Restituiri. “Câmpina cea sălbatică”, de la 1830

Social (Categoria articolului)

Vă prezentăm, de-a lungul mai multor episoade, file din istoria mai puțin cunoscută a Câmpinei. Sunt informații preluate din Anuarul Societății de Științe Istorice din România - Filiala Câmpina. Sunt povești adevărate din istoria localității și poate că unii dintre dumneavoastră vor fi interesați să le citească.

Un incident nu tocmai plăcut, petrecut la Câmpina, l-a marcat profund pe P.D. Holthaus, calfă de croitor, originar din Westfalia, care în anul 1830 efectua prima călătorie în Țara Românească. Și chiar la prima sa călătorie a avut o experiență dură și nu oriunde, ci exact la Câmpina. Să nu uităm că la vremea aceea Câmpina era doar un târg din Țara Românească, provincie aflată încă sub influența otomană, un târg aflat încă departe de perioada înfloritoare datorată descoperirii petrolului.
”Primii indivizi pe care i-am descoperit călătorind în poștalionul nostru tras de opt căluți, în această câmpie plăcută, dar puțin populată și prost cultivată, erau români, atât de mojici și de bădărani de parcă ar fi fost și mai proști. Am ajuns în primul orășel numit Câmpina, unde poștalionul nostru a pătruns în plin galop. Când am intrat în el, am văzut numeroși români, îmbrăcați în haine turcești, care ședeau pe ulițe și-și urmau jocurile lor de noroc. Deodată a izbucnit un țipăt și o ciomăgeală groaznică la vedere. Amândoi surugii noștrii ungureni au fost trași cu forță de pe cai și târâți pe ulițe de către sălbatecii care-i apucaseră de păr. Ei au luat ciomegele cele mai groase și au bătut atât de strașnic pe bieții oameni încât credeam că sunt snopiți în dușmănie și că nu-și vor mai reveni de pe urmă loviturilor cât vor trăi. După această sălbatecă întâmplare i-au dus la judecătorul turc unde au găsit dreptate turcească și unde, probabil, după un asemenea interogatoriu, problemele au fost repede lămurite. Dar cum noi am fost de față la această scenă și am văzut cât de îngrozitor și de barbar s-au purtat cu oamenii, ne-a străbătut un fior rece, mai ales pe tovarășul meu. Prinsesem în Sibiu, ce-i drept, câteva vorbe românești, spre binele stomacului ca ”pecine, radgio, win, sara, lapte” pentru pâine, rachiu, vin, unt, sare și lapte, dar din sunetele asemănătoare mugetelor pe care le scoteau acești oameni, n-am putut înțelege un cuvânt. Chiar cu surugii noștri nu puteam vorbi, ei erau ungureni mojici și vorbeau numai ungurește și românește. Aici nu putea fi găsit niciun suflet german, nu putea fi auzit niciun sunet german. Cu toate pățaniile mai sus povestite, poștalionul a plecat totuși în ziua următoare cu surugii noștri bine bătuți, așezați pe căluții lor, târând pe pământ picioarele lor lungi”. 

Fragment din articolul ”Călători străini despre Câmpina la sfârșitul secolului al XVIII-lea și în prima jumătate a secolului al XIX-lea”, publicat de prof. Cristina Modoianu (Liceul Tehnologic Mecanic Câmpina) și prof. Gheorghe Modoianu (Liceul Tehnologic Energetic Câmpina) în numărul 3/2012 a Anuarului Societății de Științe Istorice, filiala Câmpina.

3059 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2320 vizualizari
04 iul. 2020 11:45

Pacienții COVID, liberi să părăsească spitalele. Acesta este efectul deciziei CCR emisă în urma unei sesizări a Avocatului Poporului

Din 3 iulie 2020, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri luate împotriva pandemiei de coronavirus, statul român a rămas fără instrumentul legal privind obligativitatea carantinării sau izolării cetățenilor. Mai mult, persoanele infectate cu noul coronavirus nu pot fi internate în spital dacă nu doresc acest lucru. Un prim efect al acestei decizii este acela că pacienții cu COVID au început să părăsească spitalele la cerere, pe baza unei declarații pe proprie răspundere.

2208 vizualizari
04 iul. 2020 10:33

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 4 iulie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

2620 vizualizari
03 iul. 2020 21:03

Centenarul fotbalului câmpinean. Mara Ciobotaru: ”Nu am dormit două luni după ce am părăsit Unirea”

Continuăm seria interviurilor dedicate centenarului fotbalului câmpinean cu Mara Ciobotaru, un om implicat trup și suflet în fotbalul local, în ultimii 30 de ani. Jucător extrem de talentat, Mara Ciobotaru s-a dedicat ulterior activității de conducător și, mai ales, finanțator, numele său fiind strâns legat de ultima mare performanță a fotbalului câmpinean - promovarea echipei Unirea în Liga a 3-a.

3460 vizualizari
02 iul. 2020 20:19

Incendiu la Poiana Câmpina. Acoperișul unei case a luat foc

UPDATE - Cauza incendiului, potrivit ISU Prahova, este un scurt-circuit electric generat de un cablu electric defect, neizolat corespunzător.
Acoperișul unei case din satul Bobolia, aparținând de comuna Poiana Câmpina, a luat foc marți după-amiază, incendiul manifestându-se destul de violent.