Câmpina, 14 septembrie 2020, prima zi de școală, cu multe neliniști, cu reguli și restricții fără precedent

Actualitate (Categoria articolului)

Prima zi de școală înseamnă întotdeauna emoție, dar de această dată emoțiile au fost mai mari ca niciodată. Emoțiile și neliniștile profesorilor, părinților, copiilor. Prima zi de școală după șase luni de pandemie, cu reguli și restricții fără precedent în sistemul educațional. 

Unitățile de învățământ din Câmpina au început noul an școlar fie în scenariul verde, fie în scenariul galben și am încercat să vedem ce presupune efectiv fiecare scenariu în parte și cum s-au descurcat școlile în asigurarea condițiilor de protecție sanitară stabilite de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Astfel că am ales să mergem la trei instituții de învățământ, una la care se aplică scenariul verde (Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu") și două la care se aplică scenariul galben (Școala Gimnazială Centrală și Colegiul Național "Nicolae Grigorescu").
La Școala Gimnazială "Ion Câmpineanu" sunt 606 elevi, iar pentru asigurarea condițiilor de distanțare socială și protecție sanitară s-a luat decizia ca elevii să învețe în două schimburi. Astfel, după cum ne-a precizat directorul instituției, profesor Raluca Crețu, elevii din ciclul primar învață dimineața, orele de curs au 40 de minute, iar pauzele 15 minute. Elevii din ciclul gimnazial învață după-amiază, orele de curs au 45 de minute, iar pauzele - 10 minute. În fiecare zi, după plecarea elevilor din ciclul primar, clasele se dezinfectează, operațiune care durează în jur de 90 minute, iar apoi vin elevii din ciclul gimnazial. Există și o cameră de izolare pentru copiii care ar prezenta simptome de infectare cu noul coronavirus, va fi anunțată familia, iar copiii vor sta în această cameră până când un membru al familiei va veni să-l ia. Sperăm și noi, așa cum speră și conducerea școlii, să nu apară, totuși, astfel de situații.
"Școala noastră este pregătită pentru începerea noului an de învățământ. Ne-am luat toate măsurile necesare în această perioadă critică pe care o parcurgem cu toții și noi credem că totul se va desfășura în condiții deosebite și sigure. Trebuie să mai sosească distanțierele de plexiglas, în rest suntem pregătiți cu tot ce e necesar, avem măști și dezinfectanți la fiecare clasăpentru o perioadă mai mare de timp", ne-a declarat profesor învățământ primar Doina Sima. (video)
În privința claselor cu profil de înot de la această școală se așteaptă noi instrucțiuni și, bineînțeles, redeschiderea bazinului de înot didactic.

La Școala Gimnazială Centrală au început noul an de învățământ 601 elevi. Se învață într-un singur schimb, școala dispunând de suficient spațiu pentru asigurarea condițiilor de distanțare socială. După cum ne-a precizat directorul instituției, profesor Florentina Dumitrașcu, inclusiv orarul a fost făcut în așa fel încât clasele să nu se intersecteze în pauze, existând chiar și circuite separate penrtu copiii din ciclul gimnazial, de cei din ciclul primar (intrări/ieșiri, trasee). Școala dispune de dezinfectant și a constituit un fond de rezervă de măști de protecție pentru situațiile în care copiii fie uită măștile acasă, fie le scapă pe jos sau le rup. Există și copii care vor participa la cursuri online, fiind vorba în general de copii care au unele probleme de sănătăte (dovedite prin adeverințe medicale) și pe care părinții nu doresc să-i expună vreunui risc.

La Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" învață 1.090 elevi în toate cele trei cicluri de învățământ - primar, gimnazial și liceal. Aici se aplică scenariul galben, astfel: participă zilnic la cursuri, la școală, elevii din ciclul primar, inclusiv clasa pregătitoare, precum și elevii din clasele a V-a, a VIII-a, a IX-a și a XII-a. Ceilalți elevi vor veni prin rotație la școală - în cazul unei clase, jumătate de clasă vine la cursuri, cealaltă jumătate învață online, pentru ca, în săptămâna următoare să se facă rotația. Este o situație destul de dificilă atât pentru copii, cât și pentru profesori, dar acesta este scenariul stabilit de Ministerul Educației și care se aplică în teritoriu. 
"Vom aplica scenariul galben, dar într-un mod oarecum diferențiat. Clasele pregătitoare vor desfășura cursuri normale, la școală, copiii fiind față în față cu doamnele învățătoare. Clasele din ciclul primar, care învață la Școala Golești, vor lucra pe grupe. O grupă de la 8.00 la 10.00, o pauză de o oră pentru curățenie, igienizare, dezinfecție, apoi intră a doua grupă, de la 11.00 la 12.30 sau 12.40. Practic, există un anumit orar, se va intra decalat, există trasee stabilite, iar orice activitate care se poate desfășura în aer liber va avea loc în curtea școlii. Pentru claseel de gimnaziu, care învață în sediul din Calea Doftanei, există, de asemenea, trasee diferite de intrare/ieșire. Pentru clasele de liceu există acces separat. Din fericire, instituția noastră dispune de opt căi de acces și de aceea nu a fost o problemă în stabilirea traseelor pentru elevi și nici nu s-a impus decalarea orarului pentru gimnaziu și liceu. La Colegiul Grigorescu, în fiecare clasă de liceu sunt 29-30 elevi, la gimnaziu media per clasă este de 27 elevi, iar la ciclul primar, media per clasă depășește 30 elevi. În privința materialelor necesare, avem dezinfectant pentru suprafețe și igienizant pentru mâini, avem materiale de curățenie, am fost verificați de Prefectură, de DSP și de ISU, a fost găsit totul în regulă. Singura problemă este cea a măștilor. În perioada examenelor naționale, noi am primit măști de la Inspectoratul Școlar. Apoi, conform Ordonanței 144/2020, măștile se acordă doar cazurilor sociale și în plus va trebui să avem o rezervă tampon pentru situații în care, de exemplu, un copil scapă masca pe jos sau uită masca acasă. Deci noi nu putem pune la dispoziție nici elevilor și nici angajaților instituției măștile necesare, neavând fondurile necesare și neexistând nicio reglementare legală în acest sens", ne-a declarat directorul Colegiului Național "Nicolae Grigorescu", profesor Roxana Stan. (video)

3665 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ion Campineanu 17.09.2020 18:40 In Campina nu functioneaza invatamantul online. Teoretic ar trebui sa se faca o transmisie live din clase pentru cei de acasa, practic nu exista acoperire wi-fi in clase si deci nu se face invatamant online . Mai multt s-a incercat o solutie de avarie cu date mobile prin hotspot pe un telefon al unui elev si surpriza: profesorii nu prea stiu ce au de facut pentru scoala on line. Nici macar in Grigorescu, liceu de mate-nfo, invatamantul online nu functioneaza.

Actualitate

334 vizualizari
18 apr. 2024 21:41

Accident spectaculos pe DN1, la Comarnic. Patru persoane au avut nevoie de asistență medicală

Joi seară, în jurul orei 19.20, pe DN1, la Comarnic, a avut loc un accident rutier, în acre au fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, inclusiv un copil.

677 vizualizari
18 apr. 2024 12:17

Paradoxul de la Câmpina: mai mulți alegători decât populație!

1 comentarii

Biroul Electoral Câmpina și-a intrat deja în pâine, dând deja primele dispoziții. Una dintre acestea se referă la numărul oficial de alegători, așa cum a rezultat el din Registrul electoral.

Alte stiri recente

39 vizualizari
18 apr. 2024 21:12

Patru noi titluri naționale pentru sportivii de la Barracuda Câmpina, la Naționalele de natație

După ce au făcut senzație în prima zi a Campionatului Național de Natație, care are loc la Otopeni, cu rezultatele lor excepționale, sportivii de la Barracuda Câmpina, pregătiți de profesorul Gabriel Cojocaru, au reușit și joi, 18 aprilie, în a doua zi a Naționalelor, performanțe remarcabile, inclusiv patru titluri naționale și alte două clasări pe podium.

288 vizualizari
18 apr. 2024 18:33

Liga A Prahova, etapa a 25-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică au loc meciurile etapei a 25-a din Liga A Prahova. Derby-ul rundei este la Câmpina, unde vine liderul CSO Băicoi. Iată programul și delegările: