Un proiect, un amendament și mai bine de două ore de discuții în CL Câmpina pe tema parcării de pe Strada Republicii

Actualitate (Categoria articolului)

Miercuri, 7 aprilie, Consiliul Local Câmpina s-a întrunit într-o ședință extraordinară de îndată, pentru a discuta a patra oară proiectul de reglementare a parcării cu plată de pe Strada Republicii. Parcă de la o ședință la alta lucrurile au escaladat, iar discuțiile de miercuri au frizat în multe momente penibilul și demagogia. Un amendament de două pagini, pe care inițiatorul nu l-a putut citi și nici nu l-a putut explica coerent, pauze teatrale pe motive medicale din partea unui consilier, timp în care a stat pe hol, vorbind la telefon, putem doar bănui cu cine și de ce, trei pauze și un record trist pentru Legislativul câmpinean - mai bine de două ore pentru un singur proiect.

Pe Strada Republicii sunt 112 locuri de parcare cu plată pentru cei care vin în această zonă, dar și pentru locatarii din cele 10 scări de bloc, însumând 192 de familii. Pentru acești oameni, riveranii, noul Consiliu Local s-a împotmolit într-o chestiune extrem de simplă: stabilirea unei taxe anuale, astfel încât ei să poată parca fără să fie nevoiți să plătească tariful standard de 2,50 lei/oră. Nu mai reamintim întreaga poveste, am scris pe larg despre precedentele încercări ale Consiiliului Local de a reglementa această situație.
La ședința de miercuri, primarul Alin Moldoveanu a revenit cu acest proiect, propunând, ca și la ședința precedentă, o taxă-abonament de 100 lei/an/autovehicul pentru riverani, dar fără obligativitatea asigurării locului de parcare, deținătorul abonamentului având dreptul să parcheze acolo unde există loc liber de parcare. De altfel, după cum știți, în Câmpina există de ani buni o taxă specială de parcare, aprobată anual de Consiliul Local odată cu proiectul privind taxele și impozitele locale, un fel de abonament pentru utilizarea parcărilor publice, de 200 lei pe lună, dar nimeni nu a solicitat vreodată un astfel de abonament, având în vedere că el nu asigură și locul de parcare.
Deci aceasta a fost propunerea primarului - 100 lei/an/autovehicul pentru riveranii de pe Republicii. Acum, să vedem cum a decurs ședința și care au fost propunerile consilierilor.
Un amendament de două pagini, din care nimeni nu a înțeles nimic
Președintele de ședință, Bogdan Ene, a prezentat un amendament depus în formă scrisă de consilierul PMP Aron Sabo. Un amendament de două pagini, pe care nimeni, nici măcar inițiatorul, nu a știut să-l prezinte, să-l explice și să spună clar unde se încadrează fiecare aliniat în proiectul de hotărâre. Și de aici au apărut toate problemele, care au generat un circ incredibil în Consiliul Local Câmpina. Un spectacol care a durat mai bine de două ore și care a arătat că, din păcate, mulți dintre noii aleși locali încă nu au înțeles nici care le este rolul și nici cum se desfășoară în limitele legii o ședință a Consiliului Local. Practic, cele două pagini A4 de amendament se puteau reduce la doar câteva cuvinte, pentru că propunerile din amendament erau următoarele: taxa de parcare era scăzută la 50 lei/an (fără să se specifice dacă pentru autoturism sau pentru fiecare familie) și se alocau pentru riverani 25% din locurile de parcare, adică 28 locuri, care să fie folosite exclusiv de ei.
Un proiect, un amendament și... trei pauze pentru clarificări
Pare greu de crezut că pentru un singur proiect, de fapt, pentru un singur amendament, a fost nevoie de acordarea a nu mai puțin de trei pauze pentru a se încerca lămurirea situației. Toată lumea era de acord că proiectul trebuie să treacă într-o formă sau alta, pentru deblocarea situației pentru locuitorii de pe Strada Republicii. Mai întâi, s-a luat o pauză pentru ca fiecare consilier să se lămurească asupra amendamentului propus de Aron Sabo. Din pauză s-a revenit cu o formulă prescurtată a amendamentului inițial, ceea ce a impus o nouă pauză... În fine, a fost nevoie de o altă pauză pentru ca inițiatorul amendamentului să stabilească, împreună cu secretarul general al municipiului, unde va fi inclus fiecare aliniat al amendamentului în proiectul de hotărâre. Ca o paranteză, putem spune că a mai fost o pauză mică în momentul în care Aron Sabo s-a scuzat că trebuie să iasă puțin, din motive medicale. A stat pe hol, vorbind la telefon, probabil primind vreo recomandare/ sfat de la vreun "medic" de partid, lucru văzut și de ceilalți consilieri, unii dintre ei comentând mai mult sau mai puțin ironic... motivele medicale ale consilierului PMP.
Rechizitoriul primarului
Primarul Alin Moldoveanu a venit foarte bine pregătit și a vorbit mai bine de 15 minute, punctat, extrem de aplicat, încercând să demonstreze unde s-a greșit pe parcursul acestui proces legislativ și unde nu concordă declarațiile publice ale partidelor din noua majoritate cu acțiunile liderilor ei politici din trecutul foarte apropiat. Puteți urmări în materialul video întregul expozeu al primarului.
Lecția de eleganță și bun simț a secretarului general al municipiului
După ce a fost atacată și chiar jignită public de unii consilieri, după precedenta ședință a Consiliului Local, Elena Moldoveanu - secretarul general al municipiului a avut o prestație demnă de funcția deținută. Chiar dacă, cu siguranță, nu a fost o ședință ușoară pentru ea, Elena Moldoveanu le-a dat consilieriloro adevărată lecție de eleganță și bun simț: ”Dacă aș spune că acest amendament este ca un proiect de hotărâre, probabil ați aprecia că e rea-voință din partea mea. De asemenea, dacă aș invoca articolul 139, alin. 12 și v-aș cere să supuneți la vot retransmiterea proiectului pentru analiză fiindcă sunt modificări de fond, de asemenea, s-ar putea interpreta că dau dovadă de rea-credință. Din acest considerent am încercat și eu să înțeleg acest amendament și să vedem cum am putea să-l reformulăm astfel încât să puteți lua o hotărâre”. De asmenea, secretarul general al municipiului a făcut mai mult decât ar fi fost normal pentru a ajuta la găsirea unei formule logice a amendamentului. Vorba unui hâtru: ”Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită!”
Avertismentul lui Liviu Briciu
Mult mai critic și mai dur decât oricine a fost, la ședința de miercuri, liderul Partidului Oamenilor Liberi, Liviu Briciu: ”Lăsând la o parte populismul, aș vrea să vă gândiți că este un bolovan care se poate rostogoli. Nu accept dubla măsură și cred că veți crea un precedent extrem de periculos cu acest amendament. Vor veni cu siguranță și alte cereri, indiferent că e parcare cu plată sau fără. Nu vom avea ce face atunci și bolovanul ăsta se va rostogoli, mai ales în condițiile în care suntem morți la capitolul parcare. Cred că 90% dintre câmpineni ar plăti 50 lei/an pentru un loc de parcare și să mai fie și rezervat. Este un proiect populist, să le arătăm oamenilor ce băieți buni suntem, dar riscăm să ajungem într-o situație fără ieșire. Rostogolim un bolovan care nu e al nostru. E o situație foarte sensibilă. Din dorința dvs. de a face bine, probabil, nu iese un lucru bun și eu zic că ceea ce se întâmplă nu este foarte bine pentru oraș în acest moment”.
Coaliția de dreapta și-a impus votul. Proiectul a fost aprobat cu 50 lei pe an pentru riverani și 25% din locurile de parcare rezervate pentru ei (28 locuri pentru 192 familii, mai mult de jumătate deținătoare de autoturisme)
Bogdan Ene, președintele ședinței, a fost oarecum ironic la adresa colegului său de partid, când a supus la vot amendamentul lui Aron Sabo: ”Am înțeles-o, n-am înțeles-o, s-a înțeles, nu s-a înțeles, eu o supun la vot, mai mult de atât nu pot face”. Atât amendamentul, cât și proiectul în ansamblu au fost aprobate cu cele 10 voturi ale coaliției de dreapta - USR PLUS, PNL, PMP și Cezar Grama.
Acum, rămâne de văzut cum va fi pus în aplicare acest proiect.
Vă invităm să urmăriți materialul video de la ședința Consiliului Local. Chiar dacă v-ar lua destul timp acest lucru, vă asigurăm că merită.

5435 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Milea Vasile 09.04.2021 14:43 Tinand cont ca in tot orasul suprafata parcarilor din fata blocurilor este aceasi ,iar numarul masinilor creste zi de zi (uni au mai multe masini ) ce masuri pot fi luate de primarie (e domeniu public ) ,pentru rezolvarea problemei parcari masinilor chiar daca va fi nevoie sa se introduca si o tacsa anuala .
  • Fratila 09.04.2021 15:55 Buna ziua Daca capra mea moare sa moara si a vecinului. De ce nu puneti bariere in spatiile de parcare dintre blocuri acolo unde solutia o permite ?
  • Martin 10.04.2021 00:11 E clar. Pe toate locurile vor fi mașini de riverani parcate non-stop. Asta va fi rezultatul. Și traficul a celor care cauta disperat un loc în zona va exista în continuare. Trebuie măsuri care permit renunțarea la mașina proprie. Car sharing ar fi o soluție care trebuie promovată.

Actualitate

2541 vizualizari
25 sept. 2021 20:18

La Breaza, un bărbat a fost atacat și rănit grav de un urs. Mesaj de alertă privind prezența unui urs și la Comarnic

Iată că se înmulțesc cazurile de oameni atacați de urs. S-a întâmplat foarte recent la Telega, zilele trecute la Comarnic, astăzi la Breaza și tot astăzi a fost emis un mesaj RO Alert privind prezența unui urs la Comarnic, în zona Podul Lung.

2648 vizualizari
25 sept. 2021 11:42

Președintele și vicepreședintele COSR, Mihai Covaliu, respectiv Elisabeta Lipă, în vizită la Câmpina

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) - Mihai Covaliu și vicepreședintele aceluiași for - Elisabeta Lipă, campioni olimpici și mondiali la scrimă, respectiv canotaj, s-au aflat vineri la Câmpina. Au mers la Primărie, unde s-au întâlnit cu primarul Alin Moldoveanu, apoi au vizitat împreună baza sportivă de la Căminul Petrol și fostul sat de vacanță de pe Drumul Taberei.

Alte stiri recente

9 vizualizari
26 sept. 2021 20:54

Rareș Hodoiu (AIKO Câmpina), trei medalii la Mondialul WUKF de la Cluj-Napoca

La sfârșitul acestei săptămâni a avut loc la Cluj-Napoca o nouă ediție a Campionatului Mondial WUKF de karate, competiție la care a fost prezent și Rareș Hodoiu, unul dintre cei mai valoroși sportivi de la AIKO Câmpina, pregătit de Sensei Gabriel Timofte.

1433 vizualizari
26 sept. 2021 12:52

Liga A Prahova, etapa a 8-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă au avut loc primele meciuri din etapa a 8-a din Liga A Prahova, eșalonul de elită al fotbalului prahovean. Duminică au avut loc ultimele jocuri ale acestei runde. Iată rezultatele: