CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Aproape 60.000 lei pentru un nou proiect privind Capela Hernia, din Câmpina

- Actualitate -

Aproape 60.000 lei pentru un nou proiect privind Capela Hernia, din Câmpina

Capela Hernia, din Câmpina, este unul dintre cele mai frumoase monumente din localitate, unicitatea sa fiind dată de alăturarea a nu mai puți de trei stiluri arhitecturale diferite - baroc, rococo și neoclasic.

De mult prea mulți ani, capela zace într-o nedreaptă și condamnabilă părăsire. Acum, la ședința Consiliului Local din 26 iunie, odată cu rectificarea bugetului local al acestui an, se introduce o poziție bugetară nouă - suma de 59.500 lei pentru includerea Capelei Hernia în circuitul turistic, ceea ce va înlocui, practic, proiectul precedent de restaurare și valorificare a acestui monument. Vă reamintim că proiectul inițial, pentru care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici în februarie 2022, prevedea ca, dincolo de lucrările propriu-zise pentru consolidarea și restaurarea capelei, să fie amenajat un amfiteatru, îngropat și tratat ca un spațiu verde, dar cu vizibilitate spre monumentul istoric, care ar fi avut o capacitate de 120 persoane. Aici ar fi putut fi organizate evenimente publice (concerte de muzică clasică și ambientală, piese de teatru în aer liber, vernisaje și diverse întâlniri), care să ducă la o promovare intensă a monumentului istoric. De asemenea, ar fi existat posibilitatea desfășurării unor ore de curs sau lecții deschise în incinta exterioară a Capelei ”Hernia” pentru elevii din școli și licee, iar proiectul ar fi încurajat și sprijinit munca de voluntariat în amenajarea peisagistică a zonei. În aceeași incintă se mai propunea realizarea unui corp de clădire, semiîngropat și acoperit cu iarbă, unde s-ar fi aflat grupurile sanitare, spații tehnice și de depozitare și un mic punct de informare.
Acum, nu se știe dacă acest proiect mai este de actualitate sau nu, dar cert este că în Consiliul Local se va aproba alocarea de noi fonduri pentru includerea Capelei Hernia în circuitul turistic.
Inginerul Ion Gheorghiu, executorul testamentar al lui Dumitru Hernia, a construit în anul 1886, la un an de la moartea acestuia, o capelă de rugăciune pe terenul schelei, undeva aproape de malul vestic al platoului pe care se află Câmpina, loc în care capela există și astăzi. Dumitru Hernia a fost reînhumat în exteriorul capelei, în dreptul altarului, iar pe peretele capelei a fost amplasată o placă pe care scria: ”În memoria răposatului Dumitru Hernia. Familia. 1886”. Capela a fost proiectată de un arhitect vienez în stil baroc, cu elemente rococo și neoclasice, care îi conferă unicitate și au transformat-o într-o adevărată bijuterie arhitecturală. Din păcate, vremea și vremurile au adus capela într-o stare precară, impunându-se restaurarea sa pentru a nu se pierde pentru totdeauna.
Capela Hernia a fost declarată monument istoric prin Ordinul 3261/2020 al Ministerului Culturii.


24 Jun 2024 12:57 3420 vizualizari


Comentarii


  • 24.06.2024 16:53 Cătă Probabil banii ajung pentru firma care va idenrifica arhitectul capabil de o astfel de lucrare...
236 vizualizari 24 Jul 2024 10:53 La Câmpina, pe Strada Maramureș, un incendiu la o mașină a alarmat locuitorii din zonă

La Câmpina, pe Strada Maramureș, un incendiu la o mașină a alarmat locuitorii din zonă

Miercuri, 24 iulie, puțin după ora 10.00, sirenele mașinilor de intervenție - pompieri și poliție, s-au auzit la intrarea pe Strada Maramureș dinspre Bulevardul Carol I.

citeste mai mult
149 vizualizari 24 Jul 2024 10:08 Consiliul Județean a lansat aplicația Prahova Trans

Consiliul Județean a lansat aplicația Prahova Trans

Consiliul Județean a anunțat lansarea oficială a aplicației Prahova Trans. Aplicația este disponibilă gratuit pentru descărcare din Google Play sau App Store.

citeste mai mult
491 vizualizari 23 Jul 2024 17:57 În Câmpina există o singură toaletă publică! Dar avem la ganguri...

În Câmpina există o singură toaletă publică! Dar avem la ganguri...

Poate părea un fapt mărunt, banal, dar gradul de civilizație al unei comunități se poate măsura și după numărul toaletelor publice. Iar acesta este un capitol la care Câmpina stă extrem de prost.

citeste mai mult
763 vizualizari 23 Jul 2024 14:54 Populație evacuată și trafic blocat după o avarie la rețeaua de gaze din Băicoi

Populație evacuată și trafic blocat după o avarie la rețeaua de gaze din Băicoi

UPDATE - 27 persoane au fost evacuate până acum, 12 proprietăți individuale și patru agenți economici.
Pe timpul unor lucrări de extindere la rețeaua de gaze naturale, în Băicoi, pe Strada Republicii, s-a produs o avarie.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV