Restituiri. Apa potabilă s-a introdus în Câmpina în anii 1900. Sursa - izvorul de pe Valea Sunătoarea din Breaza, analizat de însuși dr. C.I. Istrati

Social (Categoria articolului)

Vă prezentăm, de-a lungul mai multor episoade, file din istoria mai puțin cunoscută a Câmpinei. Sunt informații preluate din Anuarul Societății de Științe Istorice din România - Filiala Câmpina. Sunt povești adevărate din istoria localității și poate că unii dintre dumneavoastră vor fi interesați să le citească.

Probabil că puțini sunt câmpinenii care știau că în localitatea noastră primul sistem de alimentare cu apă potabilă a fost realizat la începutul anilor 1900, iar apa era preluată din izvorul Sunătoarea de la Breaza de Jos. Analiza apei din izvor a fost făcută de academicianul Constantin I. Istrati, medic și doctor în chimie, întemeietorul școlii de chimie organică din cadrul Universității București. Dr. C.I. Istrati făcea analiza apei din izvorul Sunătoarea în 1897, după ce obținuse doctoratul în chimie la Paris și cu puțin timp înainte de a deveni ministrul lucrărilor publice în Guvernul condus de Gheorghe Gr. Cantacuzino. 
”Printre realizările edilitare importante ale orașului Câmpina, în pragul secolului al XX-lea, ca rezultat al creșterii puterii economice datorită exploatării petrolului, se numără și aprovizionarea cu apă potabilă, un semn al îmbunătățirii calității vieții locuitorilor Câmpinei. Primul sistem de aprovizionare cu apă potabilă a orașului Câmpina a fost realizat în anii 1900-1902, având ca sursă izvoarele de pe Valea Sunătoarea, de sub vârful Gurga, din Breaza de Jos. Sistemul era format dintr-o conductă pe traseul de la izvor până în bazinul din cartierul Câmpinița, o rețea de conducte stradale în oraș, precum și un număr de 30 cișmele stradale, 26 în Câmpina și 4 în Breaza de Jos - Podu Vadului, ultimele patru cișmele fiind realizate conform cererii Primăriei din comuna Breaza de Jos. 
Mai întâi, s-a facut analiza apei de la izvorul Sunătoarea, în anul 1897, de către Dr. C.I. Istrati, iar în anul 1898 se hotărăște trecerea la realizarea lucrării. Actul de concesiune între Primăria din Câmpina și cea din Breaza de Jos se va semna în anul 1900 de către primarii N. Stănescu și Petre Tudorache. Se constituise în cadrul Societății Române de Întreprinderi Tehnice din București, Bd. Elisabeta, nr.8, o Direcție a alimentării cu apă a orașului Câmpina, cu sediul în Strada Polonă, nr.80, care a încheiat contractul de lucrări cu Primăria Câmpina la 3 iulie 1900. Diriginte de șantier era desemnat inginerul C.M. Vasilescu, care a și început lucrările, pe care le vedea terminate la 2 ianuarie 1901 (dar care vor fi abandonate deja în toamna anului 1901). Pentru început, ing. C.M. Vasilescu solicita suma de 9020,50 lei, pentru lucrările executate și materialele aprovizionate. În vama Predeal sosiseră, la 22 ianuarie 1901 (lucrările se reeșalonaseră pâna la 3 martie 1901), patru colete cu capace de tuciu aduse din Viena de la firma Orient Varkehr, pentru care Primăria Câmpina cerea scutire de vamă din 31 decembrie 1900. Biroul tarifelor din Direcția Vămilor transmitea Primăriei Câmpina că nu se admite scutirea de taxe vamale la capacele de fontă, după legea din 27 aprilie 1895 se scutesc de vamă doar tuburile de fontă. De aici, alte cheltuieli neprevăzute care trebuiau achitate urgent (era vorba de 3548,11 lei pentru mașinăriile necesare alimentării cu apă a orașului aflate în vamă la Predeal), precum și pentru trei vagoane de tuburi cu diametrul de 60 mm, care trebuiau aduse din străinătate, pentru care se cerea, la 9 februarie 1901, aprobarea Direcției Vămilor din Ministerul de Finanțe.”

Fragment din articolul ”Începuturile aprovizionării cu apă a orașului Câmpina”, publicat de prof. Gheorghe Stanciu (Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina) în numărul 3/2012 al Anuarului Societății de Științe Istorice, Filiala Câmpina.

3809 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1636 vizualizari
03 aug. 2020 07:24

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 3 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2489 vizualizari
02 aug. 2020 08:29

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 2 august

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

Alte stiri recente

1590 vizualizari
03 aug. 2020 21:37

Firma care reabilitează termic blocurile de pe Bulevardul Carol I din Câmpina și-a strâns schelele și a plecat

În urmă cu aproximativ două săptămâni vă prezentam situația extrem de neplăcută apărută în urma lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de pe Bulevardul Carol I din municipiul Câmpina. Și scriam atunci despre apartamentele din blocul nr.1, de la ultimul etaj, apartamente în care apa s-a infiltrat, distrugând pereții și parchetul. Firma executantă nu doar că nu a remediat problemele apărute, mai mult, și-a strâns schelele și a plecat.

2527 vizualizari
02 aug. 2020 20:21

Ioan Adrian Pițigoi este candidatul Partidului Mișcarea Populară la funcția de primar al municipiului Câmpina

8 comentarii

Partidul Mișcarea Populară l-a desemnat pe Ioan Adrian Pițigoi să intre în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Câmpina, la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Ioan Adrian Pițigoi are 42 de ani, timp de două mandate a fost consilier local, iar din 2016 până în prezent este viceprimarul municipiului Câmpina. Din punct de vedere politic, este președintele Organizației PMP Câmpina, dar și secretar executiv la nivel național al aceleiași formațiuni politice.