100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Bogdan Petriceicu Hasdeu

Social (Categoria articolului)

Alături de Constantin I. Istrati și Nicolae Grigorescu, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu întregește triada celor mai importante personalități care și-au legat numele de Câmpina. Totuși, spre deosebire de Istrati și Grigorescu, Hasdeu s-a stabilit la Câmpina în urma unei mari tragedii - moartea fiicei sale, Iulia.

Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a născut pe 26 februarie 1838, la Cristineşti – Hotin, actualmente în Ucraina. Despre personalitatea şi activitatea sa s-au scris cărţi întregi. A fost scriitor, filolog, academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic, una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile. Fiica marelui savant, Iulia, a fost un copil genial, prima româncă admisă la Sorbona și asta când avea doar 16 ani. Din păcate, a murit la numai 19 ani, în 1888, răpusă de tuberculoză, ceea ce l-a devastat pe marele savant. A devenit mistic, un fervent practicant al spiritismului. Nu s-a resemnat niciodată cu dispariția Iuliei. Între anii 1893-1896 a construit castelul de la Câmpina, un templu dedicat memoriei fiicei sale. S-a retras aici, la Câmpina, unde a continuat să trăiască până pe 25 august 1907, când a încetat din viaţă la numai 69 de ani, lăsând în urma sa o operă de valoare inestimabilă. 
Castelul „Iulia Hasdeu reprezintă nu doar un monument unic în România, dar a devenit şi principalul simbol al Câmpinei, aflându-se inclusiv pe stema localităţii.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati

2078 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1960 vizualizari
14 dec. 2018 09:00

Elevii unei clase de la Liceul Energetic din Câmpina au scris și lansat o carte despre relația cu părinții

Biblioteca Liceului Tehnologic Energetic din Câmpina a fost, zilele trecute, gazda unei lansări de carte. O carte scrisă chiar de elevii liceului. Elevii clasei a XII-a T (dirigintă Denisa Stoicescu) au finalizat un proiect deosebit, care a durat șase luni: scrierea și lansarea cărții "De vorbă cu părinții mei - mic tratat de educație și familie".

2849 vizualizari
13 dec. 2018 13:15

Cei patru foști angajați ai Institutului din Câmpina, premiați cu "Medalia Centenarului", invitați să viziteze fostul lor loc de muncă

3 comentarii

Conducerea Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice Câmpina, din cadrul OMV Petrom, i-a invitat pe cei patru foști angajați, premiați de administrația locală cu ocazia Zilei Naționale a României cu "Medalia Centenarului", să viziteze instituția în care au lucrat mulți ani și pe care au reprezentat-o întotdeauna cu cinste.

Alte stiri recente

0 vizualizari
14 dec. 2018 21:27

Reacții la intenția Primăriei Câmpina de a accesa un nou credit bancar de 25 milioane lei

După cum v-am informat într-un articol precedent, primarul Horia Tiseanu a inițiat un proiect de hotărâre privind accesarea unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei pentru cofinanțarea unor proiecte cu fonduri europene și pentru asfaltarea străzii Calea Doftanei. Proiectul va fi dezbătut marți, 18 decembrie, în ședința Consiliului Local Câmpina. Având în vedere că este vorba despre un credit mare, prin accesarea căruia Câmpina ar ajunge la un grad de îndatorare de 30% din veniturile proprii, am dorit să aflăm reacții din mediul politic local și din cel de afaceri și vă prezentăm în continuare câteva puncte de vedere.

880 vizualizari
14 dec. 2018 20:16

Primarul Câmpinei vrea un nou împrumut bancar, în valoare de 25 milioane lei, pentru investiții

Pe ordinea de zi a ședinței de marți, 18 decembrie 2018, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect de hotărâre, inițiat de primarul Horia Tiseanu, care prevede aprobarea unei finanțări rambursabile interne, adică a unui credit bancar în valoare de 25 milioane lei, cu o maturitate de zece ani, din care trei ani perioadă de grație și șapte ani perioadă de rambursare. Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local, Câmpina va accesa cel mai mare credit bancar din câte a luat vreodată, iar gradul de îndatorare al municipiului va ajunge la 30%.