S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 1 ianuarie

Social (Categoria articolului)

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

1 ianuarie...
1503
- Profesorul Stoica Teodorescu menționează în monografia sa despre Câmpina ca fiind data unei prime mențiuni a numelui Câmpina în ”socotelile Brașovului”, acolo unde avea să fie descoperit ulterior și documentul care stă acum la baza primei atestări documentare a Câmpinei. În documentul invocat de Stoica Teodorescu se menționează și Câmpina printre satele și târgurile de dincoace de Carpați, cu care brașovenii făceau schimburi comerciale. Din păcate, nimeni nu a putut demonstra vreodată că aceasta ar fi cea mai veche atestară documentară a Câmpinei.
1747 - Este menționată pentru prima dată, într-un act oficial de hotărnicie, Biserica ”Sfinții Voievozi” (Biserica de la Lac), aflată pe același loc pe care se află și acum, dar era vorba de o altă clădire.
1831 - Într-un raport al Vămii Câmpina se menționa că în perioada 29 iulie - 31 decembrie anul anterior, prin Vama Câmpina au trecut 15 negustori cu 997 animale, dintre care 665 oi, 214 boi, 2 bivoli și 116 vaci.
1928 - Geo Bogza fonda la Câmpina, împreună cu Alexandru Tudor Miu, revista ”Urmuz”.
1961 - A luat ființă Întreprinderea de Reparații Auto (IRA) Câmpina, devenită unitate de sine stătătoare după ce o vreme fusese o anexă a Uzinei Poiana.
2011 - Înceta din viață, la București, la vârsta de 86 de ani, Marin Constantin, fondatorul și dirijorul Corului ”Madrigal”, cetățean de onoare al municipiului Câmpina.

(Pentru documentarea acestui serial cu date din istoria Câmpinei am folosit mai multe surse - de la monografiile lui Stoica Teodorescu și Silviu Dan Cratochvil, la alte volume despre istoria Câmpinei ale unor autori precum Alin Ciupală, Șerban Băleanu, Eduard Iosifescu, Ion Șovăială, Simona Luncașu, Marian Dulă și până la diverse articole de presă.)

4774 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Arhir Constantin 01.01.2020 13:47 Este f bine ca menționați spre știința oamenilor,pagini din istoria minunatului nostru oraș Câmpina.

Social

1598 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

804 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

1291 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

991 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.