Fundația Zamolxes din Câmpina a reluat acțiunile de mobilitate a tineretului. ”Cele mai frumoase zile din viața mea”, mărturia unei eleve care a fost în Luxemburg

Social (Categoria articolului)

După un an și jumătate de restricții impuse de pandemia de coronavirus, Fundația Zamolxes din Câmpina a reluat acțiunile de mobilitate a tineretului, un prim proiect derulându-se în perioada 17-25 iunie, la Luxemburg.

Ștefania Pleșea, una dintre voluntarele fundației, elevă a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina, ne-a relatat povestea experienței sale în Luxemburg:
”Cele mai frumoase opt zile din viața mea
Lacrimi în ochi, emoții, fericire, împlinire, suflete frumoase și cam tot ce definește o experiență de neuitat.
Cum a început totul? Fundația Zamolxes a publicat anunțul pentru schimbul de experiență din Luxemburg “All different, all equal” și opt tineri voluntari, elevi din liceele din Câmpina, au plecat spre evenimentul care avea să le schimbe viața.
Cum? Totul se rezumă la depășirea condiției noastre, la ieșirea din zona de confort, la experimentarea și înțelegerea altor culturi, la rezonarea cu ceilalți participanți, acumularea unor cunoștințe la care niciunul dintre noi nu se gândea vreodată că o să aibă acces într-un mod atât de plăcut.
Am învățat și am învățat și am învățat.
Cu siguranță, primul lucru desprins a fost abilitatea de a călători. 14 ore de transport, avion, trei trenuri, două autobuze. Pare complicat, poate puțin înspăimântător, dar aceste lucruri ne-au dezvoltat multe abilități pe care nu le aveam.
Când am ajuns în locul în care urma să petrecem opt zile, primul sentiment a fost curiozitatea. 30 de tineri din toate colțurile Europei -Portugalia, Bulgaria, Spania, Turcia, Franța, Polonia, Ucraina. Vă puteți imagina explozia de culturi și diversitatea umană de acolo. Atât de mult de explorat.
Încă o lecție importantă a fost despre valorile europene. Uniunea dintre oameni, atât de mulți, atât de diferiți, dar cu enorm de multe lucruri in comun, toți intr-un loc străin, ne-am simțit ca acasă. Și așa am învățat că despre asta este vorba. Erasmus+ urmărește să aducă împreună o diversitate de oameni care să poată numi un loc necunoscut “acasă”, cultivandu-le valori, emoții, toleranță, un ideal comun, o dorință de schimbare.
Toate activitățile noastre au fost practicate prin intermediul teatrului. Mulți dintre noi poate nu au avut nicio experiență în acest sens, așa că am învățat multe alte lucruri noi.
Atât de multe noțiuni noi legate de egalitatea de șanse, egalitatea între sexe, atâtea activitati prin care am experimentat și simțit pe pielea noastră fiecare concept, fiecare idee. Despre asta este educația non-formală. Trecerea de la teoretic la practic într-un mod antrenant și prietenos. La finalul săptămânii am fost șocați că prin niște jocuri am reușit să desprindem atât de multe informații utile pentru viața noastră.
Cea mai importantă parte a fost legată de oameni. Nu există cuvinte pentru a descrie conexiunea creată. Minți atât de deschise, suflete atât de frumoase, tineri atât de inteligenți și empatici. Faptul că i-am întâlnit ne-a schimbat viața pentru totdeauna. Unii dintre noi și-au dat în sfârșit seama ce vor să facă după liceu, alții au descoperit pasiuni noi.. și totul s-a întâmplat prin discuțiile purtate cu ei.
În final ne-am primit Youth Pass-ul, un document foarte important care explică foarte detaliat toate calitățile pe care ni le-am dezvoltat în timpul proiectului. Ne va ajuta enorm în viitor.
Acum mă adresez tinerilor din Câmpina. Simțiți că nu vă găsiți locul? Că v-ați plictisit să trăiți în rutină? Că vă doriți mai mult de la viață? Ei bine, totul poate fi obținut. Ieșiți din zona de confort, Îndrăzniți! N-o să regretați! Urmăriți activitatea Fundației Zamolxes, deveniți voluntari și observați cum banalitatea zilelor obișnuite se poate transforma într-o dragoste pentru viață. Noi ne-am reinventat! Voi?”

2944 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Augustin 04.07.2021 15:58 Felicitări. Orizont deschis = îndrăzneală =curajul dă frumusețea tinereții Orizont închis între dealuri = stagnare = obiceiuri vechi = frica de nou ! Tinerilor : profitați de ocazia noilor experiențe. Zburați , cautati-vă SINGURI calea ! Have a nice flight !

Social

2332 vizualizari
28 iul. 2021 12:30

Se caută "părinți sociali" pentru copiii de la Centrul Rezidențial de tip familial din comuna Brebu

1 comentarii

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova face angajări pentru Centrul Rezidențial de tip familial din Brebu. Se dorește angajarea unor părinți sociali (asistenți maternali), care să aibă grijă de copiii de la centrul din comuna Brebu. 

7113 vizualizari
21 iul. 2021 09:05

"Van Damme" a comis-o din nou. A spart geamurile Pieței Centrale Câmpina

UPDATE - Miercuri, în jurul orei 9.30, "Van Damme" era din nou în zona pieței. I se dăduse drumul de la Spitalul Voila, fără să fie anunțați polițiștii. A fost chemată Poliția Municipală, iar un echipaj l-a ridicat și l-a dus la sediul instituției.

Marți seară, în jurul orei 21.40, o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice a spart cu o lopată geamurile Pieței Centrale Câmpina - 12 geamuri și ușa laterală. Polițiștii au identificat persoana respectivă pe baza înregistrărilor camerelor video de supraveghere montate la piață. Este vorba despre un individ cunoscut în Câmpina sub porecla "Van Damme", cu antecedente penale. Încă din timpul nopții a fost reținut și internat la Spitalul de Psihiatrie Voila, fiind băut, plin de sânge și extrem de agitat.

Alte stiri recente

1571 vizualizari
29 iul. 2021 11:56

Societatea VOIPAN angajează brutar-cocător, patiser, cofetar, șofer distribuție și inginer în panificație

Noi, echipa Voipan, ne extindem activitatea. Vrei să faci parte din echipa noastră?

3139 vizualizari
29 iul. 2021 11:46

Primarul Alin Moldoveanu, despre problemele legate de infrastructura rutieră a Câmpinei

Una dintre principalele probleme ale municipiului Câmpina - infrastructura rutieră a fost subiectul emisiunii la care l-am avut ca invitat pe primarul Alin Moldoveanu. Discuțiile au pornit, evident, de la Calea Doftanei, acolo unde se desfășoară mai multe tipuri de lucrări – de canalizare, apă, reabilitare carosabil și trotuare. Vă reamintim că lucrările de canalizare și cele de schimbare a conductelor de apă sunt realizate cu fonduri europene, prin HidroPrahova, iar reabilitarea străzii este o lucrare a Primăriei Câmpina.