Guvernul a dat Prahovei (și Câmpinei) 30% din suma necesară pentru refacerea infrastructurii afectate de calamități naturale

Actualitate (Categoria articolului)

Scriam recent despre faptul că municipiul Câmpina  primit 2,75 milioane lei de la Fondul de Intervenție al Guvernului în caz de calamități pentru refacerea unor străzi afectate de alunecările de teren. Prin aceeași hotărâre de Guvern, suma totală alocată județului Prahova este de 118.332.000 lei, din care 25.824.000 lei sunt alocați Consiliului Județean, iar diferența de 92.508.000 lei este împărțită primăriilor. O sumă importantă la nivel de județ, dar insuficientă pentru toate problemele generate de inundațiile din vara acestui an. Practic, suma alocată este de 30% din suma solicitată.

Pentru refacerea celor patru străzi afectate de alunecările de teren (Plevnei, Pictor Grigorescu, Siretului și Bulevardul Carol I – la ieșirea spre Cornu), Primăria Câmpina a solicitat 9.174.685 lei și primește 2.752.000 lei. Pe lângă Câmpina, mai dăm și exemplul orașului Breaza, care a solicitat 17.633.932 lei și primește 6.221.000 lei. Sunt și localități care nu au primit niciun ban.
Evaluarea în privința lucrărilor și sumelor a fost făcută de o comisie tehnică în baza procesului-verbal încheiat de Comisia pentru situații de urgență de la nivelul Prefecturii Prahova. Așa s-a procedat în toate localitățile, precum și la toate obiectivele afectate de calamități naturale și care aparțin Consiliului Județean. La final, Prefectura a făcut un proiect de hotărâre pe care l-a transmis Guvernului. Numai că, la repartizarea sumelor, diferența între cea solicitată și cea primită este uriașă. Cum se explică acest lucru?

“Având în vedere disponibilitățile limitate ale Fondului de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, la acordarea sumelor solicitate de către unitățile administrativ-teritoriale au fost avute în vedere următoarele criterii:
a) pentru unitățile administrativ-teritoriale ale căror solicitări, centralizate la nivelul județului, nu au depășit suma de 10.000 mii lei, a fost alocată integral suma solicitată;
b) pentru unitățile administrativ-teritoriale ale căror solicitări, centralizate la nivelul județului, au fost cuprinse între suma de 10.001 mii lei și 30.000 mii lei, a fost aplicat principiul 50% pro rata la suma solicitată;
c) pentru unitățile administrativ-teritoriale ale căror solicitări, centralizate la nivelul județului, au depășit suma de 30.001 mii lei, a fost aplicat principul 30% pro rata la suma solicitată.”

Aceasta este explicația Guvernului, inclusă în Nota de fundamentare a hotărârii aprobate vineri. Asta după ce, în urmă cu o lună, premierul Florin Câțu afirmase că trebuie suplimentat Fondul de intervenție pentru calamități, solicitările din teritoriu fiind de un miliard de lei.
Prahova se încadrează la punctul c), sumele solicitate, centralizate la nivelul județului, depășind 30.000.000 lei. 
Prin urmare, în cazul Câmpinei, va trebui ca din cele patru lucrări să se aleagă una sau două, astfel încât să ajungă banii alocați de la Fondul de intervenție. Asta după ce suma respectivă va fi inclusă în bugetul local, la rectificarea de săptămâna viitoare. Vă reamintim faptul că, pentru cele patru zone afectate de alunecări de teren, primarul Alin Moldoveanu a depus proiecte și la CNI. Poate vor veni și de acolo unele sume cu care să se poată realiza lucrările care nu vor fi “acoperite” de banii de la Guvern.

2587 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

551 vizualizari
20 oct. 2021 21:54

Noi restricții de luni, 25 octombrie. Vacanță de două săptămâni în toate școlile și liceele

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri seara, restricțiile care vor fi impuse începând de luni, respectiv doar vaccinații vor mai putea circula noaptea, certificatul verde va fi obligatoriu pentru majoritatea activităților, iar masca redevine obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă.

2200 vizualizari
19 oct. 2021 20:25

De miercuri, 20 octombrie 2021, elevii Școlii Gimnaziale ”Ion Câmpineanu” din Câmpina trec în sistemul online de învățământ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a adoptat marți, 19 octombrie, Hotărârea nr. 89 privind trecerea în sistem online a încă zece unități de învățământ din județ, din cauza infectărilor cu SARS-CoV-2.

Alte stiri recente

2476 vizualizari
18 oct. 2021 22:19

Un an de la alegerile locale. Cum se vede administrația locală prin ochii singurului consilier câmpinean independent, Costel Filip

Seria emisiunilor dedicate împlinirii unui an de la alegerile locale a continuat cu consilierul local independent, Costel Filip. De altfel, este singurul consilier independent ales vreodată la Câmpina și se poate spune că a constituit o surpriză nu doar alegerea sa în Consiliul Local, ci și rezultatul obținut - 1.014 voturi, reprezentând 7,81% din voturile electoratului prezent la urne, în condițiile în care îi erau suficiente doar trei procente pentru a intra în Consiliul Local.

5364 vizualizari
18 oct. 2021 20:39

Accident spectaculos în Câmpina, pe Calea Dacia, produs de un tânăr de 19 ani

Luni seară, pe Calea Dacia din municipiul Câmpina, în apropierea sensului giratoriu de la intersecția cu Bulevardul Nicolae Bălcescu a avut loc un accident de circulație, produs de un tânăr de 19 ani.