Salariile din Primăria Câmpina, cu mult peste cele din sistemul privat. Să comparăm...

Actualitate (Categoria articolului)

Un val de reacții am primit după publicarea noilor salarii ale angajaților din Primăria Câmpina și a celor de la Poliția Locală. Și asta din cauza diferențelor mari existente acum între sistemul public și cel privat. În timp ce reprezentanții administrației locale consideră că s-a îndreptat o greșeală în privința remunerației personalului public și contractual din Primărie, salariații din mediul privat sunt revoltați de nivelul la care ajung acum veniturile acestor funcționari.

Consiliul Local Câmpina a aprobat joi, 27 iulie, majorarea salariilor angajaților din Primărie și Poliția Locală, pe baza grilelor prevăzute în Legea salarizării unitare. În unanimitate și fără prea multe comentarii. Nu a întrebat nimeni care este ponderea cheltuielilor de personal în totalul bugetului local și nici dacă acest buget poate suporta măririle de salarii acordate acum. Nu și-a pus nimeni problema că s-ar putea ca la un moment dat să nu ajungă banii și atunci să fie nevoie de un transfer între secțiuni, adică să se ia bani de la secțiunea de dezvoltare (de la lucrări) și să se dea la secțiunea de funcționare (adică la salarii). Vom vedea. Noi sperăm să nu fie așa. Cert este un lucru. Angajații din mediul privat nu au veniturile pe care le vor încasa de luna viitoare salariații din Primărie și Poliția Locală, salariații din sistemul bugetar, în general. S-a ajuns acum la o situație incredibilă, ca bugetarii să primească chiar dublu în comparație cu angajații din mediul privat. Iar paradoxul este acela că bugetarii ajung să câștige mai mult indiferent dacă fac performanță sau nu. La angajații de la stat, majorările s-au făcut la salariile de bază, fixe, fără o corelare cu rezultatele și, probabil, aceasta este cea mai mare nedreptate adusă de Legea salarizării unitare.
Am spus-o și cu altă ocazie și o repetăm. Bugetarii aveau salarii foarte mici, jenant de mici, era nevoie de o majorare a acestora. În Primăria Câmpina, un referent pleca acasă cu un salariu net cuprins între 753 și 820 lei pe lună. Un consilier avea între 670 și 1.900 lei net, în funcție de grad. Un casier abia ajungea la 800 de lei, iar un polițist local avea în jur de 830 lei. Doar cei cu funcții de conducere din Primărie se ridicau la peste 2.000 lei. Deci era nevoie de o majorare și chiar de o echilibrare a nivelului veniturilor între funcții. La ce s-a ajuns, ați citit în articolul legat de noile salarii.

Haideți acum să comparăm împreună salariile din mediul privat din Câmpina, cu salariile angajaților din Primărie. Cele din mediul privat le-am aflat de la dvs. cititorii noștri cu care am comunicat în ultimele zile și de la diverse cunoștințe. Vă reamintim că de la Primăria Câmpina știm doar salariile de bază, dar la acestea se adaugă gradațiile și sporurile.
- Un consilier juridic de la o firmă privată are salariul brut cuprins între 2.200 lei și 2.600 lei. Un consilier juridic din Primăria Câmpina are salariul de bază între 2.741 lei și 4.089 lei.
- Un inginer cu experiență din mediul privat poate ajunge la 2.500 lei brut. Un referent din Primăria Câmpina are până la 2.190 lei salariul de bază, iar un consilier ajunge la 3.683 lei salariul de bază.
- Un contabil din mediul privat ajunge în puține cazuri la un salariu brut lunar de 2.600-2.700 lei. În Primăria Câmpina, un referent casier are salariul de bază până la 2.190 lei, iar un inspector casier - între 2.364 și 3.683 lei, în timp ce un casier simplu are un salariu de bază de până la 2.045 lei.
- O femeie de serviciu din privat nu depășește 1.450 lei brut, adică minimul pe economie. O femeie de serviciu din Primăria Câmpina are salariul de bază cuprins între 1.610 lei și 1.929 lei. Aceeași situația o întâlnim și în cazul unui paznic. Tot minimul pe economie au și magazinerii din mediul privat, sunt foarte puține cazurile în care se depășește 1.450 lei brut. Un magaziner din Primăria Câmpina ajunge la 2.045 lei salariul de bază.
- Un strungar, un electrician, un lăcătuș sau un frezor din mediul privat nu depășesc 2.000 lei brut. Un muncitor calificat din Primăria Câmpina are salariul de bază între 1.858 lei și 2.190 lei.
- Un șofer din mediul privat poate ajunge la 1.800 lei brut pe lună. Un șofer din Primăria Câmpina are salariul de bază între 1.885 și 2.190 lei. 
Și peste toate acestea vă reamintim că salariile de bază ale polițiștilor locali sunt cuprinse între 2.030 lei (un debutant) - 2.248 lei (principal, cu studii medii) - 4.089 lei (grad profesional superior). Cât privește directorii din Primărie, șefii de serviciu și șefii de birou, nu credem că în mediul privat are cineva salariile lor: 7.656 lei, 6.641 lei, respectiv 6.380 lei, acestea fiind salariile de bază care includ, în cazul lor, sporul de vechime.
Așteptăm cu mare interes situația veniturilor nete, pe care Primăria Câmpina va trebui să o facă publică lună de lună de acum înainte. Atunci vom vedea dacă noi exagerăm sau dacă nu cumva au exagerat cei care au stabilit noile salarii și cei care le-au aprobat fără să pună întrebări.

Citiți și Consiliul Local Câmpina a aprobat noile salarii ale angajaților din Primărie și de la Poliția Locală. Articol nerecomandat cardiacilor

8273 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Iulian 31.07.2017 23:26 Buna ziua. Toate bune si frumoase, insa un inginer din mediul privat, cum spuneti dumneavoastra ''cu experienta'' castiga la noi in tara peste 4000 de lei in mana. Un contabil castiga aproximativ 3000 de lei, un expert contabil peste 3700 in mana. Insa, cea mai mare eroare a articolului este aceea referitoare la strungari etc. Cum nimeni nu mai vrea sa invete aceste meserii, sunt la foarte mare cautare, astfel toti din cele 4 categorii enuntate de dvs. castiga peste 2500 de lei in mana intr-o firma serioasa. Intrebare: ce este un consiliere juridic? Ce face? E jurist?
  • Admin 01.08.2017 07:32 Da, consilierul juridic este jurist. Referitor la prima parte a comentariului dvs. am intrebat angajati din mediul privat din Campina. Da, poate in alte locuri din tara sunt salarii mai mari. Dar la Campina, in privat, cam astea sunt. Scopul nostru nu este acela de a invrajbi cele doua categorii de angajati. Am prezentat si vechile salarii nete din Primarie, rusinos de mici. Dar, totusi, as vrea sa va ganditi la faptul ca in administratia publica nu poti vorbi de performanta. Se face o evaluare a angajatilor. Cine o face si cine o semneaza, stiti cumva?

Actualitate

245 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.

1137 vizualizari
18 apr. 2024 21:41

Accident spectaculos pe DN1, la Comarnic. Patru persoane au avut nevoie de asistență medicală

Joi seară, în jurul orei 19.20, pe DN1, la Comarnic, a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, inclusiv un copil.

Alte stiri recente

199 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

977 vizualizari
18 apr. 2024 21:12

Patru noi titluri naționale pentru sportivii de la Barracuda Câmpina, la Naționalele de natație

După ce au făcut senzație în prima zi a Campionatului Național de Natație, care are loc la Otopeni, cu rezultatele lor excepționale, sportivii de la Barracuda Câmpina, pregătiți de profesorul Gabriel Cojocaru, au reușit și joi, 18 aprilie, în a doua zi a Naționalelor, performanțe remarcabile, inclusiv patru titluri naționale și alte două clasări pe podium.