Multe decenii, de la prin 1980 până prin 2010, ”Fântâna cu Cireși” a reprezentat cea mai iubită zonă de agrement a Câmpinei. Dar care este povestea acestui loc...
Izvoarele documentare sunt destul de puține.
Cam primul care a lăsat în urma sa ceva despre aceste locuri este pictorul Nicolae Grigorescu. După ce și-a construit casa de pe Câmpinița, pictorul venea deseori în această zonă și picta mai ales mesteceni pe care îi îndrăgea atât de mult și care se mai găsesc și astăzi în număr destul de mare. Cu siguranță, era o zonă liniștită.
Apoi, până pe la mijlocul anilor '70 din secolul trecut, locul a aparținut Ocolului Slvic. În timpul mandatului prim-secretarului de partid Gheorghe Rusan, un ardelean ajuns pe aceste meleaguri și caracterizat de cei care l-au cunoscut ca fiind ”un om de treabă”, terenul a trecut de la Ocolul Silvic la Primăria Câmpina. A fost perioada în care s-a început amenajarea acestei zone de agrement, în contextul în care zona prindea tot mai mult contur - se amenaja pista de motocros, se realiza Satul de vacanță din apropiere, iar periodic, mai ales pe vreme favorabilă, ”Gărzile Patriotice” își desfășurau în apropiere pregătirea.
Pe acest fond s-a amenajat zona de agrement ”Fântâna cu Cireși”. Acum, de ce s-a numit așa, nu prea știe nimeni... Nu există nicio urmă de fântână, ci doar un firicel firav de apă care străbate zona. Cât despre cireși... nici vorbă!
Amenajarea zonei s-a făcut prin metode specifice acelei perioade - fiecare uzină a contribuit cu câte ceva: unii cu leagăne și alte instalații de joacă, alții cu ridicarea scenei, unii cu amenajarea acelor mici căsuțe cu turnuleț de pe cursul acela firav de apă, alții cu podurile... Cert este că a rezultat una dintre cele mai iubite zone de agrement din județ, pentru că nu numai câmpinenii veneau aici, dar și oameni din localitățile învecinate și chiar din Ploiești.
Mai ales după Revoluția din 1989, treptat-treptat atracția acestei zone a scăzut. La începutul anilor 2000, zona a mai fost revigorată prin organizarea aici a Festivalului ”Hora prahoveană”. Apoi, de prin 2010, zona a început să capete accente de loc părăsit. Cele mai multe dintre acestea se văd și în zilele noastre...
Acum, încă din vremea lui Horia Tiseanu s-a discutat despre un proiect de modernizare a acestei zone de agrement. Nu a reușit nici Horia Tiseanu, nici urmașul său la Casa cu Grifoni, Alin Moldoveanu.
Sigur, orice viitoare modernizare a zonei trebuie să țină cont de alte realități decât cele de acum jumătate de veac, de la începuturile sale... Oricum, va fi complicat în condițiile în care banii sunt din ce în ce mai puțini.
Deocamdată, ni s-a promis o amenajare pentru 1 Mai. Ce va fi apoi, vom mai vedea...
Citește cele mai noi știri locale publicate pe CâmpinaTV.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - CâmpinaTV și grupului de Whatsapp (mesaj la 0733.388.425).
Fii parte a comunității CâmpinaTV.ro!
La finalul lunii martie devenise o obișnuință de a se sărbători la Câmpina unirea Basarabiei cu România, parte a întregirii României Mari de la 1918.
Pe Strada Vasile Alecsandri din Câmpina există această magnolie superbă, devenită de mulți ani un reper pentru localitate și oaspeții săi.
Situat la marginea Câmpinei, în apropiere de DN1, Căminul Energetic - așa cum s-a intitulat această clădire mulți ani și cum este cunoscută în rândul localnicilor - pare a purta pentru totdeauna o pecete a sordidului.
În Câmpina există un loc prin care orice copil, tânăr sau adult ar trebui la un moment dat să treacă, fie că este genial, fie că doar își caută un drum în viață, fie că are probleme... Acest loc se numește Azami.