Bustul lui Alexei Mateevici, darul comunei Zaim, din Basarabia, pentru frații de la Poiana Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

De Ziua Națională a României, primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu, mergea la Zaim, peste Prut, cu busturile a șase domnitori, trei munteni și trei moldoveni. Atunci, în fața Primăriei Zaim, a fost inaugurată Aleea Domnitorilor, o mărturie a legăturii de sânge pe care nu o poate rupe nicio graniță. Astăzi, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, comuna Poiana Câmpina a primit un dar extraordinar din partea Zaimului, bustul lui Alexei Mateevici, poetul care a scris superba poezie "Limba noastră", o odă devenită Imnul de Stat al Republicii Moldova.

Alexei Mateevici, preot și poet, a fost un român adevărat, un luptător pentru deșteptarea conștiinței naționale și unirea Basarabiei cu România. Urmașii lui, locuitorii Zaimului de astăzi, au venit la Poiana Câmpina pentru a consfinți o relație de înfrățire, dar și o unire care în sufletele noastre nu are nevoie de un act oficial. Unirea înseamnă și astfel de gesturi.
Bustul lui Alexei Mateevici a fost amplasat în holul Primăriei din Poiana Câmpina și inaugurat astăzi, în ziua în care s-au împlinit 101 ani de la unirea Basarabiei cu România. A fost un eveniment frumos și emoționant, la care au participat primarii celor două localități înfrățite, Alin Moldoveanu și Ion Veste, primarul comunei Păulești - Sandu Tudor, profesorul Ion Găină - directorul Muzeului Memorial "Alexei Mateevici" din Zaim (Căușeni), ceilalți membri ai delegației din Zaim - Tatiana Tonu (secretarul Consiliului Local), consilierii Viorel Tocan și Veaceslav Scoarță, consilieri locali de la Poiana Câmpina și reprezentanți ai Primăriei, directorul școlii "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina - Elena Nițu, preoții Laurențiu Buchiu și Constantin Mușat. De asemenea, au fost prezenți elevi și profesori de la Școala "Toma T. Socolescu" Păulești și Școala "Vlad Mușatescu", sat Găgeni, comuna Păulești, parteneri ai școlii din Poiana Câmpina în proiectul educațional "Oaspeți dragi sosesc în prag".

Cei trei primari prezenți la eveniment au spus câteva cuvinte despre această zi specială (video), o zi istorică și pe care o dorim repetată, Ziua Unirii Basarabiei cu Țara Mamă. Apoi a fost dezvelit și sfințit bustul lui Alexei Mateevici, iar profesorul Ion Găină, un om remarcabil, a vorbit despre personalitatea lui Mateevici și despre ce a însemnat perioada comunistă pentru basarabeni, despre marea dorință a fraților de pe ambele maluri ale Prutului. "Dumnezeu vrea să fim împreună, Dumnezeu știe că suntem frați și că trebuie să mâncăm din aceeași bucată de pâine odată și odată!", a spus profesorul Ion Găină, vizibil emoționat, cu lacrimi pe obraz. (video)
Primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu: "Știți foarte bine că astăzi se împlinesc 101 ani de la unirea Basarabiei cu România. Unirea primei provincii istorice cu Țara Mamă. Le mulțumesc din suflet fraților de peste Prut pentru acest dar extraordinar. Pe zi ce trece această relație dintre noi este tot mai puternică și nu ne vom opri aici, avem multe proiecte pe care le vom pune în practică împreună și ne vom dezvolta împreună".
Primarul comunei Păulești, Sandu Tudor: "De regulă, noi eram cei care ne consideram îndreptățiți să oferim daruri fraților de peste Prut. Dar iată că la Poiana Câmpina se întâmplă acest lucru deosebit și sunt mândru să particip la un asemenea eveniment".
Primarul comunei Zaim, Ion Veste: "Astăzi, la Poiana Câmpina, noi arătăm tuturor că unirea nu se face prin urlete și țipete, prin declarații sforăitoare, ci prin lucruri mici, comune, utile, care ne fac să ne simțim noi acasă aici, la Poiana, iar cei din Poiana Câmpina să se simtă ca acasă atunci când vin la Zaim. Asta înseamnă unire, să ne cunoaștem, să ne sprijinim, să fim împreună. Dacă oamenii sunt uniți, înseamnă că și comunele noastre sunt unite cu adevărat".

6277 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2270 vizualizari
05 iul. 2022 23:01

Emoții și o premieră la festivitatea de absolvire pentru a 21-a promoție a Școlii Postliceale ”Louis Pasteur” Câmpina

Elevii celor două clase de asistenți de medicină generală ale Școlii Postliceale ”Louis Pasteur” Câmpina, promoția 2022, au trăit emoții deosebit de intense la festivitatea de absolvire, care a avut loc marți seară, la Terasa ”Muntenia”. Au absolvit 45 de elevi ai celor două clase, la care diriginți au fost Nicoleta Manta și Alina Brătulescu. Festivitatea s-a bucurat de o premieră - primul elev din afara granițelor României care devine absolvent al acestei școli: Valeria Dicusar, din Republica Moldova, din orașul Cahul, înfrățit cu Câmpina.

1978 vizualizari
29 iun. 2022 21:08

Festivalul de Jazz-Rock de la Câmpina a ajuns la cea de-a X-a ediție

În perioada 5-7 august 2022, în incinta ștrandului de la Casa Tineretului, va avea loc ediția a X-a a Festivalului de Jazz-Rock, organizat de Asociația Culturală Euro Jazz Rock și Primăria municipiului Câmpina, prin proiectul ”CâmpinArtelor”, adică fără niciun leu de la bugetul local.

Alte stiri recente

333 vizualizari
07 iul. 2022 15:19

Locuri de muncă vacante în Câmpina și împrejurimi la 7 iulie 2022

Informațiile sunt furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova. Detalii puteți obține de la ALOFM Câmpina, telefon 0244.376.001.

535 vizualizari
07 iul. 2022 07:56

"Grădinița de vară Iulia Hasdeu ", un proiect educațional de succes

În perioada 27 iunie - 6 iulie, Grădinița “Iulia Hasdeu” și structura sa - Grădinița nr 6 au derulat proiectul educațional “Grădinița de vară”, ediția a II-a, în parteneriat cu ISJ Prahova.