”Solitar sau solidar?”, volumul doctorului Dan Gavrilescu, lansat în cadrul Seratelor Culturale Elstar de la Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Cea de-a 26-a ediție a Seratelor Culturale Elstar a prilejuit lansarea volumului "Solitar sau solidar? Un medic între Politică și Biserică", avându-l ca autor pe medicul câmpinean Dan Decebal Gavrilescu. Ca de fiecare dată la lansările de carte, Librăria Elstar s-a dovedit neîncăpătoare pentru iubitorii de lectură, pentru oamenii de cultură și prietenii veniți să fie alături de autor, cu toții dând valoare evenimentului al cărui amfitrion a fost scriitorul și istoricul Codruț Constantinescu.

”O carte profundă și acută despre lumea românească (și nu numai) de astăzi, despre raportul fundamental dintre Biserică - Societate și Stat. Doctorul Gavrilescu pune un diagnostic precis și mărturisește credința. Este un om care privește din perspectiva celor trei coline despre care amintește la un moment dat: Acropole, Capitoliul și Golgota. Provocată în esența de acel eveniment care a scindat societatea românească și a cărei importanță istorică încă nu a fost evaluată, rămânând o sarcină a viitorului, Referendumul pentru definirea familiei, această carte exprimă o dorință dureroasă de limpezire și certitudini în vremuri de atrofie și distrugere premeditată a valorilor. În această ramă sunt prinse amintiri, crochiuri cotidiene și sociale, observații ale unui om interogativ. Notate alert, într-o permanentă frământare sufletească, o neliniște care este a creștinului prins într-o istorie tulbure. Aș observa că astfel de mireni întăresc mult biserica și astfel de doctori vindecă mai mult decât boli trupești”, a scris profesorul Christian Crăciun pe ultima copertă a volumului lansat vineri seară la Librăria Elstar. 
De altfel, Christian Crăciun a fost și unul dintre cei care au prezentat volumul, alături de Valentin Ajder - directorul Editurii Eikon, cea care a publicat această carte.
"Această carte este ca un triunghi, căci dezbate trei mari subiecte: medicina, politica și credința. Este o carte care se citește cu o mare participare dacă ești de acord cu mesajul ei, dar chiar și când nu ești de acord. Domnul doctor Gavrilescu este un creștin modern într-o lume românescă ce este caracterizată atât de mult de falii la tot pasul. De altfel, o astfel de falie, Referendumul pentru familie de acum vreo doi ani, a provocat și această carte. Scrisul său are și umor, are sare și piper", a spus profesorul Christian Crăciun la lansarea volumului. (video)
"Cartea domnului doctor este una foarte spumoasă, practic fiecare capitol este o invitație la dialog social. În fapt, este un raport de activitate intelectuală și, nu în ultimul rând, este o spovedanie publică de mare curaj!", a afirmat și Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon. (video)
Vădit emoționat, a vorbit, apoi, asistenței și autorul volumului "Solitar sau solidar?" - doctorul Dan Gavrilescu, cel care pledează "pentru o demnitate relaxată a cetățeanului român ortodox și fără să desconsider celalalte biserici, consider că doar în cadrul Bisericii Ortodoxe poți trăi cea mai intimă comuniune spirituală în timpul Liturghiei". Dan Gavrilescu avea notate câteva idei pe o... rețetă, pentru că, între Politică și Biserică, medicul tot medic rămâne, iar la final a citit un sonet al lui Vasile Voiculescu, reprodus și în volumul lansat vineri seară. Apoi, în vreme ce afară se așterneau primii fulgi de nea din această iarnă, doctorul Gavrilescu a acordat autografe celor prezenți.

5584 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Gavrilescu Dan 10.02.2020 15:45 Mulțumesc pentru probitatea profesională. Chiar așa o fi fost? Eu eram cam amețit...
  • Gavrilescu Dan Decebal 10.02.2020 15:46 N. B. ...amețit de emoții!

Eveniment

2817 vizualizari
04 apr. 2021 08:30

Credincioșii romano-catolici au primit Sfânta Lumină a Învierii

Credicioșii romano-catolici din Câmpina au primit, seara trecută, Lumina Învierii la Biserica "Sfântul Anton de Padova" din municipiu. Într-un număr mai redus comparativ cu alți ani, cu mască de protecție și respectând distanțarea socială, credincioșii au asistat, de la ora 20.00, la Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan, slujbă care a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

3135 vizualizari
26 mar. 2021 19:35

"Basarabia, pământ românesc", un eveniment (online) dedicat unirii Basarabiei cu Țara Mamă

1 comentarii

Pe 27 martie 2021 se împlinesc 103 ani de când Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima provincie istorică adusă la Țara Mamă. Oficial, această unire nu a durat "de-a pururi și totdeauna" așa cum scria în Actul Unirii, ci până în 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Dar în sufletele românilor de dincolo și dincoace de Prut, unirea de la 27 martie 1918 dăinuie și azi. Și o sărbătorim chiar și în această perioadă dificilă, marcată de pandemie.

Alte stiri recente

2158 vizualizari
17 apr. 2021 20:03

Polițiștii prahoveni au verificat zonele de agrement, inclusiv la Câmpina și Valea Doftanei. Au fost aplicate 108 sancțiuni contravenționale

În cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie, polițiștii prahoveni au desfășurat o amplă acțiune în principalele zone de agrement din județul Prahova (Ploiești, Bucov, Câmpina, Valea Doftanei, Vălenii de Munte și Măneciu - Cheia) pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, dar și pentru asigurarea unui climat de ordine publică.  

3443 vizualizari
17 apr. 2021 19:22

Probleme pe Strada Muscelului. Firma care asfaltează, pusă să refacă o parte din lucrare

3 comentarii

Sâmbătă, 17 aprilie, în jurul orei 18.00, când muncitorii care lucrează la asfaltarea unei părți a Străzii Muscelului și a străduțelor adiacente (acolo unde s-a intervenit la conducta de gaze) se pregăteau să încheie activitatea, la fața locului a sosit primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu.