Zona centrală a Câmpinei, mai exact km 0 de pe Bulevardul Carol I, a fost şi în perioada interbelică şi în zilele noastre, până mai deunăzi, locul preferat pentru sărbători. Şi pentru că în aceste zile are loc o nouă ediţie a "Serbărilor Toamnei", am dorit să punem faţă în faţă două imagini despărţite de aproape 100 de ani, cu momente de sărbătoare de ieri şi de azi.
În fotografia de colecţie, pusă la dispoziţia noastră de dl. Şerban Băleanu, regăsim una dintre cele mai frumoase imagini ale Câmpinei interbelice. În zi de sărbătoare, câmpinenii îşi puneau cele mai bune haine şi ieşeau la plimbare pe Bulevardul Carol I. În faţa unei cârciumi erau scoase mese şi scaune. Astăzi, pe locul respectiv se află acelaşi Bulevard Carol I, revenit la denumirea din perioada interbelică, după ce în perioada comunistă s-a numit 23 August, iar imaginea corespunde zonei din faţa Parcului Regele Mihai I (Milia). Printre punctele de reper - clădirea albă, ceva mai înaltă, de pe partea stângă a străzii, care corespunde actualului Pasaj de la Ceas, sau clădirea portocalie de pe partea dreaptă, în plan îndepărtat, pe locul unde astăzi se află blocul 7ABC.
Până anul trecut, exact în aceeaşi zonă erau terasele și tarabele de la "Serbările Toamnei", mutate de anul acesta ceva mai sus, imaginile fiind elocvente - credem noi - despre o sărbătoare de ieri şi una de azi în Câmpina. Cam în acelaşi loc...
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiţi şi Câmpina, România 100. Stația meteorologică, ieri și astăzi
Câmpina, România 100. Rondul de pe Bulevard, ieri şi azi
Câmpina, România 100. Lacul Curiacul, ieri și astăzi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.