O nouă rectificare bugetară "trântită" la vot de coaliția PSD - ALDE din Consiliul Local Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

În luna octombrie, primarul Horia Tiseanu era șocat în plenul Consiliului Local Câmpina, atunci când opoziția formată din PSD și ALDE se abținea la votul privind rectificarea bugetului local, iar proiectul era respins. Este adevărat, opoziția a profitat atunci și de absența a doi consilieri PNL. Se întâmpla pentru prima dată în ultimii zece ani ca un proiect legat de buget să pice la vot. Primarul a convocat apoi o ședință extraordinară la care au venit toți cei 10 consilieri ai puterii locale (PNL+PMP), iar rectificarea a fost aprobată fără probleme și fără... PSD și ALDE, care au lipsit. La ședința ordinară din 21 noiembrie, aceeași poveste. În absența unui consilier PNL, opoziția a respins noua rectificare. În această seară va fi, din nou, ședință extraordinară. 

Totul pleacă de la majoritatea fragilă pe care primarul și viceprimarul, adică PNL și PMP, o au în Consiliul Local - 10 consilieri, față de cei 9 ai opoziției PSD+ALDE. La rectificarea din 21 noiembrie, discuțiile au fost ample, pe alocuri cu ridicări de ton, cu acuzații. Le puteți urmări aproape integral în materialul video. Consilierii PSD au venit cu două amendamente la proiectul privind rectificarea bugetară. Andrei Duran a propus o realocare de sume: să se ia 110.000 de la autorități executive și 240.000 lei de la asistență socială, iar suma totală să fie folosită pentru reabilitarea capelei cimitirului "Bobâlna", lucrare programată pentru acest an, dar care nu s-a mai realizat. Ioan Petrescu a propus diminuarea cu 70.000 lei a sumei pentru spectacolul de Revelion, din care 10.000 lei să se distribuie pentru acțiunile dedicate Centenarului, iar 60.000 lei să rămână la dispoziția Comisiei de Cultură a Consiliului Local, iar aceasta să o aloce la alte manifestări culturale.
Două amendamente nu tocmai corecte. În primul rând pentru că banii de la asistență socială reprezentau indemnizațiile persoanelor cu handicap și nu puteau fi redistribuiți la alte capitole. PSD a propus acest amendament pentru că, după cum a afirmat liderul de grup Ion Dragomir, banii nu ar fi pentru indemnizații, ci pentru tichete cadou de Crăciun, "care să fie date la anumite persoane". Atât primarul Horia Tiseanu, cât și directorul Direcției Economice, Alice Tudorache, au negat acest lucru și au precizat că sunt bani de la Direcția Finanțelor Publice pentru indemnizații și nu se pune problema să poată fi folosiți în alte scopuri.
În al doilea rând, când se propune un amendament, potrivit legii, nu există noțiunea "să rămână la dispoziția cuiva". Trebuie să se precizeze clar suma, de unde se iau banii și unde se dau. În realitate, amendamentul consilierului Ioan Petrescu a fost doar o încercare a PSD de a bulversa puțin Revelionul, pentru care de abia se majorase alocarea bugetară și un motiv de a nu vota rectificarea. Și nu au votat, astfel că primarul Horia Tiseanu a fost nevoit să convoace o ședință extraordinară (astăzi) la care să-și asigure majoritatea astfel încât proiectul să fie aprobat.

Ar fi multe de spus în legătură cu această situație. În mod cert, opoziția a greșit cu cele două amendamente chiar jenante. Pe de altă parte, aici se vede clar lipsa dialogului, consultărilor între partide, iar concluzia discuțiilor i-a aparținut președintelui de ședință, consilierul PNL Florin Frățilă: "Pentru a evita astfel de momente penibile, poate nu ar fi rău ca pe viitor să vă consultați, domnule primar, și cu noi și cu Opoziția", ceea ce s-ar traduce prin faptul că primarul Horia Tiseanu nu discută bugetul local nici cu consilierii PNL și PMP, care îl susțin, darămite cu consilierii din opoziție. Ne gândim că urmează doi ani electorali și este foarte posibil să se complice lucrurile în Consiliul Local, mai ales în condițiile unei majorități atât de fragile.

3855 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Andrei 26.11.2018 14:26 Domnul primar a uitat că se află în ședința consiliului local. Domnii consilieri au uitat că se află în ședința consiliului local. ȘEDINȚA CONSILIULUI LOCAL. Nu a primăriei. Domnul primar a transformat consiliul local în ceva „de formă”, iar consilierii au acceptat acest lucru. Mă bucur că mai sunt ceva semne de viață din partea lor. Această „majoritate”, mai fragilă sau mai consistentă, de compromis sau de conjunctură, de drept sau imorală, nu face bine orașului. Nu există transparență, nu există comunicare iar consiliul local a fost „încălecat” de tot, chiar dacă este autoritatea deliberativă (pentru cine mai știe ce presupune asta).

Actualitate

495 vizualizari
27 mar. 2024 17:56

Recompense în bani pentru câmpinenii care denunță tentativa de mită electorală

Asociația Câmpina Curată demarează o campanie de conștientizare a riscurilor pe care banii oferiți ca mită electorală îi pot avea asupra viitorului comunității. Printr-o declarație de presă care a avut loc miercuri, 27 martie 2024, reprezentanții asociației au spus că doresc să descurajeze această practică folosită destul de des în procesul electoral din România, existând bănuieli că inclusiv la Câmpina s-a procedat în acest mod, la alegerile din 2020. Asociația Câmpina Curată va oferi recompense de 3.000 lei celor care denunță tentativele de mită electorală la alegerile din 2024.

2217 vizualizari
27 mar. 2024 11:44

Cătălin Paraschiv, singurul candidat la postul de manager al Casei de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina

4 comentarii

Ziua de 27 martie 2024 a reprezentat termenul limită pentru depunerea candidaturilor la concursul pentru postul de manager al Casei de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina, instituție în subordinea căreia se află și Casa Tineretului.

Alte stiri recente

330 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.

425 vizualizari
27 mar. 2024 07:57

Sportivii de la Barracuda Câmpina au participat cu rezultate bune la competiția ”Ivanofeia”, la Salonic

Salonic este oraș care te îndeamnă să te plimbi în fiecare moment. În acest superb oraș cu o moștenire multietnică destul de mare, influențată de diferitele civilizații care și-au pus amprenta asupra Salonicului, sportivii noștri, împreună cu cei de la Palatul Copiilor Constanța, au participat la Competiția Internațională de înot "Ivanofeia", desfășurată week-end-ul trecut, a fost un concurs la care au fost prezenți peste 700 de înotători din Grecia, Macedonia, Moldova, Cipru și, nu în ultimul rând, din România.