Lecție de istorie locală, predată elevilor de profesorii de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina

Social (Categoria articolului)

O idee frumoasă și benefică pentru elevii Liceului Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina - o lecție de istorie locală, predată de două cadre didactice, nu la clasă, ci chiar pe teren, în două locații care merită cunoscute. Nu există manuale de istorie locală, iar inițiativa profesorilor Ofelia Negoiță și Nicolae Geantă este de lăudat și de urmat, cu atât mai mult cu cât Câmpina are o istorie bogată și interesantă.

În acest proiect deosebit au fost implicate clasele a X-a B și a XI-a A de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati". Prima lecție a fost predată de prof. Ofelia Negoiță la Crucea lui Cuza (sau Crucea Clăcașilor), aflată la intersecția Străzii Ecaterina Teodoroiu cu Calea Doftanei. Este o cruce din piatră, veche de mai bine de 150 de ani, realizată din donații și amplasată în locul respectiv în perioada în care, prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, târgul Câmpina era ridicat la rang de oraș (1864). Monumentul a fost refăcut în perioada 2000-2002 de sculptorul Alfred Dumitriu (și ar necesita mai multă îngrijire, pentru că este deja afectat de vreme și vremuri). Multă lume trece zilnic pe lângă această cruce, dar probabil că puțini sunt cei care se întreabă de semnificația ei. Acum elevii, celor două clase de la Liceul "Istrati" știu povestea acestei cruci-simbol, iar lecția predată de prof. Ofelia Negoiță poate fi considerată și un omagiu adus domnitorului Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul Unirii de la 24 Ianuarie 1859. Pe Crucea lui Cuza, elevii și profesorii lor au așezat două cocarde tricolore.
Următoarea lecție a fost predată de profesorul Nicolae Geantă (doctor în geografie, scriitor, autorul mai multor volume dedicate Câmpinei și istoriei sale din domeniul petrolului) chiar la Rafinăria "Steaua Română", înființată în 1895. De fapt, fosta rafinărie, un alt simbol al Câmpinei, care a pus cândva bazele exploatării petroliere din România.

3931 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • M. Focșa 21.01.2022 19:26 Felicitări pentru preluarea ca știre a postării liceului, căci altfel ar fi rămas fără mare ecou ! Puțini jurnaliști mai popularizează azi așa ceva, ma bucur că perseverați în a trata subiecte de istorie și identitate locală ! O singură mică observație (știu, poate sunt agasant, dar vă și place să-mi tot dați mereu prilejuri): arhicunoscuta informație cum că „prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, târgul Câmpina era ridicat la rang de oraș (1864)” este astăzi depășită. Tocmai ce am demonstrat cu dovezi în spațiul public, chiar de Ziua Câmpinei anul ăsta, faptul că era de mult oraș pe vremea lui Cuza.

Social

624 vizualizari
19 mai 2022 22:32

Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina a fost prezent la Bursa de Valori Educaționale 2022, de la Ploiești

Timp de trei zile, 17-19 mai 2022, la Palatul Culturii din Ploiești a avut loc ediția a XII-a a Bursei de Valori Educaționale. S-au înscris la acest eveniment 25 de colegii și licee din Ploiești și din alte localități ale județului Prahova, inclusiv Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina.

1546 vizualizari
18 mai 2022 20:21

Despre ecologie în limba franceză la o lecție deschisă a cercului metodic din zona Câmpina, la Școala Cuza

La Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a avut loc miercuri, 18 mai 2022, o lecție deschisă a cercului metodic de limba franceză pentru profesorii din zona Câmpina. Lecția a fost susținută de profesor Geanina Stan.

Alte stiri recente

1030 vizualizari
19 mai 2022 18:53

Ploieștean băut, prins la volan în Câmpina, înainte de 7 dimineața!

Iresponsabilitate incredibilă din partea unui ploieștean în vârstă de 57 de ani, oprit de polițiștii câmpineni în dimineața zilei de 18 mai, la ora 6.45, pe Bulevardul Carol I, pentru un control de rutină. 

1802 vizualizari
19 mai 2022 10:07

Ce au răspuns cei care au vizitat Rafinăria Câmpina la întrebarea ce își doresc în zona respectivă

Ecogen Power SRL, proprietar al imobilului “Rafinăria”, împreună cu Grupul de inițiativă “Rafinăria la prezent” aduc la cunoștința publicului rezultatul consultării cetățenilor câmpineni și nu numai, cu privire la întrebarea “Ce îmi doresc eu de la zona Rafinăriei?”