Fundația Zamolxes din Câmpina a reluat acțiunile de mobilitate a tineretului. ”Cele mai frumoase zile din viața mea”, mărturia unei eleve care a fost în Luxemburg

Social (Categoria articolului)

După un an și jumătate de restricții impuse de pandemia de coronavirus, Fundația Zamolxes din Câmpina a reluat acțiunile de mobilitate a tineretului, un prim proiect derulându-se în perioada 17-25 iunie, la Luxemburg.

Ștefania Pleșea, una dintre voluntarele fundației, elevă a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina, ne-a relatat povestea experienței sale în Luxemburg:
”Cele mai frumoase opt zile din viața mea
Lacrimi în ochi, emoții, fericire, împlinire, suflete frumoase și cam tot ce definește o experiență de neuitat.
Cum a început totul? Fundația Zamolxes a publicat anunțul pentru schimbul de experiență din Luxemburg “All different, all equal” și opt tineri voluntari, elevi din liceele din Câmpina, au plecat spre evenimentul care avea să le schimbe viața.
Cum? Totul se rezumă la depășirea condiției noastre, la ieșirea din zona de confort, la experimentarea și înțelegerea altor culturi, la rezonarea cu ceilalți participanți, acumularea unor cunoștințe la care niciunul dintre noi nu se gândea vreodată că o să aibă acces într-un mod atât de plăcut.
Am învățat și am învățat și am învățat.
Cu siguranță, primul lucru desprins a fost abilitatea de a călători. 14 ore de transport, avion, trei trenuri, două autobuze. Pare complicat, poate puțin înspăimântător, dar aceste lucruri ne-au dezvoltat multe abilități pe care nu le aveam.
Când am ajuns în locul în care urma să petrecem opt zile, primul sentiment a fost curiozitatea. 30 de tineri din toate colțurile Europei -Portugalia, Bulgaria, Spania, Turcia, Franța, Polonia, Ucraina. Vă puteți imagina explozia de culturi și diversitatea umană de acolo. Atât de mult de explorat.
Încă o lecție importantă a fost despre valorile europene. Uniunea dintre oameni, atât de mulți, atât de diferiți, dar cu enorm de multe lucruri in comun, toți intr-un loc străin, ne-am simțit ca acasă. Și așa am învățat că despre asta este vorba. Erasmus+ urmărește să aducă împreună o diversitate de oameni care să poată numi un loc necunoscut “acasă”, cultivandu-le valori, emoții, toleranță, un ideal comun, o dorință de schimbare.
Toate activitățile noastre au fost practicate prin intermediul teatrului. Mulți dintre noi poate nu au avut nicio experiență în acest sens, așa că am învățat multe alte lucruri noi.
Atât de multe noțiuni noi legate de egalitatea de șanse, egalitatea între sexe, atâtea activitati prin care am experimentat și simțit pe pielea noastră fiecare concept, fiecare idee. Despre asta este educația non-formală. Trecerea de la teoretic la practic într-un mod antrenant și prietenos. La finalul săptămânii am fost șocați că prin niște jocuri am reușit să desprindem atât de multe informații utile pentru viața noastră.
Cea mai importantă parte a fost legată de oameni. Nu există cuvinte pentru a descrie conexiunea creată. Minți atât de deschise, suflete atât de frumoase, tineri atât de inteligenți și empatici. Faptul că i-am întâlnit ne-a schimbat viața pentru totdeauna. Unii dintre noi și-au dat în sfârșit seama ce vor să facă după liceu, alții au descoperit pasiuni noi.. și totul s-a întâmplat prin discuțiile purtate cu ei.
În final ne-am primit Youth Pass-ul, un document foarte important care explică foarte detaliat toate calitățile pe care ni le-am dezvoltat în timpul proiectului. Ne va ajuta enorm în viitor.
Acum mă adresez tinerilor din Câmpina. Simțiți că nu vă găsiți locul? Că v-ați plictisit să trăiți în rutină? Că vă doriți mai mult de la viață? Ei bine, totul poate fi obținut. Ieșiți din zona de confort, Îndrăzniți! N-o să regretați! Urmăriți activitatea Fundației Zamolxes, deveniți voluntari și observați cum banalitatea zilelor obișnuite se poate transforma într-o dragoste pentru viață. Noi ne-am reinventat! Voi?”

3425 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Augustin 04.07.2021 15:58 Felicitări. Orizont deschis = îndrăzneală =curajul dă frumusețea tinereții Orizont închis între dealuri = stagnare = obiceiuri vechi = frica de nou ! Tinerilor : profitați de ocazia noilor experiențe. Zburați , cautati-vă SINGURI calea ! Have a nice flight !

Social

2053 vizualizari
22 ian. 2022 12:42

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - dirijorul și compozitorul Gheorghe Danga

V-am prezentat de-a lungul acestui serial povești - unele, extraordinare - ale unor câmpineni mai puțin cunoscuți. Și am inclus în categoria ”câmpineni” atât oameni care s-au născut aici, cât și oameni de prin alte părți, pe care viața i-a adus la Câmpina și care și-au lăsat o amprentă puternică asupra acestor locuri. În această din urmă categorie se încadrează și unul dintre cei mai mari dirijori și compozitori români din prima jumătate a secolului trecut - Gheorghe Danga.

3499 vizualizari
21 ian. 2022 12:32

Lecție de istorie locală, predată elevilor de profesorii de la Liceul Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina

1 comentarii

O idee frumoasă și benefică pentru elevii Liceului Tehnologic "Constantin Istrati" din Câmpina - o lecție de istorie locală, predată de două cadre didactice, nu la clasă, ci chiar pe teren, în două locații care merită cunoscute. Nu există manuale de istorie locală, iar inițiativa profesorilor Ofelia Negoiță și Nicolae Geantă este de lăudat și de urmat, cu atât mai mult cu cât Câmpina are o istorie bogată și interesantă.

Alte stiri recente

175 vizualizari
23 ian. 2022 22:16

Societatea Sofprest Protect Security angajează agenți de securitate pentru Câmpina

Societatea Sofprest Proiect Security SRL din Câmpina anunță că angajează agenți de securitate pentru Câmpina.

1274 vizualizari
23 ian. 2022 21:14

Prima competiție din 2022 a adus primele medalii pentru atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina

În acest week-end s-a desfășurat la București primul concurs de atletism din sezonul de iarnă 2022, Cupa ”Romanian Masters Athletics", concurs destinat categoriilor de sportivi sub 20 de ani, sub 18 ani și sub 16 ani. CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, club coordonat de profesor Mihaela Marin, a participat cu opt sportivi, cu care au obținut trei locuri I, patru locuri II, un loc III, două locuri 4 și un loc 5. Toți sportivii și-au realizat recorduri personale ca urmare a pregătirii de iarnă intense.