Un câmpinean premiat la TIFF 2021 - Cosmin Dumitrache. Pentru un documentar senzațional - "România sălbatică"

Eveniment (Categoria articolului)

Gala laureaților Festivalului Internațional de Film Transilvania, Cluj-Napoca 2021, a avut loc sâmbătă seara, iar marea noastră bucurie este aceea că printre câștigători se numără și un câmpinean. Cosmin Dumitrache, videograf cu peste 15 ani de experiență, a realizat, împreună cu Dan Dinu, un documentar senzațional - "România sălbatică", un amplu proiect de fotografie și film dedicat naturii din țara noastră. Iar acest documentar a câștigat Premiul publicului pentru "Cel mai popular film românesc". Succesul a fost pe măsura efortului realizatorilor. Pentru că "România sălbatică" a însemnat sute de ore de filmare, mii de kilometri parcurși și... 10 ani de pre-producție.

Da, Cosmin Dumitrache este câmpinean, a absolvit Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", a plecat în timpul facultății, apoi a revenit în orașul natal. Dar proiectele sale sunt... naționale. În 2015, împreună cu Dan Dinu, a pus bazele NTD (Nature & Travel Documentaries), proiect dedicat filmului documentar. A creat filme despre natură și protecția mediului alături de cele mai importante ONG-uri din domeniu. Filmul Natura Brașovului”, de exemplu, realizat împreună cu Dan Dinu și Propark - Fundația pentru Arii Protejate, a fost selectat și premiat la mai multe festivaluri de specialitate din țări precum: Portugalia, China, Rusia, India și Polonia.
"România Sălbatică", documentarul premiat la TIFF 2021, este de departe cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat țării noastre și, probabil, un proiect greu de egalat. "Pot să spun că prin implicarea în proiectul România Sălbatică am trecut prin experiențe noi și provocatoare în fiecare moment petrecut pe teren. Am descoperit un domeniu care mă atrage din ce în ce mai mult și care totodată m-a ajutat să îmi dezvolt calitățile vizuale. Dorința de a descoperi și surprinde zonele naturale și mai puțin cunoscute de la noi m-a motivat de fiecare dată când am pornit către o nouă aventură. Am început cu pași mărunți alături de Dan, dar am progresat an de an și am reușit să realizăm materiale unice despre România. Îmi doresc să realizez cât mai multe filme de acest fel, pe care să le împărtășesc cu iubitorii de natură. Este nevoie însă de multă perseverență și timp pentru a reuși să realizezi un material foarte bun", scrie Cosmin Dumitrache pe pagina web "România sălbatică".
După premiera națională de la TIFF, filmul "România Sălbatică" își va începe călătoria prin țară cu o serie de proiecții-eveniment open-air, unele din ele organizate chiar în rezervații naturale. Filmul va fi lansat în cinematografe în luna septembrie, în peste 50 de orașe și 90 de săli de cinema. Alături de Cosmin Dumitrache, din echipa acestui proiect extraordinar "România sălbatică" mai fac parte: Dan Dinu - fotograf, inițiatorul proiectului; Anca Hornoriu - editor social media; Codruța Florea - editor & fundraiser; Cristina Dogaru - editor social media; Daniela Sicaru - editor website.
Naratorul documentarului este actorul Adrian Titieni. Coloana sonoră este compusă special pentru orchestră și este creată de Alexei Țurcan. Înregistrarea a fost realizată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară, dirijată de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor scrise de Corina Cioplea. Piesa principală a filmului România Sălbatică este interpretată de Mădălina Pavel.

(Sursă foto - pagina de facebook a lui Cosmin Dumitrache și pagina de Facebook a Festivalului TIFF 2021)

10465 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1249 vizualizari
20 apr. 2024 22:28

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

1284 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

Alte stiri recente

966 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

187 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.