De 29 de ani, neîntrerupt, la Castelul "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina are loc, pe 2 iulie, o manifestare culturală de excepție - "Sărbătoarea celor 2 Iulii". Este un eveniment care reunește autentici oameni de cultură, cunoscători ai operei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, cunoscători ai vieții savantului, ai cumplitei povești care stă în spatele Castelului de la Câmpina. "Sărbătoarea celor 2 Iulii" este dedicată, bineînțeles, celor două Iulii care i-au marcat viața lui Hasdeu - soția și fiica. Anul acesta, însă, evenimentul de la Castel a stat sub semnul amintirilor, sub semnul tristei despărțiri de cea care a fost directorul Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu", Jenica Tabacu.
Au trecut șase luni de la plecarea dintre noi a Jenicăi Tabacu. Este pentru prima dată în ultimii 22 de ani când Jenica Tabacu lipsește de la "Sărbătoarea celor 2 Iulii", un eveniment pe care l-a organizat atâția ani cu onoare și bucurie și din care a făcut o sărbătoare a culturii românești. Astăzi, cei prezenți, i-au adus un omagiu cu speranța că măcar o frântură din sufletul ei se află acolo, în locul drag pe care l-a slujit aproape jumătate din viață. Nicoleta Marin, documentarist în cadrul Muzeului Hasdeu, a vorbit despre munca și lupta Jenicăi Tabacu pentru muzeul pe care l-a condus, despre implicarea sa totală, despre familia de la muzeu. Apoi a rulat un interviu extrem de interesant, poate printre cele mai bune, acordate de Jenica Tabacu unui post de televiziune. (video)
Jenica Tabacu a avut o misiune clară și grea legată de Castelul Hasdeilor. L-a scos din anonimat și l-a transformat în ceea ce este astăzi – un simbol al Câmpinei, un muzeu adevărat, o poveste. L-a salvat din mâna unor presupuși moștenitori ai savantului și l-a redat orașului, comunității. A fost un proces lung și greu, dar Jenica Tabacu nu s-a îndoit nicio secundă de victorie. Pentru că astăzi Castelul Hasdeu este al Câmpinei, i se datorează în cea mai mare parte Jenicăi Tabacu.
A tradus manuscrisele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu dând culturii naționale și internaționale o incredibilă “Arhivă spiritistă” în cinci volume. În acea perioadă în care a tradus manuscrisele lui Hasdeu a cercetat și descoperit istoria nespusă și nescrisă a Castelului, aspecte legate de construirea edificiului, dar mai ales de simbolismul monumentului, lucruri care până atunci nu erau cunoscute sau despre care se știau mult prea puține. Le știm astăzi datorită Jenicăi Tabacu. A tradus “O corespondență pentru eternitate”, cele 157 de scrisori ale Iuliei Hasdeu către tatăl său și ale tatălui către fiică, în perioada în care Iulia studia la Paris. O carte care a stat la baza primei piese de teatru despre destinul tragic al Iuliei Hasdeu.
Jenica Tabacu a mai avut un vis, poate cel mai frumos dintre toate cele legate de edificiul ridicat de Hasdeu în memoria fiicei sale. A visat, a dorit, a sperat ca întreg patrimoniul de aici să fie restaurat. Proiectul cu fonduri europene de 3,4 milioane euro, un proiect extrem de complex și de frumos, este proiectul ei de suflet. Din păcate, nu-l va vedea pus în aplicare, sau... cine știe, poate că va vedea, de acolo de unde este.
"Sărbătoarea celor 2 Iulii" a mai inclus o serie de prelegeri susținute de Ionel Oprișan, Marian Nencescu, Adriana Ungureanu și Maria Nesciu; lansarea unor cărți, inclusiv a Colecției "Cărțile Iuliei" (realizată de Asociaţia „Universul Prieteniei”, cu prilejui Taberei de creaţie şi re-creaţie, Câmpina, 1-5 iulie 2019, volume semnate de: Liliana Albu, Petronela Angheluţă, Andana Călinescu, Luminiţa Ignea, Catrinel Lenga, Dorel Mancaș, Mihai Constantin Ticu, C. Titi Nechita, Violetta Petre); Spectacolul-omagiu "Hai, suflete, în zbor, departe" - Ansamblul "Muzica Viva" (actorii Ioana Calotă Philippide și Alexandru Philippide, Andreea Butnaru - pian şi Florin Mitrea - violoncel).
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.