CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Câmpina, România 100. Marginea platoului de sonde Bucea, de ieri, Strada Orizontului, de astăzi

- Social -

Câmpina, România 100. Marginea platoului de sonde Bucea, de ieri, Strada Orizontului, de astăzi

La sfârşitul secolului al XIX-lea, Câmpina se termina acolo unde începea platoul de sonde Bucea, actualul cartier Slobozia fiind o zonă locuită ceva mai recent, în perioada modernă, în ciuda vestigiilor de peste 3.000 ani găsite în curtea bisericii. Slobozia a aparţinut fie de Poiana Câmpina, fie de Băneşti, cert este că făcea parte din teritoriul administrativ al Câmpinei în acea perioadă.

În secolul al XX-lea lucrurile s-au mai schimbat. În anii '70 au fost construite blocurile de pe actuala stradă Orizontului. În zilele noastre, chiar dacă au mai apărut unele societăţi comerciale, autogara, totuşi, zona este încă departe de potenţialul pe care l-ar putea avea, în ciuda interdicţiilor de construire impuse de numeroasele puţuri de sondă rămase în pământ.
În imaginea de colecţie, postată pe grupul "Câmpineanul", de pe Facebook, se poate vedea o sondă încă în exploatare, chiar la mică distanţă de blocurile nou construite.
Referitor la bogăția din subsolul Câmpinei, ar mai trebui să menționăm doar un exemplu: în anul 1905, pe platoul Bucea, a erupt sonda nr. 65 a societății Steaua Română. De la 385 m adâncime, sonda a aruncat o coloană de țiței cu o înălțime de peste 120 m, de la gura sondei în sus. În 30 de ore, producția rezultată în urma acestei erupții a fost de 14.000 tone. A fost cea mai puternică erupție a unei sonde de la începutul secolului al XX-lea.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiţi şi Câmpina, România 100. Una dintre vilele somptuoase de pe bulevard de ieri, sediul Electrica de azi
Câmpina, România 100. Hanul Palamida de ieri, blocul de la "linie" de azi
Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi


04 Oct 2018 12:40 4336 vizualizari



Comentarii






  • 11.04.2022 21:56 Greu cu epocile Din prima fraza s-ar intelege ca dvs considerati ca ''perioada modernă'' ar fi o epoca ''ceva mai recenta'' decat ''sfârşitul secolului al XIX-lea''. In realitate epoca moderna deja se termina pe la sf.sec.19, unii istorici punandu-i finalul chiar si mai inainte... In schimb, intr-adevar Slobozia e o localitate aparuta in epoca moderna - dar in zorii epocii moderne, adica pe vremea lui Brancoveanu. Si alta chestie: Slobozia niciodata nu a tinut de Banesti, cum scrieti dvs !
1628 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
865 vizualizari 17 Apr 2024 20:13 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2935 vizualizari 12 Apr 2024 21:29 Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
1795 vizualizari 07 Apr 2024 22:10 Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Mare bucurie pentru credincioșii romano-catolici, care au fost prezenți duminică, 7 aprilie, în a doua duminică a Paștelui catolic, la Biserica romano-catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV