Lecție de istorie locală, predată elevilor de profesorii de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina

Social (Categoria articolului)

O idee frumoasă și benefică pentru elevii Liceului Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina - o lecție de istorie locală, predată de două cadre didactice, nu la clasă, ci chiar pe teren, în două locații care merită cunoscute. Nu există manuale de istorie locală, iar inițiativa profesorilor Ofelia Negoiță și Nicolae Geantă este de lăudat și de urmat, cu atât mai mult cu cât Câmpina are o istorie bogată și interesantă.

În acest proiect deosebit au fost implicate clasele a X-a B și a XI-a A de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati". Prima lecție a fost predată de prof. Ofelia Negoiță la Crucea lui Cuza (sau Crucea Clăcașilor), aflată la intersecția Străzii Ecaterina Teodoroiu cu Calea Doftanei. Este o cruce din piatră, veche de mai bine de 150 de ani, realizată din donații și amplasată în locul respectiv în perioada în care, prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, târgul Câmpina era ridicat la rang de oraș (1864). Monumentul a fost refăcut în perioada 2000-2002 de sculptorul Alfred Dumitriu (și ar necesita mai multă îngrijire, pentru că este deja afectat de vreme și vremuri). Multă lume trece zilnic pe lângă această cruce, dar probabil că puțini sunt cei care se întreabă de semnificația ei. Acum elevii, celor două clase de la Liceul "Istrati" știu povestea acestei cruci-simbol, iar lecția predată de prof. Ofelia Negoiță poate fi considerată și un omagiu adus domnitorului Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul Unirii de la 24 Ianuarie 1859. Pe Crucea lui Cuza, elevii și profesorii lor au așezat două cocarde tricolore.
Următoarea lecție a fost predată de profesorul Nicolae Geantă (doctor în geografie, scriitor, autorul mai multor volume dedicate Câmpinei și istoriei sale din domeniul petrolului) chiar la Rafinăria "Steaua Română", înființată în 1895. De fapt, fosta rafinărie, un alt simbol al Câmpinei, care a pus cândva bazele exploatării petroliere din România.

4546 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • M. Focșa 21.01.2022 19:26 Felicitări pentru preluarea ca știre a postării liceului, căci altfel ar fi rămas fără mare ecou ! Puțini jurnaliști mai popularizează azi așa ceva, ma bucur că perseverați în a trata subiecte de istorie și identitate locală ! O singură mică observație (știu, poate sunt agasant, dar vă și place să-mi tot dați mereu prilejuri): arhicunoscuta informație cum că „prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, târgul Câmpina era ridicat la rang de oraș (1864)” este astăzi depășită. Tocmai ce am demonstrat cu dovezi în spațiul public, chiar de Ziua Câmpinei anul ăsta, faptul că era de mult oraș pe vremea lui Cuza.

Social

2501 vizualizari
28 nov. 2022 08:08

Un tânăr de 19 ani și-a pierdut viața într-un tragic accident produs pe DN1, la Bănești

În noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 00.30, polițiștii Serviciului Rutier Prahova au fost sesizați prin apel 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe DN1, în afara localității Bănești.

3581 vizualizari
24 nov. 2022 12:56

Conducerea și angajații Spitalului Municipal Câmpina regretă dispariția medicului Maria Zaharia

2 comentarii

Conducerea Spitalului Municipal Câmpina, cât și întreg colectivul de salariați ai instituției, își exprimă profundul regret în legătură cu decesul distinsei doamne doctor Maria Zaharia, un om deosebit, de o imaculată probitate morală și o înaltă competență profesională. Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Alte stiri recente

92 vizualizari
28 nov. 2022 19:55

Anunț public privind decizia etapei de încadrare pentru proiectul "Reabilitare, modernizare, extindere sistem de iluminat public în municipiul Câmpina"

Municipiul Câmpina, titular al proiectuluiREABILITARE, MODERNIZARE, EXTINDERE SISTEM DE ILUMINAT PUBLIC ÎN MUNICIPIUL CÂMPINA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de a nu se supune evaluării impactului asupra mediului, nu se supune evaluării adecvate și nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă de către Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului*), pentru proiectul: REABILITARE, MODERNIZARE, EXTINDERE SISTEM DE ILUMINAT PUBLIC ÎN MUNICIPIUL CÂMPINA.

195 vizualizari
28 nov. 2022 19:12

Reprezentativa României de Spochan, cu un câmpinean în componență, zece medalii la Mondialele din Japonia

1 comentarii

Duminică, 27 noiembrie, la Yokohama, în Japonia a avut loc ediția a 46-a a Cupei Mondiale la Spochan (Sports Chanbara), la care a participat și o echipă reprezentativă a României, în componența căreia se află și un câmpinean - Matei Harapu, de numai 12 ani,.