Manifestările organizate de administrația locală la împlinirea a 516 ani de atestare documentară a Câmpinei

Actualitate (Categoria articolului)

Pe 8 ianuarie 2019, Câmpina împlinește 516 ani de atestare documentară. Știm cu toții povestea moșneanului Mansul care mergea la Brașov să vândă 425 livre de ceară de albine și a fost consemnat în registrul vigesimal la poarta cetății. Aceea a fost prima atestare documentară a Câmpinei, la 8 ianuarie 1503, în registrul de taxă vamală de la Brașov.

Anul acesta, cu ocazia Zilei Câmpinei, administrația locală organizează o serie de acțiuni prin intermediul Casei de Cultură "Geo Bogza", în sala mică a acestei instituții. Acțiuni care încep la ora 13.00, cu tradiționalul simpozion fără de care am ajuns să nu concepem Ziua Câmpinei și la care se va vorbi (probabil) mult și bine despre minunata localitate în care trăim. Vor mai avea loc: o lansare de carte, o proiecție de film despre Câmpina, vernisajul expoziției "Locuitori cu care orașul se mândrește", iar de la ora 16.00, în sala mare, se va desfășura spectacolul "Muzica tinerilor", în cadrul căruia vor cânta Lorenzo, Trupa "Umbre Albe" și alții. Acesta este programul din afișul distribuit de organizatori. Vom afla împreună, pe 8 ianuarie, ce carte va fi lansată, despre ce film este vorba, ce fel de expoziție are loc și care sunt locuitorii cu care orașul (municipiu din 1994, în cazul în care nu se știe) se mândrește. Tot atunci vom afla și soliștii care vor urca pe scenă pentru a ne prezenta "Muzica tinerilor", alături de cei menționați deja.

Întotdeauna ne-am dorit să se acorde o mai mare atenție și importanță Zilei Câmpinei, chiar dacă această aniversare vine imediat după sărbătorile de iarnă. Avem cu ce și avem cu cine, totul e să se vrea, să se ia deciziile corecte și mai ales să nu se lase lucrurile pe ultima sută de metri. S-au stabilit acțiunile (cele menționate) și s-au făcut afișele. Presa nu a primit încă un program complet pentru a-l putea face public. Dacă nu se promovează așa cum trebuie evenimentul, astfel încât să se știe ce înseamnă fiecare acțiune în parte, să fie atrași câmpineni spre acest eveniment care, până la urmă, le este destinat, atunci este normal că în sală avem în fiecare an aceleași persoane a căror prezență poate fi explicată prin diverse motive, nu neapărat că și-ar dori să fie acolo din suflet.
În altă ordine de idei, Casa Municipală de Cultură ne invită să sărbătorim împreună 516 ani de la "prima atestare documentară a orașului Câmpina". Deci municipală e doar Casa de Cultură, Câmpina e oraș... De fapt, sărbătorim 516 ani de atestare documentară a Câmpinei ca localitate. Pentru că, în 1503, nu era nici oraș (a devenit în 1864), nici municipiu (a primit acest statut în 1994). Probabil că nici târg nu era, pentru că denumirea de târg a apărut abia într-un document din 1663. Poate toate acestea par lucruri mărunte, nesemnificative, dar țin de istoria Câmpinei și trebuie respectate mai ales de către cei din administrația locală, care ar trebui să fie un exemplu pentru toată lumea.

3944 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

397 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.

170 vizualizari
28 mar. 2024 19:58

Primim de la cititori. Groapa de pe Islaz... Strada Islaz

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis în urmă cu mai multe zile, pe numărul de whatsapp 0733.388.425, o imagine surprinsă pe o stradă din cartierul Câmpinița. 

Alte stiri recente

176 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

424 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.