"Iulia, o scânteie...", o piesă de teatru inspirată din corespondența dintre Iulia Hasdeu și tatăl său, a cărei premieră națională va avea loc pe 26 octombrie, la București
Eveniment (Categoria articolului)
În noiembrie 2015, când se împlineau 146 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, directorul Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" din Câmpina, Jenica Tabacu, lansa volumul "Iulia Hasdeu, epistole către tatăl său". O carte remarcabilă, care cuprinde 186 de scrisori trimise de Iulia tatălui său în perioada în care se afla la studii la Paris.
În vara anului trecut, Jenica Tabacu ne-a oferit "O corespondență pentru eternitate", o carte-document cu 365 de scrisori traduse în limba română, scrisorile Iuliei, dar și cele ale tatălui său, Bogdan Petriceicu Hasdeu și ale mamei sale.
Acum, în toamna lui 2017, la aproape 130 de ani de la moartea Iuliei, vom avea o piesă de teatru inspirată din corespondența pentru eternitate.
Pe scena Teatrului Elisabeta din București, pe 26 octombrie, în avanpremieră națională, se va juca "Iulia, o scânteie...". Iar apoi, pe 12 noiembrie, va avea loc premiera oficială. O piesă de teatru care oferă publicului ocazia unei întâlniri emoționante cu două dintre cele mai fascinante personalități ale culturii și spiritualității românești - Iulia Hasdeu și tatăl său, Bogdan Petriceicu Hasdeu. Un spectacol eveniment despre viața și moartea Iuliei, despre relația excepțională dintre tată și fiică, un scenariu inspirat din scrisori și pus în scenă de actrița Mirela Stoian, de această dată în calitate de regizor. O adevărată provocare pentru toți cei implicați în acest proiect deosebit.
Din distribuție fac parte: Tamara Roman (Iulia), Ștefan Velniciuc (B.P. Hasdeu), Raluca Ghervan (mama Iuliei), Teodora Daiana Păcurar (Elly Scott), Mirela Stoian (portăreasa).
Regia - Mirela Stoian, scenografia - Miriam Mihail, muzica - Horia Ghiță.
Avanpremiera are loc joi, 26 octombrie 2017, ora 20.00. Pentru premiera oficială, din 12 noiembrie, biletele pot fi cumpărate online, de pe site-lui Teatrului Elisabeta (https://www.teatrulelisabeta.ro/ticketsys-event/iulia-o-scanteie-26-10-2017-2000/), sau direct de la sediul instituției. Teatrul Elisabeta este situat în centrul Bucureștiului, lângă Parcul Cișmigiu, pe Bulevardul Regina Elisabeta, nr.45.
Ne dorim din suflet și sperăm ca "Iulia, o scânteie..." să ajungă și pe scena din Câmpina, pentru toți cei care nu pot merge la București pentru a viziona acest spectacol de excepție.
Comentarii
- 05.10.2017 19:38 La Castelul Hasdeu este singurul loc din Campina unde putem vorbi de cultura in adevaratul sens al cuvantului. Felicitari, doamnei Tabacu!
Eveniment

Pledoarie pentru tenis, la Câmpina, de Ziua Internațională a Copiilor
Tenis Premium Club Câmpina și-a deschis larg porțile pe 1 Iunie, sărbătorindu-i pe copii și dorindu-și să atragă un număr cât mai mare dintre ei spre ”sportul alb”.

Câmpina a fost în sărbătoare, de Ziua Internațională a Copiilor
Câmpina a fost în sărbătoare, joi, 1 Iunie 2023, de Ziua Internaţională a Copilului. Iar centrul municipiul în mod clar a aparţinut sărbătoriţilor zilei. Copii mai mici sau mai mari, veseli, gălăgioşi, fericiţi, plini de energie, entuziaşti. Micii câmpineni. Pentru ei, administraţia locală a organizat un eveniment frumos, cu multă muzică, teatru, mascote, personaje pe picioroange, face painting, baloane colorate, dulciuri. O sărbătoare pe care copiii au meritat-o, ei fiind cei care creează pentru noi toţi o lume minunată.
Alte stiri recente

Trei atleți câmpineni medaliați la Campionatele Internaționale ale României
La finele săptămânii trecute, la București, a avut loc ediția a 68-a a Campionatelor Internaționale de Atletism ale României, comptiție la startul căreia s-au aflat și cinci sportivi câmpineni, chiar dacă - din păcate - din motive despre care am mai vorbit, nu toți mai reprezintă vreun club câmpinean. Cu toate acestea, ei sunt tot câmpineni și poate că ar fi trebuit găsite resursele necesare pentru a ne mândri și oficial cu ei.
Gest incalificabil al viceprimarului Dumitrache. Ar trebui să-și dea demisia sau să fie demis?
În administrația câmpineană, probabil, ca peste tot în țara aceasta, se întâmplă și lucruri... nefirești, ca să nu fim mai duri. Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută cu viceprimarul Liviu Dumitrache a întrecut, însă, orice măsură! Culmea, nimeni din Consiliul Local sau din cadrul Primăriei Câmpina nici măcar nu l-a deranjat cu vreo întrebare, într-o situație în care onorant ar fi fost să demisioneze. Iar dacă nu are onoare, să fie demis!