De Ziua Națională a României, primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu, mergea la Zaim, peste Prut, cu busturile a șase domnitori, trei munteni și trei moldoveni. Atunci, în fața Primăriei Zaim, a fost inaugurată Aleea Domnitorilor, o mărturie a legăturii de sânge pe care nu o poate rupe nicio graniță. Astăzi, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, comuna Poiana Câmpina a primit un dar extraordinar din partea Zaimului, bustul lui Alexei Mateevici, poetul care a scris superba poezie "Limba noastră", o odă devenită Imnul de Stat al Republicii Moldova.
Alexei Mateevici, preot și poet, a fost un român adevărat, un luptător pentru deșteptarea conștiinței naționale și unirea Basarabiei cu România. Urmașii lui, locuitorii Zaimului de astăzi, au venit la Poiana Câmpina pentru a consfinți o relație de înfrățire, dar și o unire care în sufletele noastre nu are nevoie de un act oficial. Unirea înseamnă și astfel de gesturi.
Bustul lui Alexei Mateevici a fost amplasat în holul Primăriei din Poiana Câmpina și inaugurat astăzi, în ziua în care s-au împlinit 101 ani de la unirea Basarabiei cu România. A fost un eveniment frumos și emoționant, la care au participat primarii celor două localități înfrățite, Alin Moldoveanu și Ion Veste, primarul comunei Păulești - Sandu Tudor, profesorul Ion Găină - directorul Muzeului Memorial "Alexei Mateevici" din Zaim (Căușeni), ceilalți membri ai delegației din Zaim - Tatiana Tonu (secretarul Consiliului Local), consilierii Viorel Tocan și Veaceslav Scoarță, consilieri locali de la Poiana Câmpina și reprezentanți ai Primăriei, directorul școlii "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina - Elena Nițu, preoții Laurențiu Buchiu și Constantin Mușat. De asemenea, au fost prezenți elevi și profesori de la Școala "Toma T. Socolescu" Păulești și Școala "Vlad Mușatescu", sat Găgeni, comuna Păulești, parteneri ai școlii din Poiana Câmpina în proiectul educațional "Oaspeți dragi sosesc în prag".
Cei trei primari prezenți la eveniment au spus câteva cuvinte despre această zi specială (video), o zi istorică și pe care o dorim repetată, Ziua Unirii Basarabiei cu Țara Mamă. Apoi a fost dezvelit și sfințit bustul lui Alexei Mateevici, iar profesorul Ion Găină, un om remarcabil, a vorbit despre personalitatea lui Mateevici și despre ce a însemnat perioada comunistă pentru basarabeni, despre marea dorință a fraților de pe ambele maluri ale Prutului. "Dumnezeu vrea să fim împreună, Dumnezeu știe că suntem frați și că trebuie să mâncăm din aceeași bucată de pâine odată și odată!", a spus profesorul Ion Găină, vizibil emoționat, cu lacrimi pe obraz. (video)
Primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu: "Știți foarte bine că astăzi se împlinesc 101 ani de la unirea Basarabiei cu România. Unirea primei provincii istorice cu Țara Mamă. Le mulțumesc din suflet fraților de peste Prut pentru acest dar extraordinar. Pe zi ce trece această relație dintre noi este tot mai puternică și nu ne vom opri aici, avem multe proiecte pe care le vom pune în practică împreună și ne vom dezvolta împreună".
Primarul comunei Păulești, Sandu Tudor: "De regulă, noi eram cei care ne consideram îndreptățiți să oferim daruri fraților de peste Prut. Dar iată că la Poiana Câmpina se întâmplă acest lucru deosebit și sunt mândru să particip la un asemenea eveniment".
Primarul comunei Zaim, Ion Veste: "Astăzi, la Poiana Câmpina, noi arătăm tuturor că unirea nu se face prin urlete și țipete, prin declarații sforăitoare, ci prin lucruri mici, comune, utile, care ne fac să ne simțim noi acasă aici, la Poiana, iar cei din Poiana Câmpina să se simtă ca acasă atunci când vin la Zaim. Asta înseamnă unire, să ne cunoaștem, să ne sprijinim, să fim împreună. Dacă oamenii sunt uniți, înseamnă că și comunele noastre sunt unite cu adevărat".
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.