CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Lecție de istorie locală, predată elevilor de profesorii de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina

- Social -

Lecție de istorie locală, predată elevilor de profesorii de la Liceul Tehnologic

O idee frumoasă și benefică pentru elevii Liceului Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina - o lecție de istorie locală, predată de două cadre didactice, nu la clasă, ci chiar pe teren, în două locații care merită cunoscute. Nu există manuale de istorie locală, iar inițiativa profesorilor Ofelia Negoiță și Nicolae Geantă este de lăudat și de urmat, cu atât mai mult cu cât Câmpina are o istorie bogată și interesantă.

În acest proiect deosebit au fost implicate clasele a X-a B și a XI-a A de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati". Prima lecție a fost predată de prof. Ofelia Negoiță la Crucea lui Cuza (sau Crucea Clăcașilor), aflată la intersecția Străzii Ecaterina Teodoroiu cu Calea Doftanei. Este o cruce din piatră, veche de mai bine de 150 de ani, realizată din donații și amplasată în locul respectiv în perioada în care, prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, târgul Câmpina era ridicat la rang de oraș (1864). Monumentul a fost refăcut în perioada 2000-2002 de sculptorul Alfred Dumitriu (și ar necesita mai multă îngrijire, pentru că este deja afectat de vreme și vremuri). Multă lume trece zilnic pe lângă această cruce, dar probabil că puțini sunt cei care se întreabă de semnificația ei. Acum elevii, celor două clase de la Liceul "Istrati" știu povestea acestei cruci-simbol, iar lecția predată de prof. Ofelia Negoiță poate fi considerată și un omagiu adus domnitorului Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul Unirii de la 24 Ianuarie 1859. Pe Crucea lui Cuza, elevii și profesorii lor au așezat două cocarde tricolore.
Următoarea lecție a fost predată de profesorul Nicolae Geantă (doctor în geografie, scriitor, autorul mai multor volume dedicate Câmpinei și istoriei sale din domeniul petrolului) chiar la Rafinăria "Steaua Română", înființată în 1895. De fapt, fosta rafinărie, un alt simbol al Câmpinei, care a pus cândva bazele exploatării petroliere din România.


21 Jan 2022 12:32 4993 vizualizari



Comentarii






  • 21.01.2022 19:26 M. Focșa Felicitări pentru preluarea ca știre a postării liceului, căci altfel ar fi rămas fără mare ecou ! Puțini jurnaliști mai popularizează azi așa ceva, ma bucur că perseverați în a trata subiecte de istorie și identitate locală ! O singură mică observație (știu, poate sunt agasant, dar vă și place să-mi tot dați mereu prilejuri): arhicunoscuta informație cum că „prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, târgul Câmpina era ridicat la rang de oraș (1864)” este astăzi depășită. Tocmai ce am demonstrat cu dovezi în spațiul public, chiar de Ziua Câmpinei anul ăsta, faptul că era de mult oraș pe vremea lui Cuza.
1628 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
865 vizualizari 17 Apr 2024 20:13 Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

citeste mai mult
2935 vizualizari 12 Apr 2024 21:29 Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

citeste mai mult
1795 vizualizari 07 Apr 2024 22:10 Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Mare bucurie pentru credincioșii romano-catolici, care au fost prezenți duminică, 7 aprilie, în a doua duminică a Paștelui catolic, la Biserica romano-catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina.

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV