Cea mai frumoasă galerie de artă din Câmpina - locuința pictorului Valentin Bălan

Actualitate (Categoria articolului)

În Câmpina, undeva nu foarte departe de Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu", se află casa pictorului Valentin Bălan. O casă frumoasă, luminoasă, transformată într-o adevărată galerie de artă. Sunt peste 200 de tablouri expuse și în fiecare tablou se regăsește dragostea, pasiunea pictorului pentru arta adevărată, pentru frumos, pentru nemurirea unor locuri și sentimente. Un templu al artei, aceasta este casa lui Valentin Bălan și a familiei sale.

Valentin Bălan este un artist desăvârșit, un om care a găsit echilibrul perfect între activitatea sa de zi cu zi (inginer mecanic) și pasiunea pentru artă, pentru pictură. În lupta dintre material și spiritual, noi am spune că a învins spiritualul, asta doar privind minunata colecție de tablouri care îi induce privitorului o stare de bine, de liniște, de speranță. Sala cu flori, sala cu icoane, sala cu portrete, sala cu imagini ale satului prahovean, sala franceză - cum am numit-o noi, toate sunt frânturi din arta lui Valentin Bălan, un pictor cunoscut mai mult în străinătate decât în țara lui, în orașul lui. Pictează din copilărie, a avut numeroase expoziții, încă din vremea studenției, iar în anii '90 a fost remarcat de mai multe publicații culturale din Franța și a participat la diverse manifestări cu lucrările sale foarte apreciate de iubitorii de frumos din Hexagon. A studiat mai mulți ani la Paris, perfecționându-și tehnica, iar apoi au urmat expoziții personale sau de grup în Norvegia, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Slovacia și, bineînțeles, Franța, unde a avut cele mai multe expoziții și unde a fost cooptat în Asociația "Connaissance et Sauverdage du Patrimoine" (Cunoașterea și salvarea patrimoniului). Este cunoscut peste tot, mai puțin la el acasă... unde a avut câteva expoziții la Casa de Cultură și Casa Tineretului. Dar știm cu toții că numărul celor care vin la astfel de evenimente este destul de redus și, atunci, poate că ar trebui dusă arta în mijlocul oamenilor, în școli, în biserici, chiar și pe stradă, așa cum se obișnuiește în străinătate tocmai pentru sensibilizarea oamenilor, a tinerilor, în special. Până la urmă, arta înseamnă educație. Și pornind de la această idee, a educației prin artă, iată ce lecție frumoasă ne dă Valentin Bălan cu această superbă galerie de artă din propria locuință. O galerie publică în Câmpina nu există și poate ar fi o temă de care să se ocupe cei care vor conduce viitorul Centru Cultural al municipiului. Un loc cald, luminos, plin de tablouri, unde să admiri frumosul și să înveți să apreciezi munca unui artist.
Impresionante sunt toate tablourile lui Valentin Bălan, dar undeva, în sufletul privitorului, rămân în special cele care redau frumusețea vieții de la țară, scene rustice care vor dispărea în timp și pe care artistul le-a dorit imortalizate ca o mărturie a identității locului. Pentru că, să recunoaștem, memoria pânzei e mai durabilă decât memoria oamenilor.

11222 vizualizari
6

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Luminita 05.01.2021 20:10 Felicitări Domnule Balan și PTR talentul dumneavoastră și PTR familia frumoasa pe care o aveți !
  • Laurentiu Popescu 06.01.2021 13:31 Superb si foarte romanesc ! Un demn urmas al Grigorescu, bine adaptat la vremuri ! Calde felicitari !
  • Piciu Vasile 06.01.2021 23:17 O adresa mai exact . Eu sant din Banesti .
  • Madalina Ponea 08.01.2021 09:26 Felicitari! Este vizitabila expozitia? Mi-ar placea sa o vad.
  • Dorina 18.01.2021 22:14 Felicitari dle inginer! Va apreciez lucrarile ,si , parca prea repede se deruleaza filmarea. Va respect pentru ceea ce ati realizat cu atata pasiune! Va propun un proiect cultural pe care sa.l discutam.! Felicitari si inspiratie inca odata!
  • Valentin 19.01.2021 10:22 Multumim ptr. aprecieri.Intr_ adevar prin prezenta se doreste a contribui cu un dram de frumusete pe parte spirituala a Campinii, pentru plus de sensibilizare mai ales a tinerei generatii, a incurajarii initierii de proiecte culturale, competii in domeniul spiritual, fiind nevoie de multa Initiativa , pasiune, de sensibilizare a factorilor de decizie in domeniu, de ECHIPA.

Actualitate

1555 vizualizari
26 iul. 2021 20:02

”Regulamentul unui consiliu local nu trebuie să restrângă drepturile recunoscute de lege”

1 comentarii

Afirmația aparține lui Mihai Apostolache - conferențiar universitar doctor la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, director al Centrului de Studii și Cercetări Juridice și Socio-Administrative. De asemenea, Apostolache a fost deputat în perioada 2004-2012 și, în prezent, este președintele partidul Prahova în Acțiune. Într-o postare pe pagina sa de Fcebook, Mihai Apostolache s-a referit la situația de la Câmpina, privind încercarea unor consilieri de a pune pumnul în gura presei. Detalii - aici.

1819 vizualizari
26 iul. 2021 12:39

Punctul de vedere al președintelui UZPR Prahova referitor la prevederile privind presa din proiectul de ROF al CL Câmpina

După cum v-am informat deja, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Câmpina de joi, 29 iulie 2021, se află un proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al CL. Regulamentul conține și prevederi referitoare la mass media, prevederi pe care noi le considerăm ilegale. Despre acest lucru am scris AICI. Vă prezentăm în continuare punctul de vedere al președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) - Filiala Prahova, Claudius Dociu, cu privire la această situație deloc plăcută pentru presa locală și nu numai. 

Alte stiri recente

2393 vizualizari
26 iul. 2021 19:46

Sacrificarea presei, o necesitate pentru ”dezvoltarea” Câmpinei

1 comentarii

La începutul acestui mandat ne-am bucurat că fața Consiliului Local s-a schimbat. Și chiar ne gândeam că vin oameni noi, care, chiar dacă nu vor avea experiența administrativă și ”șulfăneala” politică a predecesorilor lor, măcar vor avea mai multă bună credință, vor veni cu idei noi, constructive și vom asista la o dezvoltare a Câmpinei fără precedent. Am sperat că vor fi oameni care gândesc cu capul lor, nu ce scrie în agendele altora!

5075 vizualizari
25 iul. 2021 18:05

Punctul de vedere al liderilor politici câmpineni cu privire la proiectul prin care se încalcă libertatea presei și dreptul la informare al cetățeanului

Am solicitat liderilor locali ai partidelor politice cu reprezentare în Consiliul Local Câmpina un punct de vedere privind proiectul referitor la Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Câmpina, inițiat de consilierii Adina Gârbăcică (USR), Valentin Crețu (PLUS) și Dan Nica (PNL). Este vorba despre acel proiect care conține prevederi prin care se încalcă libertatea presei (nu se permite filmarea, iar fotografierea este permisă doar în primele cinci minute ale ședinței) și dreptul la informare al cetățeanului. Acel proiect prin care se dorește introducerea unei prevederi fără bază legală - “Consiliul local poate aproba desfășurarea ședinței cu ușile închise, în unele situații stabilite în raport de prevederile legale”. Detalii - aici.