Câmpina socială, verde și digitală - primii pași pentru Câmpina europeană, în parteneriatul administrației locale cu GEYC

Social (Categoria articolului)

Pe 4 mai 2021, la sediul Primăriei Câmpina se semna un protocol de colaborare al administrației locale cu Asociația GEYC, protocol intitulat ”Pentru Câmpina europeană”, prin care se propuneau dezvoltarea de inițiative și acordarea de sprijin reciproc în domeniile social, educație, mediu, cultură, dar și crearea unei strategii pentru tineret. Apoi, lucrurile au început să se pună în mișcare. Vineri, 4 iunie 2021, la Casa Tineretului a avut loc o primă întâlnire a Asociației GEYC cu primarul Alin Moldoveanu și cu 27 de elevi de la cele cinci licee câmpinene.

Tema acestei prime întâlniri a fost prezentarea problemelor identificate de tinerii din Câmpina în domeniile social, verde și digital. Au fost discuții extrem de interesante, tinerii venind cu o serie de probleme concrete, unele foarte grave, de care în general nu se prea discută în spațiul public, primarul Alin Moldoveanu răspunzându-le direct și arătându-se încântat că pentru prima dată există un dialog real între tineri și administrația locală.
Câmpina socială - integrarea în școli a copiilor de altă etnie
În cadrul discuțiilor pe tema ”Câmpina socială”, tinerii au ridicat o serie de probleme, unele extrem de dureroase: de la integrarea în școli a copiilor de altă religie sau etnie, la felul în care sunt priviți unii elevi care nu au ”haine de firmă”, dar și necesitatea unor cursuri pentru profesori pentru dezvoltarea capacității de empatie și de înțelegere a problemelor reale ale copiilor de astăzi. De asemenea, s-a discutat și despre oamenii străzii, dar și despre posibilitatea de a se muta și... revitaliza Clubul Copiilor, un loc considerat ”prea rece”, înființarea unui cinematograf, tinerii propunând inclusiv crearea unui cinematograf în aer liber.
Câmpine verde - necesitatea educării oamenilor să nu mai arunce gunoaie pe jos
”Câmpina verde” a început cu discuții despre un alt proiect important al societății civile și al administrației locale - ”Câmpina curată”. Tinerii au prezentat zonele poluate și poluante din localitate, dar și problema gravă a gunoaielor mărunte - chiștoace, semințe, hârtii, care, din nefericire, se regăsesc din belșug în zonele verzi - de la Bulevard și până la parcurile din jurul Lacului Curiacul sau al Lacului Bisericii. Tinerii au propus inclusiv o mărire substanțială a amenzilor pentru cei care fac mizerie sau strică mobilierul urban. Primarul Alin Moldoveanu a anunțat că ”luni, 7 iunie, va fi supus dezbaterii publice un proiect legislativ local de majorare a amenzilor, dar în limitele fixate de legile naționale”. De asemenea, s-a discutat inclusiv delicata problemă a ecologizării batalelor, dar și necesitatea de a avea o toaletă funcțională în autogară, care să nu coste doi lei/intrarea, precum și alte probleme legate de calitatea transportului public local sau a celui județean, care tranzitează municipiul.
Câmpina digitală - pentru o comunicare de nivel european
În cadrul acestui capitol, tinerii au propus întâlniri periodice cu administrația locală, atât direct, prin intermediul diverselor tipuri de aplicații, dar și prin reprezentanți, dorindu-se înființarea unor consilii ale tinerilor la nivelul municipiului Câmpina, precum și la nivelul fiecărei instituții liceale. Primarul Alin Moldoveanua fost de acord cu organizarea unor întâlniri lunare, la care tinerii să vină cu idei noi, dar în care să se prezinte și stadiul implementării proiectelor discutate între cele două părți.
În loc de concluzie
Au fost aproximativ două ore de discuții interesante și deschise, în care toate părțile au avut de câștigat - tinerii, Asociația GEYC, dar și reprezentanții administrației locale. S-au spus lucruri dureroase despre problemele localității. Nu ar fi rău deloc ca administrația locală să consulte tinerii în problemele cele mai delicate ale urbei, aceștia având avantajul că ar putea veni cu o abordare nouă, nealterată de ”experiențele” celor mai mulți dintre oamenii politici. Poate astfel ar apărea soluții inedite, moderne, europene!

3462 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

3146 vizualizari
18 iun. 2021 18:11

Oferta educațională a Școlii Postliceale ”Louis Pasteur” Câmpina pentru anul de învățământ 2021-2022

În perioada 7 iunie - 10 septembrie, Școala Postliceală ”Louis Pasteur” Câmpina face înscrieri pentru anul de învățământ 2021-2022. Planul de școlarizare cuprinde 75 locuri la specialitatea asistent medical generalist (3 ani, cursuri de zi) și 25 locuri la specialitatea asistent medical de farmacie (3 ani, cursuri de zi), ambele specializări fiind acreditate de Ministerul Educației și Cercetării.

4240 vizualizari
17 iun. 2021 19:03

Școala de șoferi Autoprof Câmpina premiază performanța. Reduceri pentru elevii cu media generală peste 9

Școala de șoferi Autoprof din Câmpina funcționează din anul 2005 și este un adevărat etalon în domeniu, fiind recunoscută ca o instituție care apreciază performanța. Acum, Autoprof vine cu o nouă provocare – acordă reduceri pentru elevii cu rezultate bune la învățătură, media generală peste 9 pe cel puțin un semestru.

Alte stiri recente

1696 vizualizari
20 iun. 2021 19:40

În ultima duminică a fiecărei luni de vară, în centrul Câmpinei va cânta fanfara

Casa de Cultură ”Geo Bogza” Câmpina a pregătit o serie de evenimente pentru ultimul week-end al fiecărei luni de vară. Sâmbăta sunt organizate diverse spectacole în aer liber, despre care am scris pe larg aici, iar a doua zi, duminica, de la ora 11.00, este pregătită o altă surpriză.

1294 vizualizari
20 iun. 2021 19:23

O săptămână până la alegerile pentru funcția de primar al comunei Șotrile. Bogdan Davidescu, din nou pe lista candidaților

În ultimii ani, singurele referiri despre comuna prahoveană Șotrile în presa națională sunt cele legate de isprăvile lui Bogdan Davidescu, fostul primar, condamnat în anul 2019 pentru pornografie infantilă. O condamnare cu suspendare, în urma căreia Davidescu și-a pierdut mandatul de primar. A fost exclus din PSD, așa, de fațadă, pentru că partidul nu a desemnat un alt candidat la Primărie, la alegerile locale din septembrie 2020. Bogdan Davidescu a candidat din nou, independent, și a câștigat cu 41,22%, față 34,94% cât a obținut principalul său contracandidat, liberalul Gabriel Broșteanu.