În luna iunie, la nivel european s-a derulat Operațiunea E-Commerce 2018, o acțiune comună a organismelor de aplicare a legii din 28 de state ale Uniunii Europene și din afara acesteia. În timpul operațiunii au fost efectuate peste 200 de percheziții domiciliare și identificate 20.000 de tranzacții frauduloase, au fost implicați peste 200 de parteneri privați și confiscatecarduri, dispozitive electronice, bani și droguri.
După cum informează Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, la finalul acestei ample acţiuni au fost arestaţi 95 de infractori specializați în comiterea de fraude și membri ai rețelelor infracționale din mediul online suspectați de comiterea unor fraude online. Suspecții arestați au realizat tranzacții frauduloase cu carduri de credit compromise, prejudiciul estimat depăşind 8 milioane euro. Acțiunea a fost coordonată de Centrul European de Criminalitate Informatică (EC3) din cadrul Europol, cu sediul la Haga. Centrul a primit sprijin direct de la comercianți, companii de logistică, bănci și companii emițătoare de carduri. Europol a oferit, de asemenea, suport analitic în investigațiile desfășurate de autoritățile naționale. În urma rezultatelor obţinute, cele 28 de state participante au lansat, în data de 19 iunie, campania de prevenire şi conştientizare asupra fraudelor pe internet “BuySafePaySafe”.
România se alătură acestui demers, care reprezintă doar începutul unei serii de investigații operative, mai multe arestări fiind așteptate în următoarele luni. Astfel, Poliţia Română, prin Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, va promova pe teritoriul naţional, prin intermediul mediului on-line sau în cadrul unor întâlniri cu cetăţenii, mesajele campaniei, care au fost elaborate la nivelul EUROPOL, sub forma unor afişe şi a unor prezentări animate.
Întrucât există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online, poliţiştii vă recomandă:
- Verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;
- Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online atât timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții;
- Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați banca emitentă;
- Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dumneavoastră.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.