Aparatele lui Aurel Vlaicu, expuse la Câmpina, în mărime naturală și sub formă de machete

Eveniment (Categoria articolului)

"111 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu" este denumirea expoziției deschise la Câmpina joi, 17 iunie 2021, în holul mare de la parterul Casei Tineretului. O expoziție de excepție, organizată la inițiativa comandorului Gheorghe Coman, cu sprijinul Primăriei Câmpina. Expoziția include, pe lângă multe machete, colecții de fotografii, reviste și cărți, manuale de pilotaj, diplome și medalii, reproduceri la scară 1:1 a planorului cu care Aurel Vlaicu a zburat pe 17 iunie 1910, a aparatului Vlaicu II cu care s-a prăbușit în septembrie 1913 și a aparatului Vlaicu III cu care nu a apucat să mai zboare.

"Astăzi se împlinesc 111 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu, pe câmpul de la Cotroceni, cu un aparat creat chiar de el. Despre Aurel Vlaicu va vorbi domnul comandor Gheorghe Coman, sufletul acestui eveniment, președintele Fundației Aerospațiale Române și al Asociației Române pentru Propaganda Aviației - ARPA. Eu aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre cum a apărut ideea acestei expoziții. Bineînțeles că totul a pornit de la domnul Coman, fără de care acest eveniment nu ar fi putut avea loc. Domnia sa ne-a pus la dispoziție tot ce vedeți aici, iar eu am acceptat imediat ideea. Vrem să le arătăm oamenilor, în special copiilor și tinerilor, o parte din viața lui Aurel Vlaicu, o parte din munca lui, din geniul lui. Un om care a făcut cinste acestei țări, un om care a făcut să se vorbească despre România în lume. Un geniu!", a spus primarul Alin Moldoveanu la deschiderea oficială a expoziției. (video)
"Eu aș vrea, înainte de toate, să-i mulțumesc domnului primar Alin Moldoveanu pentru încrederea acordată de a accepta să deschidem la Câmpina un muzeu dedicat lui Aurel Vlaicu. Este o idee mai veche a mea, de vreo 15 ani, și vă spun sincer că îmi pierdusem orice speranță că voi reuși acest ultim eveniment pe care voiam să îl realizez în această viață. Am 90 de ani și printre ultimele obiective din... program era acesta – de a realiza aici, în zonă, Câmpina-Bănești, un muzeu dedicat lui Aurel Vlaicu. Suntem pe drumul cel bun. Și am mai avut o dorință. Vlaicu a zburat cu aparatul Vlaicu II în 13 septembrie 1913, când s-a prăbușit la Bănești. Mai avea de lucrat cam o lună la aparatul Vlaicu III, dar nu a mai apucat. De aceea, eu am realizat Vlaicu III mai întâi sub formă de machete, apoi am reușit să realizez Vlaicu III la scară 1:1 și este funcțional la sol. Vreau să mă adresez acum copiilor și tinerilor, așa cum o fa mereu, este o povestioară frumoasă care spune că aviația s-a născut din vis și precum Afrodita s-a născut din spuma mării, la fel aviația s-a născut din spuma norilor. Frumos, nu?", a spus comandorul Gheorghe Coman. (video)

Au fost oaspeți mulți la deschiderea oficială a expoziției de la Câmpina, au venit și invitați speciali printre care îi amintim pe: generalul de brigadă Sergiu Anton, colonel (r) Ovidiu Bertea, comandor (r) Ioan Crăciun (profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Apărare Carol I), Constantin Voicu – director al Direcției Generale de Aviație Civilă din Ministerul Transporturilor, Comandor Bogdan Pușcă – adjunctul Bazei Aeriene “Aurel Vlaicu” de la Boboc – Buzău, comandorul Jănel Tănase de la Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă” Brașov (care a venit însoțit de un grup de studenți ai instituției). Aceștia s-au adresat publicului prezent, salutând inițiativa organizării unei astfel de expoziții în memoria lui Aurel Vlaicu. (video)
De asemenea, la eveniment a participat și o delegație a administrației locale din orașul Geoagiu, județul Hunedoara, condusă de primarul Vasile Caraguț. De Geoagiu aparține localitatea natală a lui Aurel Vlaicu, satul Binținți, care astăzi îi poartă numele.
Au mai fost prezenți la deschiderea oficială de astăzi: directorii unităților de învățământ din Câmpina, managerii celor două spitale, reprezentanți ai Poliției Municipale și Poliției Locale, Jandarmeriei și ISU, părintele protoiereu Grigore Melnic, fostul primar Mihai Stănescu, Paul Moldoveanu – fostul secretar al municipiului, reprezentanții asociațiilor cadrelor militare în rezervă și retragere din MApN și MAI, managerii unor societăți comerciale din municipiu, directori din Primărie și de la instituțiile subordonate administrației locale, precum și o parte dintre consilierii locali. În cadrul evenimentului au fost premiați și șefii de promoție de la școlile gimnaziale și liceele din Câmpina, dar despre această premiere vom scrie separat.
Expoziția va rămâne deschisă la Casa Tineretului până luni, 21 iunie 2021.

9559 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mihai Angheluta 19.06.2021 10:10 Felicitări organizatorilor pentru acest inedit eveniment și, în special felicitări D-lui Comandor Coman pentru frumoasele exponate pe care le-a construit, cu un mare efort financiar, timp, dăruire în decursul a zeci de ani. Ne bucurăm enorm că, Câmpina, oraș cu frumoase tradiții în acest domeniu, (cu toate că, un grup inimoși, încearcă de ani buni să reînfințeze clubul de Aeromodelism, acel club, care a format, cu ani în urmă, adevărați profesioniști în multe domenii: piloți comandanți de aeronave, profesori universitari, maiștri militari în aviație, controlori și coordonatori trafic aerian, profesori coordonatori în învățământ preuniversitar, instructori, tehnicieni, )păcat că sunt și unii din concetățenii acestei urbei care au făcut tot posibilul ca acest proiect să nu se materializeze, mai ales că, în acest an se împlinesc 50 de ani de la inaugurarea fostei Piste de Aeromodelism, de un alt mare Inventator HENRY COANDĂ) ce a fost introdusă în acest circuit de promovare și comemorare a marelui inventator, constructor și pilot, ilustrul *AUREL VLAICU*

Eveniment

3283 vizualizari
21 iul. 2021 19:04

Lansare de carte, la Câmpina, cu ocazia Zilei Aviației - "Din poveștile aviației române", de Sorin Turturică

Pe 20 iulie, de Sfântul Ilie, în România se sărbătorește Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, iar această sărbătoare a fost marcată la Câmpina astăzi, pe 21 iulie, printr-o lansare de carte. Este vorba de volumul ”Din poveștile aviației române”, scris de Sorin Turturică.

3293 vizualizari
20 iul. 2021 21:35

Concert extraordinar al formației "Ploiești Jazz Trio" în Parcul Regele Mihai I din Câmpina

Concert extraordinar pentru iubitorii de jazz, pe 24 iulie 2021, de la ora 19.00, în Parcul Regele Mihai I din Câmpina. Un concert susținut de "Ploiești Jazz Trio", adică "un trio formidabil" al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești: Sorin Zlat - la pian, Răzvan Cojanu - contrabas și Laurențiu Ștefan - la tobe.

Alte stiri recente

1571 vizualizari
29 iul. 2021 11:56

Societatea VOIPAN angajează brutar-cocător, patiser, cofetar, șofer distribuție și inginer în panificație

Noi, echipa Voipan, ne extindem activitatea. Vrei să faci parte din echipa noastră?

3139 vizualizari
29 iul. 2021 11:46

Primarul Alin Moldoveanu, despre problemele legate de infrastructura rutieră a Câmpinei

Una dintre principalele probleme ale municipiului Câmpina - infrastructura rutieră a fost subiectul emisiunii la care l-am avut ca invitat pe primarul Alin Moldoveanu. Discuțiile au pornit, evident, de la Calea Doftanei, acolo unde se desfășoară mai multe tipuri de lucrări – de canalizare, apă, reabilitare carosabil și trotuare. Vă reamintim că lucrările de canalizare și cele de schimbare a conductelor de apă sunt realizate cu fonduri europene, prin HidroPrahova, iar reabilitarea străzii este o lucrare a Primăriei Câmpina.