Un câmpinean premiat la TIFF 2021 - Cosmin Dumitrache. Pentru un documentar senzațional - "România sălbatică"

Eveniment (Categoria articolului)

Gala laureaților Festivalului Internațional de Film Transilvania, Cluj-Napoca 2021, a avut loc sâmbătă seara, iar marea noastră bucurie este aceea că printre câștigători se numără și un câmpinean. Cosmin Dumitrache, videograf cu peste 15 ani de experiență, a realizat, împreună cu Dan Dinu, un documentar senzațional - "România sălbatică", un amplu proiect de fotografie și film dedicat naturii din țara noastră. Iar acest documentar a câștigat Premiul publicului pentru "Cel mai popular film românesc". Succesul a fost pe măsura efortului realizatorilor. Pentru că "România sălbatică" a însemnat sute de ore de filmare, mii de kilometri parcurși și... 10 ani de pre-producție.

Da, Cosmin Dumitrache este câmpinean, a absolvit Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", a plecat în timpul facultății, apoi a revenit în orașul natal. Dar proiectele sale sunt... naționale. În 2015, împreună cu Dan Dinu, a pus bazele NTD (Nature & Travel Documentaries), proiect dedicat filmului documentar. A creat filme despre natură și protecția mediului alături de cele mai importante ONG-uri din domeniu. Filmul Natura Brașovului”, de exemplu, realizat împreună cu Dan Dinu și Propark - Fundația pentru Arii Protejate, a fost selectat și premiat la mai multe festivaluri de specialitate din țări precum: Portugalia, China, Rusia, India și Polonia.
"România Sălbatică", documentarul premiat la TIFF 2021, este de departe cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat țării noastre și, probabil, un proiect greu de egalat. "Pot să spun că prin implicarea în proiectul România Sălbatică am trecut prin experiențe noi și provocatoare în fiecare moment petrecut pe teren. Am descoperit un domeniu care mă atrage din ce în ce mai mult și care totodată m-a ajutat să îmi dezvolt calitățile vizuale. Dorința de a descoperi și surprinde zonele naturale și mai puțin cunoscute de la noi m-a motivat de fiecare dată când am pornit către o nouă aventură. Am început cu pași mărunți alături de Dan, dar am progresat an de an și am reușit să realizăm materiale unice despre România. Îmi doresc să realizez cât mai multe filme de acest fel, pe care să le împărtășesc cu iubitorii de natură. Este nevoie însă de multă perseverență și timp pentru a reuși să realizezi un material foarte bun", scrie Cosmin Dumitrache pe pagina web "România sălbatică".
După premiera națională de la TIFF, filmul "România Sălbatică" își va începe călătoria prin țară cu o serie de proiecții-eveniment open-air, unele din ele organizate chiar în rezervații naturale. Filmul va fi lansat în cinematografe în luna septembrie, în peste 50 de orașe și 90 de săli de cinema. Alături de Cosmin Dumitrache, din echipa acestui proiect extraordinar "România sălbatică" mai fac parte: Dan Dinu - fotograf, inițiatorul proiectului; Anca Hornoriu - editor social media; Codruța Florea - editor & fundraiser; Cristina Dogaru - editor social media; Daniela Sicaru - editor website.
Naratorul documentarului este actorul Adrian Titieni. Coloana sonoră este compusă special pentru orchestră și este creată de Alexei Țurcan. Înregistrarea a fost realizată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară, dirijată de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor scrise de Corina Cioplea. Piesa principală a filmului România Sălbatică este interpretată de Mădălina Pavel.

(Sursă foto - pagina de facebook a lui Cosmin Dumitrache și pagina de Facebook a Festivalului TIFF 2021)

10175 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

143 vizualizari
28 mar. 2023 07:16

La Breaza are loc Gala Folk "Om bun", în memoria lui Victor Socaciu

Este cea de-a treia ediție a Galei Folk "Om bun" care are loc la Breaza, prima ediție, cea din 2021, fiind organizată chiar de Victor Socaciu. După dispariția artistului, în decembrie 2021, soția acestuia, Brândușa Simion Socaciu a făcut tot posibilul să ducă mai departe acest eveniment organizat, iată, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Breaza, în parteneriat cu Asociația Culturală "Tatiana Stepa".

1735 vizualizari
24 mar. 2023 22:44

Ziua Porților Deschise la Poliția Județeană Prahova și Poliția Municipală Câmpina

Ziua Poliției Române este sărbătorită în fiecare an la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii și a fost preluat ulterior pe actualul drapel al Poliţiei Române. Anul acesta se împlinesc 201 ani de la înființarea Poliției Române, iar cu această ocazie, vineri, 24 martie, porțile Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și Poliției Municipale Câmpina au fost deschise pentru copii.

Alte stiri recente

1274 vizualizari
27 mar. 2023 20:41

Consilierul Cosmin Raț: ”Am făcut tot ce depindea de mine pentru ștrand și pentru parcul de pe Strada Oituz”

În urmă cu aproape șase luni, în cadrul unei emisiuni tot la CâmpinaTV.ro, consilierul local Cosmin Raț, din partea Partidului Oamenilor Liberi, atenționa că dacă nu sunt scoase la licitație în jumătate de an ștrandul de la Casa Tineretului, precum și parcul de pe Strada Oituz, fost Mițu-Chițu, va demisiona din Consiliul Local Câmpina.

1011 vizualizari
27 mar. 2023 18:28

27 de persoane și-au găsit un loc de muncă la Târgul Joburilor de lângă casă, organizat sâmbătă la Câmpina

Peste 130 de câmpineni interesați de un loc de muncă au discutat cu angajatorii locali și 27 dintre aceștia și-au găsit un job sâmbătă, 25 martie 2023, în cadrul Târgului Joburilor de lângă casă, eveniment organizat de Asociația Cartierelor Câmpinița și Muscel, prin inițiativa Cumpără de lângă casă.