CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/

In Memoriam Jenica Tabacu la "Sărbătoarea celor 2 Iulii"

- Eveniment -

In Memoriam Jenica Tabacu la

De 29 de ani, neîntrerupt, la Castelul "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina are loc, pe 2 iulie, o manifestare culturală de excepție - "Sărbătoarea celor 2 Iulii". Este un eveniment care reunește autentici oameni de cultură, cunoscători ai operei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, cunoscători ai vieții savantului, ai cumplitei povești care stă în spatele Castelului de la Câmpina. "Sărbătoarea celor 2 Iulii" este dedicată, bineînțeles, celor două Iulii care i-au marcat viața lui Hasdeu - soția și fiica. Anul acesta, însă, evenimentul de la Castel a stat sub semnul amintirilor, sub semnul tristei despărțiri de cea care a fost directorul Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu", Jenica Tabacu.

Au trecut șase luni de la plecarea dintre noi a Jenicăi Tabacu. Este pentru prima dată în ultimii 22 de ani când Jenica Tabacu lipsește de la "Sărbătoarea celor 2 Iulii", un eveniment pe care l-a organizat atâția ani cu onoare și bucurie și din care a făcut o sărbătoare a culturii românești. Astăzi, cei prezenți, i-au adus un omagiu cu speranța că măcar o frântură din sufletul ei se află acolo, în locul drag pe care l-a slujit aproape jumătate din viață. Nicoleta Marin, documentarist în cadrul Muzeului Hasdeu, a vorbit despre munca și lupta Jenicăi Tabacu pentru muzeul pe care l-a condus, despre implicarea sa totală, despre familia de la muzeu. Apoi a rulat un interviu extrem de interesant, poate printre cele mai bune, acordate de Jenica Tabacu unui post de televiziune. (video)

Jenica Tabacu a avut o misiune clară și grea legată de Castelul Hasdeilor. L-a scos din anonimat și l-a transformat în ceea ce este astăzi – un simbol al Câmpinei, un muzeu adevărat, o poveste. L-a salvat din mâna unor presupuși moștenitori ai savantului și l-a redat orașului, comunității. A fost un proces lung și greu, dar Jenica Tabacu nu s-a îndoit nicio secundă de victorie. Pentru că astăzi Castelul Hasdeu este al Câmpinei, i se datorează în cea mai mare parte Jenicăi Tabacu.
A tradus manuscrisele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu dând culturii naționale și internaționale o incredibilă “Arhivă spiritistă” în cinci volume. În acea perioadă în care a tradus manuscrisele lui Hasdeu a cercetat și descoperit istoria nespusă și nescrisă a Castelului, aspecte legate de construirea edificiului, dar mai ales de simbolismul monumentului, lucruri care până atunci nu erau cunoscute sau despre care se știau mult prea puține. Le știm astăzi datorită Jenicăi Tabacu. A tradus “O corespondență pentru eternitate”, cele 157 de scrisori ale Iuliei Hasdeu către tatăl său și ale tatălui către fiică, în perioada în care Iulia studia la Paris. O carte care a stat la baza primei piese de teatru despre destinul tragic al Iuliei Hasdeu.
Jenica Tabacu a mai avut un vis, poate cel mai frumos dintre toate cele legate de edificiul ridicat de Hasdeu în memoria fiicei sale. A visat, a dorit, a sperat ca întreg patrimoniul de aici să fie restaurat. Proiectul cu fonduri europene de 3,4 milioane euro, un proiect extrem de complex și de frumos, este proiectul ei de suflet. Din păcate, nu-l va vedea pus în aplicare, sau... cine știe, poate că va vedea, de acolo de unde este.

"Sărbătoarea celor 2 Iulii" a mai inclus o serie de prelegeri susținute de Ionel Oprișan, Marian Nencescu, Adriana Ungureanu și Maria Nesciu; lansarea unor cărți, inclusiv a Colecției "Cărțile Iuliei" (realizată de Asociaţia „Universul Prieteniei”, cu prilejui Taberei de creaţie şi re-creaţie, Câmpina, 1-5 iulie 2019, volume semnate de: Liliana Albu, Petronela Angheluţă, Andana Călinescu, Luminiţa Ignea, Catrinel Lenga, Dorel Mancaș, Mihai Constantin Ticu, C. Titi Nechita, Violetta Petre); Spectacolul-omagiu "Hai, suflete, în zbor, departe" - Ansamblul "Muzica Viva" (actorii Ioana Calotă Philippide și Alexandru Philippide, Andreea Butnaru - pian şi Florin Mitrea - violoncel).


02 Jul 2019 22:20 7256 vizualizari


Comentarii


2010 vizualizari 26 May 2024 22:21

"Flori de cântec prahovean", la a VIII-a ediție. Iată câștigătorii concursului județean organizat de școala din Poiana Câmpina

Festivalul-concurs de muzică populară "Flori de cântec prahovean", organizat de Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu" din Poiana Câmpina, a ajuns la cea de-a VIII-a ediție. Este adevărat, evenimentul nu a avut loc în anii marcați de pandemie, dar a fost reluat ulterior, spre bucuria copiilor care doresc să participe la astfel de concursuri, să urce pe scenă, să cânte și să încânte publicul.

citeste mai mult
719 vizualizari 26 May 2024 11:10 La Câmpina a avut loc ediția a XVIII-a a concursului muzical ”Suflet de copil”

La Câmpina a avut loc ediția a XVIII-a a concursului muzical ”Suflet de copil”

Ajuns la ediția a XVIII-a, concursul muzical județean ”Suflet de copil” a avut loc joi, 23 mai, pe scena Casei Tineretului, din Câmpina, în organizarea Clubului Copiilor, condus de profesor Alice Botoacă.

citeste mai mult
4236 vizualizari 20 May 2024 12:58 Balul Bobocilor de la Forestier Câmpina, o întoarcere în timp... în pași de dans

Balul Bobocilor de la Forestier Câmpina, o întoarcere în timp... în pași de dans

Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Casa Tineretului. Cele șapte perechi participante, alături de trainerii lor, au pregătit un spectacol minunat, inițiat și organizat de Denisa Bunghez (elevă în clasa a XI-a), împreună cu reprezentanți ai Consiliului Școlar al Elevilor: Adela Popa, Ștefania Mihalache, Aida Ardeleanu, Daria Grigore și Antonio Ion.

citeste mai mult
1931 vizualizari 19 May 2024 10:24 Aproape 100 persoane au vizitat Muzeul Schițelor lui Grigorescu, de la Câmpina, în ”Noaptea muzeelor”

Aproape 100 persoane au vizitat Muzeul Schițelor lui Grigorescu, de la Câmpina, în ”Noaptea muzeelor”

Cel mai nou, dar - din păcate - și cel mai puțin mediatizat muzeu din Câmpina este Muzeul Schițelor lui Nicolae Grigorescu. Acesta se află la etajul Casei Căsătoriilor, pe Bulevardul Culturii, una dintre cele mai frumoase zone ale Câmpinei.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV