BOR nu ia în calcul închiderea bisericilor, cu toate insistențele medicilor și autorităților

Social (Categoria articolului)

Tot mai multe voci au susținut, în ultimele zile, în contextul pandemiei de coronavirus, că s-ar impune închiderea bisericilor. Asta, cu atât mai mult cu cât în România crește alarmant numărul cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus, iar categoria cea mai expusă îmbolnăvirii este cea a persoanelor în vârstă. Adică, exact persoanele care merg frecvent la slujbele de la biserică. De aici și îngrijorarea medicilor și a autorităților naționale, care au recomandat, în ultima săptămână, închiderea bisericilor și transmiterea slujbelor pe Trinitas TV.

Cu toate recomandările primite, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat că bisericile nu vor fi închise și a transmis parohiilor și mănăstirilor o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus, cum ar fi asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, îndrumarea persoanelor răcite sau suspecte de gripă, care vin la slujbe, spre unitățile medicale, dezinfectarea căilor de acces și aerisirea corespunzătoare a lăcașului de cult, săvârșirea slujbelor în aer liber pentru evitarea aglomerației, acolo unde acest lucru este posibil etc. Chiar și așa, riscul există, pentru că este destul de greu de pus în practică aceste recomandări făcute preoților. 
Vă reamintim că, printre măsurile stabilite de autorități se numără și restricționarea activităților culturale, sportive și religioase care implică participarea a mai mult de 100 de persoane, desfășurate în spații închise. În această perioadă dificilă pentru noi toți, poate că toate instituțiile statului, inclusiv Biserica, ar trebui să considere prioritară sănătatea publică. România are deja 99 de cetățeni infectați cu noul coronavirus, 2.372 persoane în carantină și peste 14.000 persoane izolate la domiciliu, iar autoritățile avertizează că situația ar putea deveni și mai gravă având în vedere că, în ultimele săptămâni, zeci de mii de români au revenit acasă din țări aflat în zona roșie a pandemiei de coronavirus.

3391 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Raluca Ciupercă 14.03.2020 16:01 Mi se par de bun simt masurile luate de sinodul BOR. Nu înțeleg de ce spuneți în articol ca recomandările Sinodului făcute preoților vor fi greu de pus în practica. Exista Comitetul Parohial care îl poate ajuta pe preot sa pună în practica aceste recomandări... nu e necesar sa le facă preotul singur pe toate. Și nici nu durează o veșnicie sa le pui în practica. Nu sunt de acord nici cu lansarea în articol a sugestiei ca Biserica nu considera prioritara sănătatea publica. Cum rămâne cu credința că Sfintele Slujbe ajuta printre altele și la dobândirea sănătății?
  • Un realist 14.03.2020 17:45 ''Cum rămâne cu credința că Sfintele Slujbe ajuta printre altele și la dobândirea sănătății?'' Credinta ramane doar atat, o credinta. Haideti sa ne concentram pe lucrurile mai concrete si mai demonstrate, respectiv ca virusul se transmite foarte usor. Nu este momentul sa ne punem baza in credinta ca sa iesim dintr-o astfel de criza.
  • Raluca Ciupercă 14.03.2020 19:06 Foarte bine a punctat realistul de mai devreme: ''Credința rămâne doar atât, o credință!'' Eu as adauga ca unii o au și alții nu. De acord ca virusul se transmite foarte ușor, nimeni nu tagaduieste lucrul acesta. Masurile de prevenție sunt discutabile: adică închidem bisericile (unde se vor pune în aplicare recomandările din articol) dar nu limitam accesul în mall-uri, restaurante, cluburi sau supermarketuri? Ce facem cu înghesuiala din magazine...pt provizii? Sau în bănci? Poate nu au fost 100 de persoane într-un spațiu închis în același timp, dar pe parcursul unei zile... Mi se pare un oximoron sa lansezi ideea în articol ca biserica nu considera prioritara sănătatea publica. E doar părerea mea... Pana la urma, fiecare are dreptul de a alege. Pana nu se instaurează starea de necesitate fiecare face cum ii dictează constiinta.
  • Dan Gavrilescu 14.03.2020 23:01 Ca medic va spun ca e o prostie!

Social

152 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

1110 vizualizari
23 mar. 2024 10:47

Contribuția lunară de întreținere pentru persoanele de la Centrul rezidențial de la Voila se mărește de la aproximativ 3.500 lei la peste 4.000 lei/lunar

Miercuri, 27 martie 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi se află și un proiect privind majorarea contribuției lunare de întreținere a persoanelor beneficiare ale serviciilor sociale de la Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială a persoanelor fără adăpost de la Voila.

Alte stiri recente

590 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

2626 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.