Câmpina socială, verde și digitală - primii pași pentru Câmpina europeană, în parteneriatul administrației locale cu GEYC

Social (Categoria articolului)

Pe 4 mai 2021, la sediul Primăriei Câmpina se semna un protocol de colaborare al administrației locale cu Asociația GEYC, protocol intitulat ”Pentru Câmpina europeană”, prin care se propuneau dezvoltarea de inițiative și acordarea de sprijin reciproc în domeniile social, educație, mediu, cultură, dar și crearea unei strategii pentru tineret. Apoi, lucrurile au început să se pună în mișcare. Vineri, 4 iunie 2021, la Casa Tineretului a avut loc o primă întâlnire a Asociației GEYC cu primarul Alin Moldoveanu și cu 27 de elevi de la cele cinci licee câmpinene.

Tema acestei prime întâlniri a fost prezentarea problemelor identificate de tinerii din Câmpina în domeniile social, verde și digital. Au fost discuții extrem de interesante, tinerii venind cu o serie de probleme concrete, unele foarte grave, de care în general nu se prea discută în spațiul public, primarul Alin Moldoveanu răspunzându-le direct și arătându-se încântat că pentru prima dată există un dialog real între tineri și administrația locală.
Câmpina socială - integrarea în școli a copiilor de altă etnie
În cadrul discuțiilor pe tema ”Câmpina socială”, tinerii au ridicat o serie de probleme, unele extrem de dureroase: de la integrarea în școli a copiilor de altă religie sau etnie, la felul în care sunt priviți unii elevi care nu au ”haine de firmă”, dar și necesitatea unor cursuri pentru profesori pentru dezvoltarea capacității de empatie și de înțelegere a problemelor reale ale copiilor de astăzi. De asemenea, s-a discutat și despre oamenii străzii, dar și despre posibilitatea de a se muta și... revitaliza Clubul Copiilor, un loc considerat ”prea rece”, înființarea unui cinematograf, tinerii propunând inclusiv crearea unui cinematograf în aer liber.
Câmpine verde - necesitatea educării oamenilor să nu mai arunce gunoaie pe jos
”Câmpina verde” a început cu discuții despre un alt proiect important al societății civile și al administrației locale - ”Câmpina curată”. Tinerii au prezentat zonele poluate și poluante din localitate, dar și problema gravă a gunoaielor mărunte - chiștoace, semințe, hârtii, care, din nefericire, se regăsesc din belșug în zonele verzi - de la Bulevard și până la parcurile din jurul Lacului Curiacul sau al Lacului Bisericii. Tinerii au propus inclusiv o mărire substanțială a amenzilor pentru cei care fac mizerie sau strică mobilierul urban. Primarul Alin Moldoveanu a anunțat că ”luni, 7 iunie, va fi supus dezbaterii publice un proiect legislativ local de majorare a amenzilor, dar în limitele fixate de legile naționale”. De asemenea, s-a discutat inclusiv delicata problemă a ecologizării batalelor, dar și necesitatea de a avea o toaletă funcțională în autogară, care să nu coste doi lei/intrarea, precum și alte probleme legate de calitatea transportului public local sau a celui județean, care tranzitează municipiul.
Câmpina digitală - pentru o comunicare de nivel european
În cadrul acestui capitol, tinerii au propus întâlniri periodice cu administrația locală, atât direct, prin intermediul diverselor tipuri de aplicații, dar și prin reprezentanți, dorindu-se înființarea unor consilii ale tinerilor la nivelul municipiului Câmpina, precum și la nivelul fiecărei instituții liceale. Primarul Alin Moldoveanua fost de acord cu organizarea unor întâlniri lunare, la care tinerii să vină cu idei noi, dar în care să se prezinte și stadiul implementării proiectelor discutate între cele două părți.
În loc de concluzie
Au fost aproximativ două ore de discuții interesante și deschise, în care toate părțile au avut de câștigat - tinerii, Asociația GEYC, dar și reprezentanții administrației locale. S-au spus lucruri dureroase despre problemele localității. Nu ar fi rău deloc ca administrația locală să consulte tinerii în problemele cele mai delicate ale urbei, aceștia având avantajul că ar putea veni cu o abordare nouă, nealterată de ”experiențele” celor mai mulți dintre oamenii politici. Poate astfel ar apărea soluții inedite, moderne, europene!

4271 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

692 vizualizari
11 aug. 2022 18:20

A trecut un an de la prima ediție a "Festivalului de Creație și Recreație" din Brebu - și a fost un an plin!

După tabăra din vara lui 2021, echipa de organizare a zis că e doar prima filă a unei frumoase povești. Și s-a dovedit că este chiar așa!

1670 vizualizari
10 aug. 2022 13:42

Doar trei farmacii din Câmpina, pe lista celor care eliberează pastile cu iodură de potasiu

Ministerul Sănătății a publicat lista farmaciilor care eliberează pastilele cu iodură de potasiu. La nivelul județului Prahova sunt doar 35 de farmacii pe această listă, iar din Câmpina numai trei.

Alte stiri recente

2133 vizualizari
11 aug. 2022 21:55

Împușcături în cartierul Voila, din Câmpina. Un urs a dat atacul într-o gospodărie

Panică în cartierul Voila, din Câmpina, joi seară, când s-au auzit mai multe focuri de armă, undeva înaintea orei 21. Ce s-a întâmplat?

302 vizualizari
11 aug. 2022 21:13

Mircea Baniciu cântă la Câmpina, în Parcul Regele Mihai I, sâmbătă, 13 august 2022

Mircea Baniciu susține cel de-al treilea concert din cadrul evenimentului "Câmpina Summer Park Music" organizat de Casa de Cultură "Geo Bogza". Primul spectacol a avut loc pe 25 iunie, protagonist fiind Kempes (Ovidiu Ioncu), apoi al doilea concert, pe 23 iulie, a fost susținut de formația Semnal M. Mircea Baniciu va cânta sâmbătă, 13 august, de la ora 20.00, pe esplanada din Parcul Regele Mihai I.