Cea mai frumoasă galerie de artă din Câmpina - locuința pictorului Valentin Bălan

Actualitate (Categoria articolului)

În Câmpina, undeva nu foarte departe de Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu", se află casa pictorului Valentin Bălan. O casă frumoasă, luminoasă, transformată într-o adevărată galerie de artă. Sunt peste 200 de tablouri expuse și în fiecare tablou se regăsește dragostea, pasiunea pictorului pentru arta adevărată, pentru frumos, pentru nemurirea unor locuri și sentimente. Un templu al artei, aceasta este casa lui Valentin Bălan și a familiei sale.

Valentin Bălan este un artist desăvârșit, un om care a găsit echilibrul perfect între activitatea sa de zi cu zi (inginer mecanic) și pasiunea pentru artă, pentru pictură. În lupta dintre material și spiritual, noi am spune că a învins spiritualul, asta doar privind minunata colecție de tablouri care îi induce privitorului o stare de bine, de liniște, de speranță. Sala cu flori, sala cu icoane, sala cu portrete, sala cu imagini ale satului prahovean, sala franceză - cum am numit-o noi, toate sunt frânturi din arta lui Valentin Bălan, un pictor cunoscut mai mult în străinătate decât în țara lui, în orașul lui. Pictează din copilărie, a avut numeroase expoziții, încă din vremea studenției, iar în anii '90 a fost remarcat de mai multe publicații culturale din Franța și a participat la diverse manifestări cu lucrările sale foarte apreciate de iubitorii de frumos din Hexagon. A studiat mai mulți ani la Paris, perfecționându-și tehnica, iar apoi au urmat expoziții personale sau de grup în Norvegia, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Slovacia și, bineînțeles, Franța, unde a avut cele mai multe expoziții și unde a fost cooptat în Asociația "Connaissance et Sauverdage du Patrimoine" (Cunoașterea și salvarea patrimoniului). Este cunoscut peste tot, mai puțin la el acasă... unde a avut câteva expoziții la Casa de Cultură și Casa Tineretului. Dar știm cu toții că numărul celor care vin la astfel de evenimente este destul de redus și, atunci, poate că ar trebui dusă arta în mijlocul oamenilor, în școli, în biserici, chiar și pe stradă, așa cum se obișnuiește în străinătate tocmai pentru sensibilizarea oamenilor, a tinerilor, în special. Până la urmă, arta înseamnă educație. Și pornind de la această idee, a educației prin artă, iată ce lecție frumoasă ne dă Valentin Bălan cu această superbă galerie de artă din propria locuință. O galerie publică în Câmpina nu există și poate ar fi o temă de care să se ocupe cei care vor conduce viitorul Centru Cultural al municipiului. Un loc cald, luminos, plin de tablouri, unde să admiri frumosul și să înveți să apreciezi munca unui artist.
Impresionante sunt toate tablourile lui Valentin Bălan, dar undeva, în sufletul privitorului, rămân în special cele care redau frumusețea vieții de la țară, scene rustice care vor dispărea în timp și pe care artistul le-a dorit imortalizate ca o mărturie a identității locului. Pentru că, să recunoaștem, memoria pânzei e mai durabilă decât memoria oamenilor.

10383 vizualizari
6

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Luminita 05.01.2021 20:10 Felicitări Domnule Balan și PTR talentul dumneavoastră și PTR familia frumoasa pe care o aveți !
  • Laurentiu Popescu 06.01.2021 13:31 Superb si foarte romanesc ! Un demn urmas al Grigorescu, bine adaptat la vremuri ! Calde felicitari !
  • Piciu Vasile 06.01.2021 23:17 O adresa mai exact . Eu sant din Banesti .
  • Madalina Ponea 08.01.2021 09:26 Felicitari! Este vizitabila expozitia? Mi-ar placea sa o vad.
  • Dorina 18.01.2021 22:14 Felicitari dle inginer! Va apreciez lucrarile ,si , parca prea repede se deruleaza filmarea. Va respect pentru ceea ce ati realizat cu atata pasiune! Va propun un proiect cultural pe care sa.l discutam.! Felicitari si inspiratie inca odata!
  • Valentin 19.01.2021 10:22 Multumim ptr. aprecieri.Intr_ adevar prin prezenta se doreste a contribui cu un dram de frumusete pe parte spirituala a Campinii, pentru plus de sensibilizare mai ales a tinerei generatii, a incurajarii initierii de proiecte culturale, competii in domeniul spiritual, fiind nevoie de multa Initiativa , pasiune, de sensibilizare a factorilor de decizie in domeniu, de ECHIPA.

Actualitate

3103 vizualizari
23 ian. 2021 09:30

Scandal în centrul Câmpinei, între mai multe persoane aflate în stare de ebrietate

Autoritățile au fost alertate, vineri seară, de un apel la 112, prin care se anunța că în zona centrală a municipiului Câmpina avea loc un conflict între mai mulți bărbați. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliție pentru verificarea aspectelor sesizate.

2299 vizualizari
22 ian. 2021 18:38

Sportivii de la CSS "Constantin Istrati" Câmpina pot folosi, în sfârșit, microbuzul care le-a fost repartizat în 2015

1 comentarii

În anul 2015, în urma unui parteneriat între Ministerului Dezvoltării și Ministerul Educației, 65 de microbuze Ford, cu 16 locuri, dintr-un total de 300, erau repartizate cluburilor sportive școlare din România, la insistențele ministrului de atunci al Sportului, Gabriela Szabo. La Câmpina, microbuzul a ajuns extrem de greu, pentru că Primăria întârzia trimiterea unui reprezentant care să preia vehiculul, cu toate insistențele celor două ministere. Un lucru definitoriu pentru administrația locală a ultimilor ani.

Alte stiri recente

110 vizualizari
23 ian. 2021 18:11

Ștefan Gagiu (CSS ”Constantin Istrati” Câmpina), locul al doilea la săritura în lungime în a doua etapă a Campionatului Național

La București au continuat sâmbătă întrecerile de atletism din cadrul celei de-a doua etape a Campionatului Național. După ce vineri, Marius Vasile a câștigat fără emoții proba de aruncarea greutății la categoria sub 20 ani (detalii - aici), sâmbătă la start s-au aliniat alți doi sportivi de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina (club coordonat de Mihaela Marin), ambii concurând în proba de săritura în lungime.

986 vizualizari
23 ian. 2021 13:20

Casa familiei Triță, din Provița de Sus, distrusă de incendiu, este refăcută cu sprijinul unor oameni extraordinari

Pe 2 ianuarie 2021, un incendiu puternic mistuia casa familiei Triță, din comuna Provița de Sus, și odată cu ea actele, îmbrăcămintea și toate bunurile agonisite. Oana și Nicolae Triță, alături de cei trei copii ai lor, de 9 ani, 14 ani și 17 ani, au rămas efectiv pe drumuri. Oamenii din Provița de Sus, din alte localități, dar și membrii unei asociații de motocicliști, într-o mobilizare extraordinară, un adevărat exemplu de spirit civic, au realizat ceva la care cei cinci membri ai familiei Triță nici nu mai sperau...