47,68% - pierderile de apă în rețeaua HidroPrahova. La Câmpina, asta înseamnă o pierdere de peste 1.700 mc apă pe zi

Actualitate (Categoria articolului)

Faptul că există pierderi în rețeaua de transport și distribuția a apei, aparținând HidroPrahova, nu reprezintă o noutate. Este o problemă veche, pentru care HidroPrahova dă vina pe vechimea și uzura conductelor. După cum reiese dintr-o informare de presă a operatorului regional de apă și canal, pierderea de apă înregistrată în 2020, la nivelul județului, a fost de 47,68%. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din cantitatea de apă furnizată de HidroPrahova se pierde în rețea.

“Una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă în prezent operatorii regionali de apă din România se referă la reducerea indicatorului numit apa care nu aduce venituri, echivalent cu pierderile de apă înregistrate în sistemul de transport și distribuție. În ultimii ani, la nivelul sectorului, acesta a înregistrat valori medii de peste 48%, prin raportare la apa intrată în sistem. În acest context, pierderea de apă înregistrată în anul 2020 de operatorul regional HidroPrahova SA, în sistemul de transport și distribuție, s-a situat sub media națională, la un nivel de 47,68%. Conform ultimelor date disponibile, în anul 2019, pierderile per km de rețea pe zi au fost de 14,21 mc/km/zi, sub media celor 43 operatori regionali din țară care au furnizat date, respectiv 21,72 mc/km/zi. Iar pierderile per branșament au fost de 375,71 l apă/branșament/zi. În scopul gestionării acestei situații, HidroPrahova SA are ca principală provocare o zonă extinsă de activitate, care situează societatea pe poziția nr. 5 în țară, în raport cu alți operatori regionali, în privința lungimii rețelelor aflate în exploatare, cea mai mare parte dintre acestea cu durata normală de utilizare îndeplinită”, se precizează în comunicatul HidroPrahova.

Câmpina are 120 km rețea de apă. La o pierdere de 14,21 mc/km/zi, înseamnă că în al doilea municipiu al județului se pierd zilnic peste 1.700 mc de apă. S-ar putea ca, în realitate, cantitatea de apă pierdută în rețea să fie mai mare de atât, având în vedere vechimea de peste 60 de ani a conductelor din Câmpina. 
"Hidro Prahova are în administrare în total 700 de kilometri de reţea de apă, din care 400 de distribuţie şi 270 de aducţiune. Toate reţelele sunt preluate în administrare de la unităţile administrativ-teritoriale, 80% din ele sunt vechi. S-au făcut investiţii și se fac în continuare. Societatea a fost înfiinţată cu un scop, de atragere a fondurilor europene, de schimbare a tuturor reţelelor de apă şi de canalizare, plus extindere, pentru a ne conforma normelor Uniunii Europene. Dacă vreţi vă dau un exemplu foarte elocvent: în Câmpina trebuie schimbată toată reţeaua de apă, e din 1956, iar pierderile sunt foarte mari", a afirmat directorul general al HidroPrahova, Adrian Semcu.

Strategia HidroPrahova pentru reducerea pierderilor din sistem
În comunicatul HidroPrahova sunt menționate măsurile stabilite de operator pentru reducerea pierderilor și vi le prezentăm în continuare:
Măsuri și acțiuni specifice pentru reducerea componentei “Pierderi fizice”
- Organizarea “Serviciului detectări pierderi și reglare sisteme de alimentare cu apă”;
- Utilizarea aparaturii specifice procesului de identificare a traseelor conductelor, pentru detectarea avariilor și măsurarea pierderilor care nu ies la suprafață;
- Stabilirea unor Districte de Măsurare (DMA), necesare monitorizării pierderilor pe zone mai restrânse ale rețelelor de distribuție, prin utilizarea unor echipamente de măsură;
- Înlocuirea etapizată a conductelor vechi de distribuţie a apei, pentru care se înregistrează un număr mare de intervenţii, în vederea remedierii/reducerii avariilor;
- Scoaterea conductelor vechi (subdimensionate) de pe proprietăţi private și amplasarea acestora pe domeniul public;
- Sectorizarea reţelei de distribuţie, prin execuţia de cămine și reabilitarea căminelor existente (după caz), dotarea acestora cu vane funcţionale, mijloace de măsurare, reductoare de presiune;
- Trecerea branşamentelor de pe conductele vechi de distribuţie, pe reţele noi (PEHD) executate de primării sau HidraPrahova SA, în vederea anulării conductelor care înregistrează pierderi de apă considerabile;
- Executarea unor lucrări de automatizare la nivelul stațiilor de apă, pentru reglarea automată a funcționării unor componente din cadrul sistemelor de alimentare cu apă, cu preluarea informaţiilor în timp real, în sistem SCADA.
Măsuri și acțiuni pentru reducerea componentei “Pierderi comerciale”
- Derularea planului anual de montare a apometrelor la nivel de branșamente, în vederea contorizării tuturor utilizatorilor;
- Implementarea Programului anual de reabilitare a parcului de contoare existent, prin înlocuirea/redimensionarea celor existente, vechi și supradimensionate în raport cu debitele tranzitate, respectiv cu istoricul consumurilor;
- Organizarea activității de depistare a consumurilor frauduloase.

3493 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Tudor 07.05.2021 12:09 Ok, deci trebuie spart tot orașul. Când?
  • Horia Tiseanu 08.05.2021 12:11 La Campina pierderile sunt cu siguranta mai mici, pt ca am inlocuit prin doua proiecte cu fonduri europene, ale primariei, cele doua magistrale de aductiune, de la statia Voila si Doftana. De asemenea am inlocuit, tot cu fonduri UE, conductele de transport si distributie, pe str, Bobalna, Calea Doftanei(3 conducte!) si Nicolae Balcescu!

Actualitate

2648 vizualizari
18 ian. 2022 09:46

2.891 locuri suplimentare pentru admiterea la școlile postliceale ale MAI. Modificări importante în probele de examen

1 comentarii

În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 67/2022, care modifică HG 477/2021 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și cel superior de stat. Conform noului act normativ, numărul de locuri pentru anul I, la școlile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne, este de 5.559, mai mult decât dublu față de numărul de locuri aprobat inițial (2.668). Cele 2.891 de locuri suplimentare vor fi alocate celor șase școli postliceale ale MAI, pentru o sesiune de admitere care va avea loc în luna martie a acestui an.

6604 vizualizari
17 ian. 2022 19:20

O câmpineancă este noul ambasador al României la Uniunea Europeană

La finalul anului trecut, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de numire a noului ambasador al României la Uniunea Europeană, în persoana Iuliei Raluca Matei.

Alte stiri recente

1 vizualizari
18 ian. 2022 20:09

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - inventatorul Carol Przybilla

Continuăm seria prezentării unor câmpineni de foarte mare valoare, astăzi, din păcate, foarte puțin cunoscuți. Unul dintre aceștia este Carol Przybilla.

568 vizualizari
18 ian. 2022 18:57

Miercuri, 19 ianuarie, între orele 11.00 și 13.00, grevă de avertisment în unitățile de învățământ

Salariații din învățământ, membri ai sindictelor FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și FSE (Federația Sindicatelor din Educație) ”Spiru Haret”, se vor afla miercuri, 19 ianuarie, între orele 11.00 și 13.00, în grevă de avertisment cu încetarea lucrului. Printre unitățile de învățământ afectate se numără și grădinițele, școlile și liceele din Câmpina.