Bustul lui Alexei Mateevici, darul comunei Zaim, din Basarabia, pentru frații de la Poiana Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

De Ziua Națională a României, primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu, mergea la Zaim, peste Prut, cu busturile a șase domnitori, trei munteni și trei moldoveni. Atunci, în fața Primăriei Zaim, a fost inaugurată Aleea Domnitorilor, o mărturie a legăturii de sânge pe care nu o poate rupe nicio graniță. Astăzi, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, comuna Poiana Câmpina a primit un dar extraordinar din partea Zaimului, bustul lui Alexei Mateevici, poetul care a scris superba poezie "Limba noastră", o odă devenită Imnul de Stat al Republicii Moldova.

Alexei Mateevici, preot și poet, a fost un român adevărat, un luptător pentru deșteptarea conștiinței naționale și unirea Basarabiei cu România. Urmașii lui, locuitorii Zaimului de astăzi, au venit la Poiana Câmpina pentru a consfinți o relație de înfrățire, dar și o unire care în sufletele noastre nu are nevoie de un act oficial. Unirea înseamnă și astfel de gesturi.
Bustul lui Alexei Mateevici a fost amplasat în holul Primăriei din Poiana Câmpina și inaugurat astăzi, în ziua în care s-au împlinit 101 ani de la unirea Basarabiei cu România. A fost un eveniment frumos și emoționant, la care au participat primarii celor două localități înfrățite, Alin Moldoveanu și Ion Veste, primarul comunei Păulești - Sandu Tudor, profesorul Ion Găină - directorul Muzeului Memorial "Alexei Mateevici" din Zaim (Căușeni), ceilalți membri ai delegației din Zaim - Tatiana Tonu (secretarul Consiliului Local), consilierii Viorel Tocan și Veaceslav Scoarță, consilieri locali de la Poiana Câmpina și reprezentanți ai Primăriei, directorul școlii "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina - Elena Nițu, preoții Laurențiu Buchiu și Constantin Mușat. De asemenea, au fost prezenți elevi și profesori de la Școala "Toma T. Socolescu" Păulești și Școala "Vlad Mușatescu", sat Găgeni, comuna Păulești, parteneri ai școlii din Poiana Câmpina în proiectul educațional "Oaspeți dragi sosesc în prag".

Cei trei primari prezenți la eveniment au spus câteva cuvinte despre această zi specială (video), o zi istorică și pe care o dorim repetată, Ziua Unirii Basarabiei cu Țara Mamă. Apoi a fost dezvelit și sfințit bustul lui Alexei Mateevici, iar profesorul Ion Găină, un om remarcabil, a vorbit despre personalitatea lui Mateevici și despre ce a însemnat perioada comunistă pentru basarabeni, despre marea dorință a fraților de pe ambele maluri ale Prutului. "Dumnezeu vrea să fim împreună, Dumnezeu știe că suntem frați și că trebuie să mâncăm din aceeași bucată de pâine odată și odată!", a spus profesorul Ion Găină, vizibil emoționat, cu lacrimi pe obraz. (video)
Primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu: "Știți foarte bine că astăzi se împlinesc 101 ani de la unirea Basarabiei cu România. Unirea primei provincii istorice cu Țara Mamă. Le mulțumesc din suflet fraților de peste Prut pentru acest dar extraordinar. Pe zi ce trece această relație dintre noi este tot mai puternică și nu ne vom opri aici, avem multe proiecte pe care le vom pune în practică împreună și ne vom dezvolta împreună".
Primarul comunei Păulești, Sandu Tudor: "De regulă, noi eram cei care ne consideram îndreptățiți să oferim daruri fraților de peste Prut. Dar iată că la Poiana Câmpina se întâmplă acest lucru deosebit și sunt mândru să particip la un asemenea eveniment".
Primarul comunei Zaim, Ion Veste: "Astăzi, la Poiana Câmpina, noi arătăm tuturor că unirea nu se face prin urlete și țipete, prin declarații sforăitoare, ci prin lucruri mici, comune, utile, care ne fac să ne simțim noi acasă aici, la Poiana, iar cei din Poiana Câmpina să se simtă ca acasă atunci când vin la Zaim. Asta înseamnă unire, să ne cunoaștem, să ne sprijinim, să fim împreună. Dacă oamenii sunt uniți, înseamnă că și comunele noastre sunt unite cu adevărat".

6055 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2777 vizualizari
02 dec. 2021 20:22

S-au pus în vânzare biletele pentru concertul de Crăciun organizat de Casa de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina

"Magia muzicii" este spectacolul de Crăciun care va avea loc pe scena Casei de Cultură "Geo Bogza" din municipiul Câmpina la data de 20 decembrie 2021, de la ora 18.00. Un spectacol de colinde românești și cântece de iarnă din repertoriul internațional interpretate de artiști consacrați, dar și tineri absolvenți ai Universității Naționale de Muzică București.

6011 vizualizari
01 dec. 2021 18:28

Certificatele de naștere și botez ale lui Geo Bogza, un cadou pentru Câmpina de Ziua Națională a României

La Câmpina, Ziua Națională a României nu a fost sărbătorită anul acesta printr-o manifestare publică, în centrul localității, din cauza măsurilor de protecție sanitară impuse pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, pentru că 1 Decembrie nu este o zi oarecare, ci una de mare importanță în istoria națională și în inimile românilor, la Câmpina a fost organizat un eveniment special, într-un cadru restrâns.

Alte stiri recente

962 vizualizari
08 dec. 2021 22:58

Andreea Lungu și Marius Vasile și-au încheiat activitatea la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina și vor continua pentru... CSM Brașov

Câmpina are de câțiva ani o problemă, pe care niemni nu pare dispus să o rezolve. Copiii care activează la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina își termină perioada de juniorat, trebuie să treacă la nivelul următor - tineret și apoi seniori, dar pentru că în Câmpina nu există preocupare pentru a-i menține pe acești copii la un club local, ei sunt nevoiți să cute alte cluburi din țară pentru a-și continua activitatea.

1175 vizualizari
08 dec. 2021 20:15

Punctele de vedere ale partidelor cu reprezentare în CL Câmpina despre construirea unui bloc pe Bulevardul Culturii, lângă Primărie

Am scris, într-un articol anterior, despre intenția unei firme private de a construi un bloc pe Bulevardul Culturii din municipiul Câmpina, pe terenul unde s-a aflat cândva grădina de vară și care astăzi aparține firmei respective. Aceste teren este la doi pași de sediul Primăriei Câmpina, care este o clădire monument istoric de clasa A - Vila Ștefănescu sau Casa cu Grifoni. Referitor la această situație am cerut un punct de vedere liderilor partidelor cu reprezentare în Consiliul Local, precum și Primăriei Câmpina.