O nouă rectificare bugetară "trântită" la vot de coaliția PSD - ALDE din Consiliul Local Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

În luna octombrie, primarul Horia Tiseanu era șocat în plenul Consiliului Local Câmpina, atunci când opoziția formată din PSD și ALDE se abținea la votul privind rectificarea bugetului local, iar proiectul era respins. Este adevărat, opoziția a profitat atunci și de absența a doi consilieri PNL. Se întâmpla pentru prima dată în ultimii zece ani ca un proiect legat de buget să pice la vot. Primarul a convocat apoi o ședință extraordinară la care au venit toți cei 10 consilieri ai puterii locale (PNL+PMP), iar rectificarea a fost aprobată fără probleme și fără... PSD și ALDE, care au lipsit. La ședința ordinară din 21 noiembrie, aceeași poveste. În absența unui consilier PNL, opoziția a respins noua rectificare. În această seară va fi, din nou, ședință extraordinară. 

Totul pleacă de la majoritatea fragilă pe care primarul și viceprimarul, adică PNL și PMP, o au în Consiliul Local - 10 consilieri, față de cei 9 ai opoziției PSD+ALDE. La rectificarea din 21 noiembrie, discuțiile au fost ample, pe alocuri cu ridicări de ton, cu acuzații. Le puteți urmări aproape integral în materialul video. Consilierii PSD au venit cu două amendamente la proiectul privind rectificarea bugetară. Andrei Duran a propus o realocare de sume: să se ia 110.000 de la autorități executive și 240.000 lei de la asistență socială, iar suma totală să fie folosită pentru reabilitarea capelei cimitirului "Bobâlna", lucrare programată pentru acest an, dar care nu s-a mai realizat. Ioan Petrescu a propus diminuarea cu 70.000 lei a sumei pentru spectacolul de Revelion, din care 10.000 lei să se distribuie pentru acțiunile dedicate Centenarului, iar 60.000 lei să rămână la dispoziția Comisiei de Cultură a Consiliului Local, iar aceasta să o aloce la alte manifestări culturale.
Două amendamente nu tocmai corecte. În primul rând pentru că banii de la asistență socială reprezentau indemnizațiile persoanelor cu handicap și nu puteau fi redistribuiți la alte capitole. PSD a propus acest amendament pentru că, după cum a afirmat liderul de grup Ion Dragomir, banii nu ar fi pentru indemnizații, ci pentru tichete cadou de Crăciun, "care să fie date la anumite persoane". Atât primarul Horia Tiseanu, cât și directorul Direcției Economice, Alice Tudorache, au negat acest lucru și au precizat că sunt bani de la Direcția Finanțelor Publice pentru indemnizații și nu se pune problema să poată fi folosiți în alte scopuri.
În al doilea rând, când se propune un amendament, potrivit legii, nu există noțiunea "să rămână la dispoziția cuiva". Trebuie să se precizeze clar suma, de unde se iau banii și unde se dau. În realitate, amendamentul consilierului Ioan Petrescu a fost doar o încercare a PSD de a bulversa puțin Revelionul, pentru care de abia se majorase alocarea bugetară și un motiv de a nu vota rectificarea. Și nu au votat, astfel că primarul Horia Tiseanu a fost nevoit să convoace o ședință extraordinară (astăzi) la care să-și asigure majoritatea astfel încât proiectul să fie aprobat.

Ar fi multe de spus în legătură cu această situație. În mod cert, opoziția a greșit cu cele două amendamente chiar jenante. Pe de altă parte, aici se vede clar lipsa dialogului, consultărilor între partide, iar concluzia discuțiilor i-a aparținut președintelui de ședință, consilierul PNL Florin Frățilă: "Pentru a evita astfel de momente penibile, poate nu ar fi rău ca pe viitor să vă consultați, domnule primar, și cu noi și cu Opoziția", ceea ce s-ar traduce prin faptul că primarul Horia Tiseanu nu discută bugetul local nici cu consilierii PNL și PMP, care îl susțin, darămite cu consilierii din opoziție. Ne gândim că urmează doi ani electorali și este foarte posibil să se complice lucrurile în Consiliul Local, mai ales în condițiile unei majorități atât de fragile.

3841 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Andrei 26.11.2018 14:26 Domnul primar a uitat că se află în ședința consiliului local. Domnii consilieri au uitat că se află în ședința consiliului local. ȘEDINȚA CONSILIULUI LOCAL. Nu a primăriei. Domnul primar a transformat consiliul local în ceva „de formă”, iar consilierii au acceptat acest lucru. Mă bucur că mai sunt ceva semne de viață din partea lor. Această „majoritate”, mai fragilă sau mai consistentă, de compromis sau de conjunctură, de drept sau imorală, nu face bine orașului. Nu există transparență, nu există comunicare iar consiliul local a fost „încălecat” de tot, chiar dacă este autoritatea deliberativă (pentru cine mai știe ce presupune asta).

Actualitate

160 vizualizari
25 feb. 2024 19:15

Apa de la Șipot Lac, din Câmpina, nu este potabilă

Primăria municipiului Câmpina a informat în cursul zilei de vineri, 23 februarie, că apa de la Șipotul de la Lac nu este potabilă.

179 vizualizari
25 feb. 2024 18:06

Mai mulți bani pentru bisericile din Câmpina

Cu 10% mai mult față de anul 2023 vor primi bisericile din Câmpina în acest an dacă se va aproba proiectul inițiat de primarul Alin Moldoveanu privind alocarea de sume pentru bisericile din Câmpina.

Alte stiri recente

563 vizualizari
25 feb. 2024 16:06

Argint pentru Eduard Unguroaica, la săritura în lungime, în etapa a doua a Campionatului Național de Atletism

După o primă zi cu patru clasări pe podium pentru sportivii de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, duminică, 25 februarie, Campionatul Național de Atletism în Sală pentru sportivi sub 16 și sub 18 ani, etapa a doua, a continuat, atleții câmpineni fiind înscriși în alte câteva probe.

667 vizualizari
25 feb. 2024 15:38

Cupa României, faza județeană, turul al II-lea. CS Scorțeni Mislea - Sportul Câmpina 1-3

După ce în primul tur al fazei județene a Cupei României a trecut cu 1-0, pe teren propriu de CS Șotrile, Sportul Câmpina a jucat duminică, 25 februarie, în turul secund, în deplasare, la Mislea, cu formația CS Scorțeni Mislea.