La Muzeul Hasdeu din Câmpina au început lucrările de restaurare cu fonduri europene

Actualitate (Categoria articolului)

Cel mai important obiectiv turistic din municipiul Câmpina, Castelul Iulia Hasdeu, va fi închis publicului pentru o bună bucată de vreme. Aici au început lucrările de restaurare, finanțate în cea mai mare parte din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5.

Valoarea totală a proiectului este de 15,8 milioane lei (3,42 milioane euro) din care 13,37 milioane lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 2 milioane lei este contribuția de la bugetul de stat, iar 314.584 lei este cofinanțarea de la bugetul local. Vor fi restaurate castelul (interior și exterior), căsuța din spatele acestuia (în care se află biblioteca și arhiva), căsuța portarului (situată la intrarea în curtea muzeului și care a fost construită tot de Hasdeu). Practic, va fi restaurat întreg patrimoniul existent aici, inclusiv colecțiile de cărți și documentele din arhivă. Curtea și grădina Castelului vor fi amenajate din punct de vedere peisagistic, se va realiza un sistem de iluminat arhitectural, iar în interior va fi implementat un sistem electronic de informare cu touch-screen și holograme reprezentând personaje emblematice din istoria Castelului Hasdeu. În prezent, toate bunurile de valoare din muzeu se află depozitate într-un spațiu al Poliției Municipale Câmpina și aici vor rămâne pe toată perioada desfășurării lucrărilor.
Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare și conservare a fost câștigată de o asociere de firme: Inspeti Building Restauration SRL Ploiești (liderul asocierii), Inspet SA Ploiești și Kalans Concept SRL Iași, cu doi subcontractori pentru partea de instalații de stingere, alarmare la incendiu și instalații electrice - Empire Project SRL Iași și Wintech Group SRL Iași. După semnarea contractului de execuție s-a trecut la realizarea proiectului tehnic și a documentației pentru obținerea tuturor avizelor necesare, precum și la efectuarea unor analize fizico-chimico-biologice pentru componentele artistice. În aprilie 2020 a fost emis ordinul pentru începerea efectivă a lucrărilor, termenul de execuție fiind de doi ani.

Castelul Hasdeu a fost construit în perioada 1893-1896 de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria unicei sale fiice, Iulia, plecată în lumea de dincolo la doar 19 ani. De-a lungul timpului, edificiul a fost afectat de cutremure și bombardamente (în cel de-al doilea război mondial) și a trecut prin mai multe lucrări de consolidare și restaurare. A fost transformat în muzeu în anul 1965, în data de 9 aprilie a acelui an fiind deschis pentru prima dată publicului. Castelul Iulia Hasdeu este un edificiu unic, înscris pe Lista Națională a Monumentelor Istorice din România.

6616 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1874 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

1877 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

695 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

147 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.