Chiar dacă se fac unele eforturi şi se cheltuiesc niște bani pentru creşterea gradului de colectare selectivă a deşeurilor, rezultatele întârzie să apară. Câmpina este foarte departe de ceea ce impun standardele europene și, mai mult decât atât, în loc să crească, procentul de colectare selectivă a scăzut în 2017 față de 2016.
În anul 2016, cantitatea totală de deșeuri din Câmpina a fost de 10.425 tone, din care doar 172,6 tone au fost colectate selectiv. Asta înseamnă un grad de colectare selectivă de 1,65%.
În anul 2017, Câmpina a "produs" o cantitate totală de 10.422,2 tone deșeuri, din care 161,8 tone au fost colectate selectiv, gradul de colectare fiind de 1,55%, inferior celui din anul precedent. Precizăm că, din cele 161,8 tone colectate selectiv, 16,5 tone au reprezentat deșeurile de echipamente electrice și electronice strânse în urma campaniilor organizate de administrația locală.
Toate aceste date ne-au fost furnizate de operatorul de salubritate al municipiului Câmpina, Floricon Salub.
Până în anul 2016, normele europene impuneau un procent de colectare selectivă de 15%. Din 2017, acest procent a crescut la 25%, iar România și l-a asumat în fața organismelor europene, chiar dacă rata națională de colectare este extrem de redusă, doar 2,58%. La nivelul Uniunii Europene, România ocupă ultimul loc în privința gradului de colectare selectivă, media europeană fiind de peste 20%.
Diferența între ceea ce ar trebui să colectăm selectiv și ceea ce colectăm în realitate o plătim în bani, sub forma unei taxe la Fondul European de Mediu. O amendă usturătoare pentru că nu reușim să facem ceea ce altora li se pare normal. Concret, din cele 10.422,2 tone de gunoi strâns din Câmpina anul trecut, 2.605,5 tone ar fi trebuit colectate selectiv (25%). În realitate, au fost colectate selectiv doar 161,8 tone. Pentru diferența de 2.443,7 tone, Primăria Câmpina plătește la Fondul de Mediu o amendă de 50 lei/tonă, deci în jur de 122.000 lei. Și încă suntem norocoși că amenda s-a redus de la 100 lei/tonă la 50 lei/tonă, pentru că altfel sancțiunea era mult mai mare.
Poate în anul 2018 lucrurile vor sta mai bine şi Câmpina va colecta selectiv o cantitate mai mare de deșeuri. Mai ales că avem și containere noi, amplasate în 54 de locații din tot municipiul, containere pentru achiziționarea cărora s-au alocat 300.000 lei de la bugetul local. Acum, Primăria Câmpina şi operatorul de salubritate au cea mai grea misiune: de a convinge populația să colecteze selectiv deşeurile.
Magazinele Pretty și Just Pretty din Câmpina au un numitor comun - calitatea incontestabilă a produselor.
E vară, e vremea grătarului... Așa că mulți amatori de astfel de modalități de petrecere a timpului liber sunt în căutarea de ustensile, dar și de suveniruri atât pentru ”Ea”, cât și pentru ”El”, care pot fi asociate acestei distracții. Și ce poate fi mai potrivit pentru o aniversare la grătar decât un cadou cu această tematică!
Cristina Miruna Rânceanu avea doar 21 de ani.
În Câmpina se derulează proiectul ”Calificat pentru viitor”, care presupune inclusiv stagii de practică pentru elevi la agenți economici implicați în derularea acestui proiect.