CONTACT

Câmpina socială, verde și digitală - primii pași pentru Câmpina europeană, în parteneriatul administrației locale cu GEYC

- Social -

Câmpina socială, verde și digitală - primii pași pentru Câmpina europeană, în parteneriatul administrației locale cu GEYC

Pe 4 mai 2021, la sediul Primăriei Câmpina se semna un protocol de colaborare al administrației locale cu Asociația GEYC, protocol intitulat ”Pentru Câmpina europeană”, prin care se propuneau dezvoltarea de inițiative și acordarea de sprijin reciproc în domeniile social, educație, mediu, cultură, dar și crearea unei strategii pentru tineret. Apoi, lucrurile au început să se pună în mișcare. Vineri, 4 iunie 2021, la Casa Tineretului a avut loc o primă întâlnire a Asociației GEYC cu primarul Alin Moldoveanu și cu 27 de elevi de la cele cinci licee câmpinene.

Tema acestei prime întâlniri a fost prezentarea problemelor identificate de tinerii din Câmpina în domeniile social, verde și digital. Au fost discuții extrem de interesante, tinerii venind cu o serie de probleme concrete, unele foarte grave, de care în general nu se prea discută în spațiul public, primarul Alin Moldoveanu răspunzându-le direct și arătându-se încântat că pentru prima dată există un dialog real între tineri și administrația locală.
Câmpina socială - integrarea în școli a copiilor de altă etnie
În cadrul discuțiilor pe tema ”Câmpina socială”, tinerii au ridicat o serie de probleme, unele extrem de dureroase: de la integrarea în școli a copiilor de altă religie sau etnie, la felul în care sunt priviți unii elevi care nu au ”haine de firmă”, dar și necesitatea unor cursuri pentru profesori pentru dezvoltarea capacității de empatie și de înțelegere a problemelor reale ale copiilor de astăzi. De asemenea, s-a discutat și despre oamenii străzii, dar și despre posibilitatea de a se muta și... revitaliza Clubul Copiilor, un loc considerat ”prea rece”, înființarea unui cinematograf, tinerii propunând inclusiv crearea unui cinematograf în aer liber.
Câmpine verde - necesitatea educării oamenilor să nu mai arunce gunoaie pe jos
”Câmpina verde” a început cu discuții despre un alt proiect important al societății civile și al administrației locale - ”Câmpina curată”. Tinerii au prezentat zonele poluate și poluante din localitate, dar și problema gravă a gunoaielor mărunte - chiștoace, semințe, hârtii, care, din nefericire, se regăsesc din belșug în zonele verzi - de la Bulevard și până la parcurile din jurul Lacului Curiacul sau al Lacului Bisericii. Tinerii au propus inclusiv o mărire substanțială a amenzilor pentru cei care fac mizerie sau strică mobilierul urban. Primarul Alin Moldoveanu a anunțat că ”luni, 7 iunie, va fi supus dezbaterii publice un proiect legislativ local de majorare a amenzilor, dar în limitele fixate de legile naționale”. De asemenea, s-a discutat inclusiv delicata problemă a ecologizării batalelor, dar și necesitatea de a avea o toaletă funcțională în autogară, care să nu coste doi lei/intrarea, precum și alte probleme legate de calitatea transportului public local sau a celui județean, care tranzitează municipiul.
Câmpina digitală - pentru o comunicare de nivel european
În cadrul acestui capitol, tinerii au propus întâlniri periodice cu administrația locală, atât direct, prin intermediul diverselor tipuri de aplicații, dar și prin reprezentanți, dorindu-se înființarea unor consilii ale tinerilor la nivelul municipiului Câmpina, precum și la nivelul fiecărei instituții liceale. Primarul Alin Moldoveanua fost de acord cu organizarea unor întâlniri lunare, la care tinerii să vină cu idei noi, dar în care să se prezinte și stadiul implementării proiectelor discutate între cele două părți.
În loc de concluzie
Au fost aproximativ două ore de discuții interesante și deschise, în care toate părțile au avut de câștigat - tinerii, Asociația GEYC, dar și reprezentanții administrației locale. S-au spus lucruri dureroase despre problemele localității. Nu ar fi rău deloc ca administrația locală să consulte tinerii în problemele cele mai delicate ale urbei, aceștia având avantajul că ar putea veni cu o abordare nouă, nealterată de ”experiențele” celor mai mulți dintre oamenii politici. Poate astfel ar apărea soluții inedite, moderne, europene!


05 Jun 2021 10:10 4812 vizualizari


Comentarii






Vremea
30zile7zileCele mai citite
Ultimele comentarii
2008 vizualizari 28 Apr 2024 16:10 Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

Câștigătorii concursului ”Umbrela verde”, Câmpina 2024

După cum v-am informat deja, joi, 26 aprilie 2024, a avut loc jurizarea Concursului Național ”Umbrela verde”, ajuns la ediția a XI-a și organizat de Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, din Câmpina.

citeste mai mult
1776 vizualizari 27 Apr 2024 13:59 Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Zece cadre didactice din Dâmbovița au vizitat Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

Grădinița ”Iulia Hasdeu” a participat la schimbul de experiență interjudețean Dâmbovița - Prahova, în cadrul C.R.E.D.

citeste mai mult
4617 vizualizari 26 Apr 2024 18:17 ”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

”Umbrela verde”, concursul de la Câmpina care a cuprins lucrări ale elevilor din 37 județe

Reluat după pandemie, concursul național ”Umbrela verde”, organizat la Școala Gimnazială ”Ion Câmpineanu”, a fost prilej de mari emoții, dar și de bucurii, cuprinzând lucrări ale elevilor din 37 județe ale României.

citeste mai mult
1750 vizualizari 17 Apr 2024 20:49 Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV