BOR nu ia în calcul închiderea bisericilor, cu toate insistențele medicilor și autorităților

Social (Categoria articolului)

Tot mai multe voci au susținut, în ultimele zile, în contextul pandemiei de coronavirus, că s-ar impune închiderea bisericilor. Asta, cu atât mai mult cu cât în România crește alarmant numărul cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus, iar categoria cea mai expusă îmbolnăvirii este cea a persoanelor în vârstă. Adică, exact persoanele care merg frecvent la slujbele de la biserică. De aici și îngrijorarea medicilor și a autorităților naționale, care au recomandat, în ultima săptămână, închiderea bisericilor și transmiterea slujbelor pe Trinitas TV.

Cu toate recomandările primite, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat că bisericile nu vor fi închise și a transmis parohiilor și mănăstirilor o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus, cum ar fi asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, îndrumarea persoanelor răcite sau suspecte de gripă, care vin la slujbe, spre unitățile medicale, dezinfectarea căilor de acces și aerisirea corespunzătoare a lăcașului de cult, săvârșirea slujbelor în aer liber pentru evitarea aglomerației, acolo unde acest lucru este posibil etc. Chiar și așa, riscul există, pentru că este destul de greu de pus în practică aceste recomandări făcute preoților. 
Vă reamintim că, printre măsurile stabilite de autorități se numără și restricționarea activităților culturale, sportive și religioase care implică participarea a mai mult de 100 de persoane, desfășurate în spații închise. În această perioadă dificilă pentru noi toți, poate că toate instituțiile statului, inclusiv Biserica, ar trebui să considere prioritară sănătatea publică. România are deja 99 de cetățeni infectați cu noul coronavirus, 2.372 persoane în carantină și peste 14.000 persoane izolate la domiciliu, iar autoritățile avertizează că situația ar putea deveni și mai gravă având în vedere că, în ultimele săptămâni, zeci de mii de români au revenit acasă din țări aflat în zona roșie a pandemiei de coronavirus.

3029 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Raluca Ciupercă 14.03.2020 16:01 Mi se par de bun simt masurile luate de sinodul BOR. Nu înțeleg de ce spuneți în articol ca recomandările Sinodului făcute preoților vor fi greu de pus în practica. Exista Comitetul Parohial care îl poate ajuta pe preot sa pună în practica aceste recomandări... nu e necesar sa le facă preotul singur pe toate. Și nici nu durează o veșnicie sa le pui în practica. Nu sunt de acord nici cu lansarea în articol a sugestiei ca Biserica nu considera prioritara sănătatea publica. Cum rămâne cu credința că Sfintele Slujbe ajuta printre altele și la dobândirea sănătății?
  • Un realist 14.03.2020 17:45 ''Cum rămâne cu credința că Sfintele Slujbe ajuta printre altele și la dobândirea sănătății?'' Credinta ramane doar atat, o credinta. Haideti sa ne concentram pe lucrurile mai concrete si mai demonstrate, respectiv ca virusul se transmite foarte usor. Nu este momentul sa ne punem baza in credinta ca sa iesim dintr-o astfel de criza.
  • Raluca Ciupercă 14.03.2020 19:06 Foarte bine a punctat realistul de mai devreme: ''Credința rămâne doar atât, o credință!'' Eu as adauga ca unii o au și alții nu. De acord ca virusul se transmite foarte ușor, nimeni nu tagaduieste lucrul acesta. Masurile de prevenție sunt discutabile: adică închidem bisericile (unde se vor pune în aplicare recomandările din articol) dar nu limitam accesul în mall-uri, restaurante, cluburi sau supermarketuri? Ce facem cu înghesuiala din magazine...pt provizii? Sau în bănci? Poate nu au fost 100 de persoane într-un spațiu închis în același timp, dar pe parcursul unei zile... Mi se pare un oximoron sa lansezi ideea în articol ca biserica nu considera prioritara sănătatea publica. E doar părerea mea... Pana la urma, fiecare are dreptul de a alege. Pana nu se instaurează starea de necesitate fiecare face cum ii dictează constiinta.
  • Dan Gavrilescu 14.03.2020 23:01 Ca medic va spun ca e o prostie!

Social

7019 vizualizari
21 iul. 2021 09:05

"Van Damme" a comis-o din nou. A spart geamurile Pieței Centrale Câmpina

UPDATE - Miercuri, în jurul orei 9.30, "Van Damme" era din nou în zona pieței. I se dăduse drumul de la Spitalul Voila, fără să fie anunțați polițiștii. A fost chemată Poliția Municipală, iar un echipaj l-a ridicat și l-a dus la sediul instituției.

Marți seară, în jurul orei 21.40, o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice a spart cu o lopată geamurile Pieței Centrale Câmpina - 12 geamuri și ușa laterală. Polițiștii au identificat persoana respectivă pe baza înregistrărilor camerelor video de supraveghere montate la piață. Este vorba despre un individ cunoscut în Câmpina sub porecla "Van Damme", cu antecedente penale. Încă din timpul nopții a fost reținut și internat la Spitalul de Psihiatrie Voila, fiind băut, plin de sânge și extrem de agitat.

3191 vizualizari
20 iul. 2021 09:15

Potop la Bușteni. 30 de locuințe inundate și trafic blocat din cauza aluviunilor

1 comentarii

A plouat torențial la Bușteni în noaptea de luni spre marți. A fost o rupere de nori în urma căreia 30 de locuințe au fost inundate, iar DN1 blocat de aluviuni. Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a mobilizat la fața locului mai multe echipaje de pompieri, cu două autospeciale de stingere și două motopompe pentru a ajuta la evacuarea apei din gospodăriile oamenilor. De asemenea, a fost trimis și un echipaj de prim-ajutor.

Alte stiri recente

1561 vizualizari
26 iul. 2021 20:02

”Regulamentul unui consiliu local nu trebuie să restrângă drepturile recunoscute de lege”

1 comentarii

Afirmația aparține lui Mihai Apostolache - conferențiar universitar doctor la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, director al Centrului de Studii și Cercetări Juridice și Socio-Administrative. De asemenea, Apostolache a fost deputat în perioada 2004-2012 și, în prezent, este președintele partidul Prahova în Acțiune. Într-o postare pe pagina sa de Fcebook, Mihai Apostolache s-a referit la situația de la Câmpina, privind încercarea unor consilieri de a pune pumnul în gura presei. Detalii - aici.

2396 vizualizari
26 iul. 2021 19:46

Sacrificarea presei, o necesitate pentru ”dezvoltarea” Câmpinei

1 comentarii

La începutul acestui mandat ne-am bucurat că fața Consiliului Local s-a schimbat. Și chiar ne gândeam că vin oameni noi, care, chiar dacă nu vor avea experiența administrativă și ”șulfăneala” politică a predecesorilor lor, măcar vor avea mai multă bună credință, vor veni cu idei noi, constructive și vom asista la o dezvoltare a Câmpinei fără precedent. Am sperat că vor fi oameni care gândesc cu capul lor, nu ce scrie în agendele altora!