Câmpina socială, verde și digitală - primii pași pentru Câmpina europeană, în parteneriatul administrației locale cu GEYC

Social (Categoria articolului)

Pe 4 mai 2021, la sediul Primăriei Câmpina se semna un protocol de colaborare al administrației locale cu Asociația GEYC, protocol intitulat ”Pentru Câmpina europeană”, prin care se propuneau dezvoltarea de inițiative și acordarea de sprijin reciproc în domeniile social, educație, mediu, cultură, dar și crearea unei strategii pentru tineret. Apoi, lucrurile au început să se pună în mișcare. Vineri, 4 iunie 2021, la Casa Tineretului a avut loc o primă întâlnire a Asociației GEYC cu primarul Alin Moldoveanu și cu 27 de elevi de la cele cinci licee câmpinene.

Tema acestei prime întâlniri a fost prezentarea problemelor identificate de tinerii din Câmpina în domeniile social, verde și digital. Au fost discuții extrem de interesante, tinerii venind cu o serie de probleme concrete, unele foarte grave, de care în general nu se prea discută în spațiul public, primarul Alin Moldoveanu răspunzându-le direct și arătându-se încântat că pentru prima dată există un dialog real între tineri și administrația locală.
Câmpina socială - integrarea în școli a copiilor de altă etnie
În cadrul discuțiilor pe tema ”Câmpina socială”, tinerii au ridicat o serie de probleme, unele extrem de dureroase: de la integrarea în școli a copiilor de altă religie sau etnie, la felul în care sunt priviți unii elevi care nu au ”haine de firmă”, dar și necesitatea unor cursuri pentru profesori pentru dezvoltarea capacității de empatie și de înțelegere a problemelor reale ale copiilor de astăzi. De asemenea, s-a discutat și despre oamenii străzii, dar și despre posibilitatea de a se muta și... revitaliza Clubul Copiilor, un loc considerat ”prea rece”, înființarea unui cinematograf, tinerii propunând inclusiv crearea unui cinematograf în aer liber.
Câmpine verde - necesitatea educării oamenilor să nu mai arunce gunoaie pe jos
”Câmpina verde” a început cu discuții despre un alt proiect important al societății civile și al administrației locale - ”Câmpina curată”. Tinerii au prezentat zonele poluate și poluante din localitate, dar și problema gravă a gunoaielor mărunte - chiștoace, semințe, hârtii, care, din nefericire, se regăsesc din belșug în zonele verzi - de la Bulevard și până la parcurile din jurul Lacului Curiacul sau al Lacului Bisericii. Tinerii au propus inclusiv o mărire substanțială a amenzilor pentru cei care fac mizerie sau strică mobilierul urban. Primarul Alin Moldoveanu a anunțat că ”luni, 7 iunie, va fi supus dezbaterii publice un proiect legislativ local de majorare a amenzilor, dar în limitele fixate de legile naționale”. De asemenea, s-a discutat inclusiv delicata problemă a ecologizării batalelor, dar și necesitatea de a avea o toaletă funcțională în autogară, care să nu coste doi lei/intrarea, precum și alte probleme legate de calitatea transportului public local sau a celui județean, care tranzitează municipiul.
Câmpina digitală - pentru o comunicare de nivel european
În cadrul acestui capitol, tinerii au propus întâlniri periodice cu administrația locală, atât direct, prin intermediul diverselor tipuri de aplicații, dar și prin reprezentanți, dorindu-se înființarea unor consilii ale tinerilor la nivelul municipiului Câmpina, precum și la nivelul fiecărei instituții liceale. Primarul Alin Moldoveanua fost de acord cu organizarea unor întâlniri lunare, la care tinerii să vină cu idei noi, dar în care să se prezinte și stadiul implementării proiectelor discutate între cele două părți.
În loc de concluzie
Au fost aproximativ două ore de discuții interesante și deschise, în care toate părțile au avut de câștigat - tinerii, Asociația GEYC, dar și reprezentanții administrației locale. S-au spus lucruri dureroase despre problemele localității. Nu ar fi rău deloc ca administrația locală să consulte tinerii în problemele cele mai delicate ale urbei, aceștia având avantajul că ar putea veni cu o abordare nouă, nealterată de ”experiențele” celor mai mulți dintre oamenii politici. Poate astfel ar apărea soluții inedite, moderne, europene!

3750 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

661 vizualizari
22 sept. 2021 10:38

Rechizite pentru copiii de la Școala Sanatorială Voila, din partea societății Sofprest Protect & Security Câmpina

Pentru reprezentanții societății Sofprest Protect & Security a devenit un obicei ca la fiecare început de an școlar să ofere rechizite unor copii de la școlile din Câmpina și împrejurimi, copii care provin din familii cu posibilități financiare reduse. Anul acesta, darurile societății menționate au fost oferite copiilor de la Școala Sanatorială Voila, structură aparținând de Școala Gimnazială ”Al.I.Cuza”.

3201 vizualizari
20 sept. 2021 09:14

O elevă de la Școala "Al.I. Cuza" din Câmpina, printre câștigătorii Concursului Internațional de Creație Literară "Universul cuvintelor"

1 comentarii

Concursul Internațional de Creație Literară "Universul cuvintelor" este organizat anual de Asociația "Universul prieteniei" din Iași, în parteneriat cu Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Aproape 1.000 de copii au participat la ediția din acest an, copii din țară, din Republica Moldova și din diaspora (Grecia, Ucraina, Franța, Italia). Este un concurs puternic, iar marea bucurie este aceea că printre câștigători se numără și o fetiță din Câmpina.

Alte stiri recente

2788 vizualizari
21 sept. 2021 22:17

Nici măcar pietonii nu mai pot trece prin parcarea BCR din centrul Câmpinei. Zonele de trecere au fost blocate

3 comentarii

Clădirea frumosă, din sticlă, din centrul Câmpinei, unde se află sediul Băncii Comerciale Române (BCR), dar sediile Trezoreriei și Administrației Financiare, are o mică parcare în partea stângă, privind dinspre pasajul de la ceas. De asemenea, în spatele clădirii, pe domeniul public, cu intrare din Strada Griviței, există o parcare publică. Trebuie să spunem înainte de orice altceva că acest imobil are de puțină vreme un nou proprietar, toate instituțiile enumerate mai sus fiind doar chiriași.

2006 vizualizari
21 sept. 2021 21:49

Guvernul a dat Prahovei (și Câmpinei) 30% din suma necesară pentru refacerea infrastructurii afectate de calamități naturale

Scriam recent despre faptul că municipiul Câmpina  primit 2,75 milioane lei de la Fondul de Intervenție al Guvernului în caz de calamități pentru refacerea unor străzi afectate de alunecările de teren. Prin aceeași hotărâre de Guvern, suma totală alocată județului Prahova este de 118.332.000 lei, din care 25.824.000 lei sunt alocați Consiliului Județean, iar diferența de 92.508.000 lei este împărțită primăriilor. O sumă importantă la nivel de județ, dar insuficientă pentru toate problemele generate de inundațiile din vara acestui an. Practic, suma alocată este de 30% din suma solicitată.