul "Mugurași de primăvară" de la Clubul Copiilor (profesor Alice Botoacă), Grupul "Celesta" al Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" (profesor Elisabeta Milea) și Corul "Lira" format din elevi de la Liceul Tehnologic Energetic și Colegiul Tehnic Forestier (profesor Dănuț Andrei). Spuneam că au cântat cu mult suflet copiii, iar acest lucru l-au simțit toți cei care i-au ascultat. (video)
Tot copiii au fost cei care au sărbătorit această zi specială la atelierele de creație amenajate în parc. Copii de la Clubul Copiilor, care au pictat și creat tot felul de obiecte în culorile Drapelului.
Ar trebui menționat faptul că la Ziua Drapelului Național au participat reprezentanți ai administrației publice locale (Primărie și Consiliul Local), ai Asociației Pensionarilor, ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, cetățeni de onoare ai municipiului, jandarmi, un detașament de la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr", un detașament de pompieri militari de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și, bineînțeles, mulți copii.
13 Septembrie reprezintă o dată importantă pentru istoria localității Bănești. În urmă cu 111 ani, pe 13 septembrie 1913, pe câmpul de la marginea localității s-a prăbușit, cu avionul pilotat chiar de el, Aurel Vlaicu, în temerara sa încercare de a trece Carpații.
Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Sinaia Forever se va desfășura în perioada 13-15 septembrie 2024 și va fi, așa cum ne-au obișnuit organizatorii, un eveniment deosebit.
A devenit o frumoasă tradiție la Școala Postliceală ”Louis Pasteur” Câmpina ca la festivitățile dedicate deschiderii anului școlar să fie și momente speciale, emoționante.
Școala Postliceală ”Louis Pasteur”, coordonată de Fundația AMUS France Roumanie, continuă să atragă elevi și să existe de mai bine de un sfert de secol.