”Solitar sau solidar?”, volumul doctorului Dan Gavrilescu, lansat în cadrul Seratelor Culturale Elstar de la Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Cea de-a 26-a ediție a Seratelor Culturale Elstar a prilejuit lansarea volumului "Solitar sau solidar? Un medic între Politică și Biserică", avându-l ca autor pe medicul câmpinean Dan Decebal Gavrilescu. Ca de fiecare dată la lansările de carte, Librăria Elstar s-a dovedit neîncăpătoare pentru iubitorii de lectură, pentru oamenii de cultură și prietenii veniți să fie alături de autor, cu toții dând valoare evenimentului al cărui amfitrion a fost scriitorul și istoricul Codruț Constantinescu.

”O carte profundă și acută despre lumea românească (și nu numai) de astăzi, despre raportul fundamental dintre Biserică - Societate și Stat. Doctorul Gavrilescu pune un diagnostic precis și mărturisește credința. Este un om care privește din perspectiva celor trei coline despre care amintește la un moment dat: Acropole, Capitoliul și Golgota. Provocată în esența de acel eveniment care a scindat societatea românească și a cărei importanță istorică încă nu a fost evaluată, rămânând o sarcină a viitorului, Referendumul pentru definirea familiei, această carte exprimă o dorință dureroasă de limpezire și certitudini în vremuri de atrofie și distrugere premeditată a valorilor. În această ramă sunt prinse amintiri, crochiuri cotidiene și sociale, observații ale unui om interogativ. Notate alert, într-o permanentă frământare sufletească, o neliniște care este a creștinului prins într-o istorie tulbure. Aș observa că astfel de mireni întăresc mult biserica și astfel de doctori vindecă mai mult decât boli trupești”, a scris profesorul Christian Crăciun pe ultima copertă a volumului lansat vineri seară la Librăria Elstar. 
De altfel, Christian Crăciun a fost și unul dintre cei care au prezentat volumul, alături de Valentin Ajder - directorul Editurii Eikon, cea care a publicat această carte.
"Această carte este ca un triunghi, căci dezbate trei mari subiecte: medicina, politica și credința. Este o carte care se citește cu o mare participare dacă ești de acord cu mesajul ei, dar chiar și când nu ești de acord. Domnul doctor Gavrilescu este un creștin modern într-o lume românescă ce este caracterizată atât de mult de falii la tot pasul. De altfel, o astfel de falie, Referendumul pentru familie de acum vreo doi ani, a provocat și această carte. Scrisul său are și umor, are sare și piper", a spus profesorul Christian Crăciun la lansarea volumului. (video)
"Cartea domnului doctor este una foarte spumoasă, practic fiecare capitol este o invitație la dialog social. În fapt, este un raport de activitate intelectuală și, nu în ultimul rând, este o spovedanie publică de mare curaj!", a afirmat și Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon. (video)
Vădit emoționat, a vorbit, apoi, asistenței și autorul volumului "Solitar sau solidar?" - doctorul Dan Gavrilescu, cel care pledează "pentru o demnitate relaxată a cetățeanului român ortodox și fără să desconsider celalalte biserici, consider că doar în cadrul Bisericii Ortodoxe poți trăi cea mai intimă comuniune spirituală în timpul Liturghiei". Dan Gavrilescu avea notate câteva idei pe o... rețetă, pentru că, între Politică și Biserică, medicul tot medic rămâne, iar la final a citit un sonet al lui Vasile Voiculescu, reprodus și în volumul lansat vineri seară. Apoi, în vreme ce afară se așterneau primii fulgi de nea din această iarnă, doctorul Gavrilescu a acordat autografe celor prezenți.

4531 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Gavrilescu Dan 10.02.2020 15:45 Mulțumesc pentru probitatea profesională. Chiar așa o fi fost? Eu eram cam amețit...
  • Gavrilescu Dan Decebal 10.02.2020 15:46 N. B. ...amețit de emoții!

Eveniment

3218 vizualizari
28 iun. 2020 12:45

72 de ani de la întâlnirea reprezentanților partidelor comuniste din Europa la Castelul Voila, din Câmpina. Comandase Stalin asasinarea aici a liderului iugoslav Tito?

1 comentarii

În urmă cu exact 72 de ani, pe 28 iunie 1948, în salonul spațios și luminos de la parterul Castelului Voila, avea loc o întâlnire importantă a reprezentanților partidelor comuniste din Europa. Întâlnirea fusese convocată în mare grabă de însuși liderul sovietic Iosif Visarionovici Stalin și sunt mulți istorici care afirmă că la Câmpina se dorea chiar asasinarea liderului comunist iugoslav Tito. 

3630 vizualizari
23 iun. 2020 20:00

Festivitate de absolvire a gimnaziului, la Școala "Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina

Festivitățile de absolvire sunt întotdeauna emoționante, pentru elevi, pentru profesori, pentru toți prezenți la aceste evenimente. Se încheie un capitol în viața elevului, el trece într-o altă etapă a vieții, pășește pe un drum nou, poate mai greu, se desparte de colegii alături de care a petrecut ultimii ani. Anul acesta, un an școlar atipic, marcat de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, emoțiile absolvirii au fost parcă și mai mari. Sau cel puțin asta s-a întâmplat la Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu", unde la finalul săptămânii trecute a avut loc festivitatea de absolvire a clasei a VIII-a. 

Alte stiri recente

863 vizualizari
13 iul. 2020 07:43

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 13 iulie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2170 vizualizari
12 iul. 2020 14:50

Numărul infectărilor cu COVID-19 crește vertiginos, în timp ce Opoziția tergiversează adoptarea legii privind carantina și izolarea

După ce Curtea Constituțională a decis că măsurile luate împotriva pandemiei de coronavirus sunt neconstituționale, astfel încât statul român a rămas fără instrumentul legal privind obligativitatea carantinării sau izolării cetățenilor, Guvernul a adoptat destul de rapid un alt act normativ prin care redefinește carantina și izolarea. Dar când lucrurile au ajuns în Parlamentul României, inconștiența unora dintre politicieni a bulversat total lucrurile. Pe acest fond, numărul infectărilor cu COVID-19 a crescut vertiginos. La fel și numărul deceselor.... Cine răspunde pentru toate acestea?