Salarizarea angajaților din administrația locală câmpineană este un subiect fierbinte, dar și delicat, în același timp. Din iulie 2017 au fost majorate substanțial salariile doar pentru angajații Primăriei și Poliției Locale, în timp ce la celelalte instituții din subordinea administrației publice majorările au fost nesemnificative. Ne referim aici la Muzeul "B.P. Hasdeu" și Biblioteca Municipală, instituții aflate în aparatul de specialitate al primarului, la Piața Centrală, Casa de Cultură, Casa Tineretului, Clubul Sportiv Câmpina, Creșa Municipală și altele.
În luna decembrie a anului trecut, consilierii locali Constantin Cândea și Gabriel Dima au inițiat un proiect de hotărâre pentru includerea angajaților de la Casa de Cultură și Casa Tineretului (doar aceste două instituții, nu și celelalte aflate în aceeași situație) în familia ocupațională "administrație", ceea ce ar însemna o creștere importantă a salariilor acestora. Proiectul nu a putut fi inclus pe ordinea de zi a ședinței din luna decembrie deorece nu a fost întocmit raportul de specialitate din partea Direcției Juridice, raport fără de care un proiect nu poate ajunge în dezbaterea Consiliului Local. Prin urmare, reprezentanții Primăriei au fost invitați la ședința Comisiei de Administrația Publică a Consiliului Local pentru a discuta și despre acest subiect, pe lângă cel legat de stâna de pe dealul Muscel. Ședința a avut loc marți, 15 ianuarie 2019. Mai întâi, Iulian Anton, directorul Direcției Juridice, a explicat de ce nu a întocmit raportul de specialitate în decembrie 2018: "Proiectul a venit cu numai câteva zile înainte de trimiterea materialelor pentru ședința Consiliului Local și am considerat că este o problemă complexă, cu mult mai multe implicații, astfel că am amânat puțin întocmirea acestui raport".
În privința proiectului propriu-zis, juriștii Primăriei au ascultat punctul de vedere al inițiatorilor, prezentat de Constantin Cândea și Daniel Ioniță, membri ai comisiei menționate (video). Juriștii nu au dat un răspuns, dar din discuții a reieșit că va fi un raport negativ, ceea ce va duce la respingerea proiectului în plenul Consiliului Local, moment în care angajații celor două instituții nu vor avea altă soluție decât să acționeze în instanță decizia Consiliului Local. Iar instanța va fi cea care va decide dacă salariile pot fi majorate sau nu. Dar, atenție, dacă instanța hotărăște că angajații au dreptate, Primăria va trebui nu doar să le majoreze salariile, ci să le plătească și din urmă.
"La controlul Curții de Conturi, de acum câțiva ani, în urma căruia s-a decis că unii salariați au încasat sporuri necuvenite, aceștia au spus că ar trebui să le plătească cine le-a calculat. După această situație, eu suflu și în iaurt și nu voi mai fi de acord cu creșteri salariale decât în cazurile 100% clare, fără niciun dubiu. Am avut o lungă corespondență cu Ministerul Muncii, ei niciodată nu ne dau un răspuns clar, iar când vine Curtea de Conturi suntem buni de plată. Prefer să nu riscăm și să fim acoperiți de hotărâri judecătorești definitive", a explicat directorul Direcției Juridice, Iulian Anton, de ce nu ar fi de acord cu majorarea salariilor la cele două instituții.
Toate bune și frumoase, dar atunci care mai este responsabilitatea unui director important din Primăria Câmpina, unul dintre cei cu un salariu de peste 10.000 lei brut pe lună, dacă atunci când e o problemă atât de serioasă nu vrea să se pronunțe?!
Există totuși voci care susțin că primarul Horia Tiseanu nu ar fi străin de strategia directorului juridic. Avantajul ar fi acela că Primăria rămâne cu mai mulți bani la dispoziție decât dacă ar acorda majorări salariale și instituțiilor din subordine. Dacă angajații respectivi dau Primăria în judecată, procesul ar putea dura și doi ani, iar dacă angajații câștigă, își primesc drepturile restante eșalonat, în cinci ani. Și nu este vorba de o sumă mică, având în vedere că în această situație sunt 96 de persoane (17 la Casa Tineretului, 8 la Casa de Cultură "Geo Bogza", 6 la Biblioteca Municipală "Dr. C.I. Istrati", 6 la Muzeul Memorial "B.P. Hasdeu", 25 la Serviciul Public al Pieței Centrale, 11 la Clubul Sportiv, 16 la Creșa Municipală, 7 la Centrul de Asistență Socială). Dacă socotim o creștere salarială medie de numai 200 lei pentru fiecare dintre acești angajați (deși ar fi vorba de mai mulți bani), la nivelul unui an se ajunge la o sumă de peste 230.400 lei.
Vinerea, în general, este o zi aglomerată în zona Pieței Centrale din municipiul Câmpina.
Rata inflației comunicată oficial de Instititul Național de Statistică a fost de 5,6%, acest procent urmând a se aplica taxelor și impozitelor locale, prin prevederile legii, pentru stabilirea cuantumului taxelor și impozitelor locale aferete anului 2026.
Polițiștii câmpineni au fost sesizați de producerea unui accident rutier pe DJ720, în apropierea comunei Florești.
Finalul lunii martie a reprezentat primul termen de plată pentru obligațiile fiscale datorate de persoane fizice și juridice la bugetul local.