Cea de-a 26-a ediție a Seratelor Culturale Elstar a prilejuit lansarea volumului "Solitar sau solidar? Un medic între Politică și Biserică", avându-l ca autor pe medicul câmpinean Dan Decebal Gavrilescu. Ca de fiecare dată la lansările de carte, Librăria Elstar s-a dovedit neîncăpătoare pentru iubitorii de lectură, pentru oamenii de cultură și prietenii veniți să fie alături de autor, cu toții dând valoare evenimentului al cărui amfitrion a fost scriitorul și istoricul Codruț Constantinescu.
”O carte profundă și acută despre lumea românească (și nu numai) de astăzi, despre raportul fundamental dintre Biserică - Societate și Stat. Doctorul Gavrilescu pune un diagnostic precis și mărturisește credința. Este un om care privește din perspectiva celor trei coline despre care amintește la un moment dat: Acropole, Capitoliul și Golgota. Provocată în esența de acel eveniment care a scindat societatea românească și a cărei importanță istorică încă nu a fost evaluată, rămânând o sarcină a viitorului, Referendumul pentru definirea familiei, această carte exprimă o dorință dureroasă de limpezire și certitudini în vremuri de atrofie și distrugere premeditată a valorilor. În această ramă sunt prinse amintiri, crochiuri cotidiene și sociale, observații ale unui om interogativ. Notate alert, într-o permanentă frământare sufletească, o neliniște care este a creștinului prins într-o istorie tulbure. Aș observa că astfel de mireni întăresc mult biserica și astfel de doctori vindecă mai mult decât boli trupești”, a scris profesorul Christian Crăciun pe ultima copertă a volumului lansat vineri seară la Librăria Elstar.
De altfel, Christian Crăciun a fost și unul dintre cei care au prezentat volumul, alături de Valentin Ajder - directorul Editurii Eikon, cea care a publicat această carte.
"Această carte este ca un triunghi, căci dezbate trei mari subiecte: medicina, politica și credința. Este o carte care se citește cu o mare participare dacă ești de acord cu mesajul ei, dar chiar și când nu ești de acord. Domnul doctor Gavrilescu este un creștin modern într-o lume românescă ce este caracterizată atât de mult de falii la tot pasul. De altfel, o astfel de falie, Referendumul pentru familie de acum vreo doi ani, a provocat și această carte. Scrisul său are și umor, are sare și piper", a spus profesorul Christian Crăciun la lansarea volumului. (video)
"Cartea domnului doctor este una foarte spumoasă, practic fiecare capitol este o invitație la dialog social. În fapt, este un raport de activitate intelectuală și, nu în ultimul rând, este o spovedanie publică de mare curaj!", a afirmat și Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon. (video)
Vădit emoționat, a vorbit, apoi, asistenței și autorul volumului "Solitar sau solidar?" - doctorul Dan Gavrilescu, cel care pledează "pentru o demnitate relaxată a cetățeanului român ortodox și fără să desconsider celalalte biserici, consider că doar în cadrul Bisericii Ortodoxe poți trăi cea mai intimă comuniune spirituală în timpul Liturghiei". Dan Gavrilescu avea notate câteva idei pe o... rețetă, pentru că, între Politică și Biserică, medicul tot medic rămâne, iar la final a citit un sonet al lui Vasile Voiculescu, reprodus și în volumul lansat vineri seară. Apoi, în vreme ce afară se așterneau primii fulgi de nea din această iarnă, doctorul Gavrilescu a acordat autografe celor prezenți.
Câmpina Summer Park Music a fost unul dintre evenimentele frumoase organizate anii trecuți, pe parcursul verii, în centrul municipiului.
26 Iunie este Ziua Drapelului, eveniment marcat și la Câmpina sub un soare strălucitor, în prezența câtorva zeci de oameni.
La începutul lunii iulie, Câmpina va fi gazda primei ediții a Festivalului Național de Teatru ”Eusebiu Ștefănescu”.
24 Iunie este Ziua Universală a Iei Românești, în zi de mare sărbătoare creștină - Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Momentul a fost marcat și la Câmpina în cadrul unui mic spectacol care a avut loc marți, 24 iunie, la ceas de seară, pe scena Casei de Cultură ”Geo Bogza”.