În Ajunul Crăciunului, Jenica Tabacu s-a întors pentru ultima dată la Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu", locul în care și-a desfășurat activitatea în ultimele două decenii. Trupul neînsuflețit al directorului muzeului a fost depus la Castel, în camera de lucru a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, acolo unde se desfășurau multe dintre evenimentele organizate de Jenica Tabacu - conferințe, prelegeri, lansări de carte, piese de teatru. Luni, de după-amiază și până seara târziu, oamenii au venit încontinuu, cu flori și lumânări, să-și ia rămas-bun de la omul minunat care a fost Jenica Tabacu.
Rude, prieteni, foști colegi, colaboratori, oameni care au cunoscut-o pe Jenica Tabacu doar atunci când au vizitat Castelul, oameni care o știau doar din auzite sau din media, cu toții s-au perindat pe la sicriul în care Jenica Tabacu... parcă doarme. O atmosferă impresionantă, extrem de tristă, dureroasă. Lacrimi și flori pentru un om care a dăruit enorm, dar care a primit destul de puțin în schimb.
Trupul neînsuflețit va rămâne până mâine la Castel și, în continuare, cei care doresc își pot lua rămas-bun de la Jenica Tabacu. Înmormântarea va avea loc miercuri, la ora 12.00, la Cimitirul "Învierea lui Lazăr" din Cartierul Câmpinița.
Jenica Tabacu a ales să părăsească această lume vineri, 21 decembrie 2018. Avea doar 50 de ani. Se spun multe lucruri despre alegerea sa, se speculează mult, se caută senzaționalul chiar și acolo unde el nu există. Se vorbește despre dosarul de la DIICOT, despre cercetarea sa în urma unei sesizări legate de dispariția unor obiecte de patrimoniu din muzeu. Dar nu spune nimeni că s-a dispus neînceperea urmăririi penale din lipsă de dovezi. Jenica Tabacu a demontat tot, a arătat unde se află fiecare obiect (unele chiar în muzeul de la Câmpina, altele în Muzeul Județean de Artă, de care Castelul aparținea înainte de a fi preluat de administrația câmpineană). Se vorbește despre probleme în familie, dar există oare vreo familie în care să nu apară uneori și probleme, gândiți-vă bine?!
Se vorbește despre spiritism, despre nebunia lui Hasdeu transmisă celor care au reușit să descifreze misterele castelului, ba mai mult, castelul a devenit în ultimele zile, în opinia unora, un "templu satanist", un blestem pentru cei care lucrează aici. Povești ridicole, de care Jenica Tabacu s-ar amuza dacă le-ar auzi și ar spune cu zâmbetul pe buze că nu contează, că bună sau rea, publicitatea aduce vizitatori la muzeu și asta este important. Jenica Tabacu a tradus manuscrisele spiritiste ale lui Hasdeu, a tradus scrisorile Iuliei Hasdeu către tatăl său și pe cele ale tatălui către fiică, a studiat opera și viața savantului, dar și întreaga activitate culturală a Iuliei. Asta înseamnă cercetare, o muncă titanică, o uriașă contribuție științifică, o implicare profundă și totală. Dar nu toată lumea poate înțelege aceste lucuri, iar cei care nu le înțeleg preferă să vorbească despre spiritism, despre mistere, despre nebunie...
Jenica Tabacu a vrut să mute munții din loc, a făcut totul cu o pasiune extraordinară, cu o ardere de nestăvilit. A pus atât de mult suflet în activitatea sa, a luptat atât de mult și s-a consumat pe măsura luptei dusă, în general, cu oameni mult inferiori ei, oameni care nici nu mai țin minte când au citit ultima carte, oameni care doar pozează, oameni superficiali, care ajung uneori în funcții pe care nu le merită. O luptă cu astfel de oameni este grea, mult mai grea decât își poate imagina cineva. Numai că, în urma acestor oameni nu va rămâne nimic, pe când în urma Jenicăi Tabacu rămân atât de multe... Rămâne, însă, și durerea de a o fi pierdut atât de devreme. Nu-și va vedea nepotul crescând, nu-și va vedea proiectul de suflet (restaurarea Castelului Hasdeu) pus în aplicare, nu-și va finaliza cărțile începute, nu-și va mai bucura familia și prietenii. Un om deosebit, frumos, energic, inteligent, un om care a sfințit locul și care a făcut cinste Câmpinei, un om de cultură autentic, ea, Jenica Tabacu, a ales să plece dintre noi. Avea o depresie severă, pe care, poate, nu toți o înțelegem. Totuși, nu avem dreptul să o judecăm. Ar fi frumos ca noi toți să îi păstrăm o amintire curată și să îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să o ierte și să-i lumineze drumul!
În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.
Am reunit oferte privind meniul zilei de la restaurante din Câmpina și împrejurimi.
Elevi din Prahova, coordonați de cadre didactice dedicate, au fost parte activă a proiectului european eTwinning ”Marconi Legacy”, alături de colegi din Italia, Austria și Grecia.