Bustul lui Alexei Mateevici, darul comunei Zaim, din Basarabia, pentru frații de la Poiana Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

De Ziua Națională a României, primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu, mergea la Zaim, peste Prut, cu busturile a șase domnitori, trei munteni și trei moldoveni. Atunci, în fața Primăriei Zaim, a fost inaugurată Aleea Domnitorilor, o mărturie a legăturii de sânge pe care nu o poate rupe nicio graniță. Astăzi, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, comuna Poiana Câmpina a primit un dar extraordinar din partea Zaimului, bustul lui Alexei Mateevici, poetul care a scris superba poezie "Limba noastră", o odă devenită Imnul de Stat al Republicii Moldova.

Alexei Mateevici, preot și poet, a fost un român adevărat, un luptător pentru deșteptarea conștiinței naționale și unirea Basarabiei cu România. Urmașii lui, locuitorii Zaimului de astăzi, au venit la Poiana Câmpina pentru a consfinți o relație de înfrățire, dar și o unire care în sufletele noastre nu are nevoie de un act oficial. Unirea înseamnă și astfel de gesturi.
Bustul lui Alexei Mateevici a fost amplasat în holul Primăriei din Poiana Câmpina și inaugurat astăzi, în ziua în care s-au împlinit 101 ani de la unirea Basarabiei cu România. A fost un eveniment frumos și emoționant, la care au participat primarii celor două localități înfrățite, Alin Moldoveanu și Ion Veste, primarul comunei Păulești - Sandu Tudor, profesorul Ion Găină - directorul Muzeului Memorial "Alexei Mateevici" din Zaim (Căușeni), ceilalți membri ai delegației din Zaim - Tatiana Tonu (secretarul Consiliului Local), consilierii Viorel Tocan și Veaceslav Scoarță, consilieri locali de la Poiana Câmpina și reprezentanți ai Primăriei, directorul școlii "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina - Elena Nițu, preoții Laurențiu Buchiu și Constantin Mușat. De asemenea, au fost prezenți elevi și profesori de la Școala "Toma T. Socolescu" Păulești și Școala "Vlad Mușatescu", sat Găgeni, comuna Păulești, parteneri ai școlii din Poiana Câmpina în proiectul educațional "Oaspeți dragi sosesc în prag".

Cei trei primari prezenți la eveniment au spus câteva cuvinte despre această zi specială (video), o zi istorică și pe care o dorim repetată, Ziua Unirii Basarabiei cu Țara Mamă. Apoi a fost dezvelit și sfințit bustul lui Alexei Mateevici, iar profesorul Ion Găină, un om remarcabil, a vorbit despre personalitatea lui Mateevici și despre ce a însemnat perioada comunistă pentru basarabeni, despre marea dorință a fraților de pe ambele maluri ale Prutului. "Dumnezeu vrea să fim împreună, Dumnezeu știe că suntem frați și că trebuie să mâncăm din aceeași bucată de pâine odată și odată!", a spus profesorul Ion Găină, vizibil emoționat, cu lacrimi pe obraz. (video)
Primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu: "Știți foarte bine că astăzi se împlinesc 101 ani de la unirea Basarabiei cu România. Unirea primei provincii istorice cu Țara Mamă. Le mulțumesc din suflet fraților de peste Prut pentru acest dar extraordinar. Pe zi ce trece această relație dintre noi este tot mai puternică și nu ne vom opri aici, avem multe proiecte pe care le vom pune în practică împreună și ne vom dezvolta împreună".
Primarul comunei Păulești, Sandu Tudor: "De regulă, noi eram cei care ne consideram îndreptățiți să oferim daruri fraților de peste Prut. Dar iată că la Poiana Câmpina se întâmplă acest lucru deosebit și sunt mândru să particip la un asemenea eveniment".
Primarul comunei Zaim, Ion Veste: "Astăzi, la Poiana Câmpina, noi arătăm tuturor că unirea nu se face prin urlete și țipete, prin declarații sforăitoare, ci prin lucruri mici, comune, utile, care ne fac să ne simțim noi acasă aici, la Poiana, iar cei din Poiana Câmpina să se simtă ca acasă atunci când vin la Zaim. Asta înseamnă unire, să ne cunoaștem, să ne sprijinim, să fim împreună. Dacă oamenii sunt uniți, înseamnă că și comunele noastre sunt unite cu adevărat".

5059 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2451 vizualizari
05 aug. 2020 21:35

A 15-a ediție a Festivalului IDEO IDEIS a ajuns și la Câmpina

Miercuri, 5 august 2020, a început cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, în Câmpina și încă 8 localități din țară – Alexandria, București, Buzău, Baia Mare, Botoșani, Roman, Sibiu și Timișoara. Este pentru prima dată când acest festival de artă și teatru pentru tineret ajunge la Câmpina, chiar dacă este vorba despre un format inedit, impus de restricțiile stabilite la nivel național din cauza pandemiei de coronavirus.

3305 vizualizari
13 iul. 2020 22:07

Emoții la festivitatea de absolvire pentru a VIII-a promoție de asistenți de farmacie de la Școala ”Louis Pasteur” Câmpina

”Generația zâmbetului învingător” este denumirea oficială acordată de Roxana Veliche, dirigintele clasei de farmacie de la Școala Sanitară Postliceală ”Louis Pasteur”, la festivitatea de absolvire, care a avut loc zilele trecute, într-un cadru mai restrâns decât de obicei, cadru impus și de măsurile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. A fost festivitatea de absolvire a celei de-a opta promoții de asistenți de farmacie.

Alte stiri recente

354 vizualizari
10 aug. 2020 10:20

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 10 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2879 vizualizari
09 aug. 2020 11:06

Dilemă în Alianța PNL-USR-PLUS la Câmpina. Rămâne sau nu Horia Tiseanu pe lista pentru Consiliul Local?

2 comentarii

Constituirea Alianței PNL-USR-PLUS în județul Prahova a însemnat bulversarea totală a liberalilor câmpineni. Pentru că, vă reamintim, conform protocolului încheiat între formațiunile politice implicate, candidatul la Primăria Câmpina va fi Cătălin Florescu, din partea USR-PLUS, iar lista pentru Consiliul Local va avea o paritate de 1:1 și va fi deschisă de USR-PLUS. Este o lovitură grea pentru PNL Câmpina și pentru primarul Horia Tiseanu, scos astfel din cursa pentru un nou mandat.