BOR nu ia în calcul închiderea bisericilor, cu toate insistențele medicilor și autorităților

Social (Categoria articolului)

Tot mai multe voci au susținut, în ultimele zile, în contextul pandemiei de coronavirus, că s-ar impune închiderea bisericilor. Asta, cu atât mai mult cu cât în România crește alarmant numărul cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus, iar categoria cea mai expusă îmbolnăvirii este cea a persoanelor în vârstă. Adică, exact persoanele care merg frecvent la slujbele de la biserică. De aici și îngrijorarea medicilor și a autorităților naționale, care au recomandat, în ultima săptămână, închiderea bisericilor și transmiterea slujbelor pe Trinitas TV.

Cu toate recomandările primite, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat că bisericile nu vor fi închise și a transmis parohiilor și mănăstirilor o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus, cum ar fi asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, îndrumarea persoanelor răcite sau suspecte de gripă, care vin la slujbe, spre unitățile medicale, dezinfectarea căilor de acces și aerisirea corespunzătoare a lăcașului de cult, săvârșirea slujbelor în aer liber pentru evitarea aglomerației, acolo unde acest lucru este posibil etc. Chiar și așa, riscul există, pentru că este destul de greu de pus în practică aceste recomandări făcute preoților. 
Vă reamintim că, printre măsurile stabilite de autorități se numără și restricționarea activităților culturale, sportive și religioase care implică participarea a mai mult de 100 de persoane, desfășurate în spații închise. În această perioadă dificilă pentru noi toți, poate că toate instituțiile statului, inclusiv Biserica, ar trebui să considere prioritară sănătatea publică. România are deja 99 de cetățeni infectați cu noul coronavirus, 2.372 persoane în carantină și peste 14.000 persoane izolate la domiciliu, iar autoritățile avertizează că situația ar putea deveni și mai gravă având în vedere că, în ultimele săptămâni, zeci de mii de români au revenit acasă din țări aflat în zona roșie a pandemiei de coronavirus.

2882 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Raluca Ciupercă 14.03.2020 16:01 Mi se par de bun simt masurile luate de sinodul BOR. Nu înțeleg de ce spuneți în articol ca recomandările Sinodului făcute preoților vor fi greu de pus în practica. Exista Comitetul Parohial care îl poate ajuta pe preot sa pună în practica aceste recomandări... nu e necesar sa le facă preotul singur pe toate. Și nici nu durează o veșnicie sa le pui în practica. Nu sunt de acord nici cu lansarea în articol a sugestiei ca Biserica nu considera prioritara sănătatea publica. Cum rămâne cu credința că Sfintele Slujbe ajuta printre altele și la dobândirea sănătății?
  • Un realist 14.03.2020 17:45 ''Cum rămâne cu credința că Sfintele Slujbe ajuta printre altele și la dobândirea sănătății?'' Credinta ramane doar atat, o credinta. Haideti sa ne concentram pe lucrurile mai concrete si mai demonstrate, respectiv ca virusul se transmite foarte usor. Nu este momentul sa ne punem baza in credinta ca sa iesim dintr-o astfel de criza.
  • Raluca Ciupercă 14.03.2020 19:06 Foarte bine a punctat realistul de mai devreme: ''Credința rămâne doar atât, o credință!'' Eu as adauga ca unii o au și alții nu. De acord ca virusul se transmite foarte ușor, nimeni nu tagaduieste lucrul acesta. Masurile de prevenție sunt discutabile: adică închidem bisericile (unde se vor pune în aplicare recomandările din articol) dar nu limitam accesul în mall-uri, restaurante, cluburi sau supermarketuri? Ce facem cu înghesuiala din magazine...pt provizii? Sau în bănci? Poate nu au fost 100 de persoane într-un spațiu închis în același timp, dar pe parcursul unei zile... Mi se pare un oximoron sa lansezi ideea în articol ca biserica nu considera prioritara sănătatea publica. E doar părerea mea... Pana la urma, fiecare are dreptul de a alege. Pana nu se instaurează starea de necesitate fiecare face cum ii dictează constiinta.
  • Dan Gavrilescu 14.03.2020 23:01 Ca medic va spun ca e o prostie!

Social

1598 vizualizari
03 dec. 2020 05:38

S-a întâmplat în Câmpina, de-a lungul timpului, la data de 3 decembrie

Pentru anul 2020, CâmpinaTV.ro v-a pregătit un nou serial - o prezentare a evenimentelor care au avut loc în Câmpina de-a lungul timpului, în fiecare zi a anului. O altfel de prezentare a istoriei localității. Nu avem pretenția că vom reuși să "prindem" toate evenimentele în acest demers strict jurnalistic, este imposibil acest lucru, totuși vom încerca să vă aducem în atenție informații interesante despre oameni și fapte din Câmpina noastră dragă.

2097 vizualizari
02 dec. 2020 07:55

Un drapel nou flutură în vânt la "Observator", pe dealul Muscel din Câmpina

Pe 30 noiembrie 2018, înaintea celebrării Centenarului Marii Uniri, reprezentanții Fundației Zamolxes din Câmpina împreună cu cei Radioclubului Municipal au montat un drapel național la ”Observator”, pe dealul Muscel. A fost primul tricolor care a fluturat pe Muscel, la "Observator", un loc drag multor câmpineni, situat la o altitudine de 550 metri și de unde se poate vedea întregul oraș.

Alte stiri recente

2 vizualizari
03 dec. 2020 20:50

Demersuri ale Primăriei Câmpina pentru preluarea căilor ferate din localitate, a unității de jandarmi și a unui teren al Școlii de Poliție

Primăria Câmpina a transmis o adresă Companiei CFR SA prin care își exprimă intenția de a prelua terenurile pe care se află căile ferate din interiorul municipiului, având în vedere faptul că acestea au fost scoase din uz, nu au nicio utilitate și nici n-o vor mai avea vreodată.

384 vizualizari
03 dec. 2020 18:58

Emanoil Savin se implică în realizarea Centrului de Recuperare și Refacere pentru Veterani de la Mănăstirea Dealu

(P) Emanoil Savin a decis să se alăture Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ”Sfântul Mare Mucenic - Izvorâtorul de Mir” în realizarea Centrului de Recuperare și Refacere pentru Veterani de la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgoviște. Aici, membrii asociației și nu numai vor avea posibilitatea să-și aline traumele căpătate îm misiuni din teatrele de operațiuni militare.