Cea mai frumoasă galerie de artă din Câmpina - locuința pictorului Valentin Bălan

Actualitate (Categoria articolului)

În Câmpina, undeva nu foarte departe de Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu", se află casa pictorului Valentin Bălan. O casă frumoasă, luminoasă, transformată într-o adevărată galerie de artă. Sunt peste 200 de tablouri expuse și în fiecare tablou se regăsește dragostea, pasiunea pictorului pentru arta adevărată, pentru frumos, pentru nemurirea unor locuri și sentimente. Un templu al artei, aceasta este casa lui Valentin Bălan și a familiei sale.

Valentin Bălan este un artist desăvârșit, un om care a găsit echilibrul perfect între activitatea sa de zi cu zi (inginer mecanic) și pasiunea pentru artă, pentru pictură. În lupta dintre material și spiritual, noi am spune că a învins spiritualul, asta doar privind minunata colecție de tablouri care îi induce privitorului o stare de bine, de liniște, de speranță. Sala cu flori, sala cu icoane, sala cu portrete, sala cu imagini ale satului prahovean, sala franceză - cum am numit-o noi, toate sunt frânturi din arta lui Valentin Bălan, un pictor cunoscut mai mult în străinătate decât în țara lui, în orașul lui. Pictează din copilărie, a avut numeroase expoziții, încă din vremea studenției, iar în anii '90 a fost remarcat de mai multe publicații culturale din Franța și a participat la diverse manifestări cu lucrările sale foarte apreciate de iubitorii de frumos din Hexagon. A studiat mai mulți ani la Paris, perfecționându-și tehnica, iar apoi au urmat expoziții personale sau de grup în Norvegia, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Slovacia și, bineînțeles, Franța, unde a avut cele mai multe expoziții și unde a fost cooptat în Asociația "Connaissance et Sauverdage du Patrimoine" (Cunoașterea și salvarea patrimoniului). Este cunoscut peste tot, mai puțin la el acasă... unde a avut câteva expoziții la Casa de Cultură și Casa Tineretului. Dar știm cu toții că numărul celor care vin la astfel de evenimente este destul de redus și, atunci, poate că ar trebui dusă arta în mijlocul oamenilor, în școli, în biserici, chiar și pe stradă, așa cum se obișnuiește în străinătate tocmai pentru sensibilizarea oamenilor, a tinerilor, în special. Până la urmă, arta înseamnă educație. Și pornind de la această idee, a educației prin artă, iată ce lecție frumoasă ne dă Valentin Bălan cu această superbă galerie de artă din propria locuință. O galerie publică în Câmpina nu există și poate ar fi o temă de care să se ocupe cei care vor conduce viitorul Centru Cultural al municipiului. Un loc cald, luminos, plin de tablouri, unde să admiri frumosul și să înveți să apreciezi munca unui artist.
Impresionante sunt toate tablourile lui Valentin Bălan, dar undeva, în sufletul privitorului, rămân în special cele care redau frumusețea vieții de la țară, scene rustice care vor dispărea în timp și pe care artistul le-a dorit imortalizate ca o mărturie a identității locului. Pentru că, să recunoaștem, memoria pânzei e mai durabilă decât memoria oamenilor.

13055 vizualizari
6

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Luminita 05.01.2021 20:10 Felicitări Domnule Balan și PTR talentul dumneavoastră și PTR familia frumoasa pe care o aveți !
  • Laurentiu Popescu 06.01.2021 13:31 Superb si foarte romanesc ! Un demn urmas al Grigorescu, bine adaptat la vremuri ! Calde felicitari !
  • Piciu Vasile 06.01.2021 23:17 O adresa mai exact . Eu sant din Banesti .
  • Madalina Ponea 08.01.2021 09:26 Felicitari! Este vizitabila expozitia? Mi-ar placea sa o vad.
  • Dorina 18.01.2021 22:14 Felicitari dle inginer! Va apreciez lucrarile ,si , parca prea repede se deruleaza filmarea. Va respect pentru ceea ce ati realizat cu atata pasiune! Va propun un proiect cultural pe care sa.l discutam.! Felicitari si inspiratie inca odata!
  • Valentin 19.01.2021 10:22 Multumim ptr. aprecieri.Intr_ adevar prin prezenta se doreste a contribui cu un dram de frumusete pe parte spirituala a Campinii, pentru plus de sensibilizare mai ales a tinerei generatii, a incurajarii initierii de proiecte culturale, competii in domeniul spiritual, fiind nevoie de multa Initiativa , pasiune, de sensibilizare a factorilor de decizie in domeniu, de ECHIPA.

Actualitate

1590 vizualizari
22 feb. 2024 20:33

Primim de la cititori. Câmpina, Strada Bobâlna, februarie 2024

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 un filmuleț realizat parcurgând Strada Bobâlna, din Câmpina, de la capătul dinspre Strada B.P. Hasdeu până la ieșirea în Calea Doftanei.

2631 vizualizari
22 feb. 2024 18:48

De Cartea Recordurilor. Un câmpinean aflat la volan a fost prins de trei ori într-o zi din ce în ce mai băut... A treia oară a fost reținut de polițiști!

1 comentarii

Un câmpinean are toate șansele să intre în Cartea Recordurilor, după ce în cursul zilei de miercuri, 21 februarie, aflându-se la volan în municipiul Ploiești a fost oprit de trei ori la rând de polițiști, aceștia constatând de fiecare dată că era din ce în ce mai băut!

Alte stiri recente

762 vizualizari
22 feb. 2024 19:28

“Îmi asum public că, în calitate de primar al Câmpinei, NU voi continua demersul construirii pasajului rutier!”

2 comentarii

Acesta este angajamentul public al Irinei Nistor, candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Câmpina, un angajament scris și semnat.

333 vizualizari
22 feb. 2024 17:22

Anunţ finalizare proiect “Modernizare și dotare gradiniță în comuna Poiana Câmpina, județul Prahova”

COMUNA POIANA CÂMPINA, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului “Modernizare și dotare gradiniță în comuna Poiana Câmpina, județul Prahova”, cod SMIS 124625.