Lacrimi și multe flori pentru Jenica Tabacu, la muzeul pe care l-a condus 20 de ani

Social (Categoria articolului)

În Ajunul Crăciunului, Jenica Tabacu s-a întors pentru ultima dată la Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu", locul în care și-a desfășurat activitatea în ultimele două decenii. Trupul neînsuflețit al directorului muzeului a fost depus la Castel, în camera de lucru a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, acolo unde se desfășurau multe dintre evenimentele organizate de Jenica Tabacu - conferințe, prelegeri, lansări de carte, piese de teatru. Luni, de după-amiază și până seara târziu, oamenii au venit încontinuu, cu flori și lumânări, să-și ia rămas-bun de la omul minunat care a fost Jenica Tabacu.

Rude, prieteni, foști colegi, colaboratori, oameni care au cunoscut-o pe Jenica Tabacu doar atunci când au vizitat Castelul, oameni care o știau doar din auzite sau din media, cu toții s-au perindat pe la sicriul în care Jenica Tabacu... parcă doarme. O atmosferă impresionantă, extrem de tristă, dureroasă. Lacrimi și flori pentru un om care a dăruit enorm, dar care a primit destul de puțin în schimb.
Trupul neînsuflețit va rămâne până mâine la Castel și, în continuare, cei care doresc își pot lua rămas-bun de la Jenica Tabacu. Înmormântarea va avea loc miercuri, la ora 12.00, la Cimitirul "Învierea lui Lazăr" din Cartierul Câmpinița.
Jenica Tabacu a ales să părăsească această lume vineri, 21 decembrie 2018. Avea doar 50 de ani. Se spun multe lucruri despre alegerea sa, se speculează mult, se caută senzaționalul chiar și acolo unde el nu există. Se vorbește despre dosarul de la DIICOT, despre cercetarea sa în urma unei sesizări legate de dispariția unor obiecte de patrimoniu din muzeu. Dar nu spune nimeni că s-a dispus neînceperea urmăririi penale din lipsă de dovezi. Jenica Tabacu a demontat tot, a arătat unde se află fiecare obiect (unele chiar în muzeul de la Câmpina, altele în Muzeul Județean de Artă, de care Castelul aparținea înainte de a fi preluat de administrația câmpineană). Se vorbește despre probleme în familie, dar există oare vreo familie în care să nu apară uneori și probleme, gândiți-vă bine?!
Se vorbește despre spiritism, despre nebunia lui Hasdeu transmisă celor care au reușit să descifreze misterele castelului, ba mai mult, castelul a devenit în ultimele zile, în opinia unora, un "templu satanist", un blestem pentru cei care lucrează aici. Povești ridicole, de care Jenica Tabacu s-ar amuza dacă le-ar auzi și ar spune cu zâmbetul pe buze că nu contează, că bună sau rea, publicitatea aduce vizitatori la muzeu și asta este important. Jenica Tabacu a tradus manuscrisele spiritiste ale lui Hasdeu, a tradus scrisorile Iuliei Hasdeu către tatăl său și pe cele ale tatălui către fiică, a studiat opera și viața savantului, dar și întreaga activitate culturală a Iuliei. Asta înseamnă cercetare, o muncă titanică, o uriașă contribuție științifică, o implicare profundă și totală. Dar nu toată lumea poate înțelege aceste lucuri, iar cei care nu le înțeleg preferă să vorbească despre spiritism, despre mistere, despre nebunie...

Jenica Tabacu a vrut să mute munții din loc, a făcut totul cu o pasiune extraordinară, cu o ardere de nestăvilit. A pus atât de mult suflet în activitatea sa, a luptat atât de mult și s-a consumat pe măsura luptei dusă, în general, cu oameni mult inferiori ei, oameni care nici nu mai țin minte când au citit ultima carte, oameni care doar pozează, oameni superficiali, care ajung uneori în funcții pe care nu le merită. O luptă cu astfel de oameni este grea, mult mai grea decât își poate imagina cineva. Numai că, în urma acestor oameni nu va rămâne nimic, pe când în urma Jenicăi Tabacu rămân atât de multe... Rămâne, însă, și durerea de a o fi pierdut atât de devreme. Nu-și va vedea nepotul crescând, nu-și va vedea proiectul de suflet (restaurarea Castelului Hasdeu) pus în aplicare, nu-și va finaliza cărțile începute, nu-și va mai bucura familia și prietenii. Un om deosebit, frumos, energic, inteligent, un om care a sfințit locul și care a făcut cinste Câmpinei, un om de cultură autentic, ea, Jenica Tabacu, a ales să plece dintre noi. Avea o depresie severă, pe care, poate, nu toți o înțelegem. Totuși, nu avem dreptul să o judecăm. Ar fi frumos ca noi toți să îi păstrăm o amintire curată și să îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să o ierte și să-i lumineze drumul!

9667 vizualizari
15

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
 • Va fi in istoria castelului 25.12.2018 14:19 Foarte trist. Meritul pentru promovarea castelului ramane nepretuit.Doamna Tabacu a insufletit acest edificiu prin toate interviurile si prezentarile in media.Ramane unica si face parte din istoria castelului.
 • Un crestin 25.12.2018 17:46 Umanism! Atât! Despre actul sinuciderii și unde ajung sufletele celor ce au ajuns să-și ia zilele nimic. Pentru că vouă nu va pasa, sunteți atei sau mergători degeaba la biserică, insa sa va fie clar, cei care se sinucid ajung in IAD! Iar 7 ani de zile nu pot fi nici macar pomeniți. Veți spune desigur că sunt păreri izolate ale unuia sau altuia insa veți vedea cu ochii voștri într-un moment al vieții că asta este adevărul. Despre spiritism, cine a afirmat că e satanism bine a zis. Pentru că de fapt asta este, convorbire cu diavolul, sau îngerii cazuri, sau veliar, sau cum mai vreți să-i spuneți. Hasdeu a fost mason și s-a îndeletnicit cu studiul luciferianismului, ceea ce fac masonii și în zilele noastre de fapt, insa vor vedea ei în minutul morții cui au slujit de fapt. Domnul Iisus Hristos sa va lumineze!
 • Georgiana 25.12.2018 19:57 Mare Adevar,Mare Dreptate!!!Dumnezeu sa o aiba in Paza!!!!
 • Nicoleta tacu 25.12.2018 21:44 Jenica Tabacu O VESTE SI DESPARTIRE TRAGIGA CARE CU GREU SI MARE DURERE AM PRIMIT NE STERGE ORICE CUVANT SI GRAI PAMENTESC .EU PERSONAL,FAMILIA MEA,SI NOI TOTI DIN ROVIGO CARE AM AVUT ONOAREA DE A TE CUNOASTE ITI URAM CU INIMA INFRANTA ODIHNA SI LUMINA VESNICA IN SANTA PACE.NU VOM UITA NICIODATA CLIPELE SI PRIETENIA UNEI ADEVARATE DOAMNE DE CULTURA . CARE VESNIC VA RAMANE IN ISTORIA CASTELULUI HASDEU SI CELE DOUA IULIA . CONDOLEANTE FAMILIEI
 • Nicoleta tacu 25.12.2018 21:46 Cu parere de rau nu o sa fim prezenti la Campina sa dam ultimul salut prietenei noastre nu din cauza distantei sau a sarbatorilor ,probleme serii de sanatate in familie .cele mai sincere si dureroase omagii de condoleante familiei.odihna eterna Jenica Tabacu
 • Ioana calota 25.12.2018 22:25 Singurul articol care o descrie adevărat pe aceasta minunata doamna Jenica Tabacu... Dumnezeu să o odihnească ! A fost si este un mare om de cultură și mai ales o inima foarte generoasă!
 • torini 26.12.2018 13:17 Am fost pentru prima data la Muzeu acum doua luni, "chemat" de tot ce reprezinta acesta si as fi vrut cu acesta ocazie sa am prilejul sa o intalnesc pe doamna director, pentru a shimba cateva idei. Din nefericire n-a fost sa fie nici atunci si nici alta data in acesta viata,...In seara de sambata 22 dec.2018 dupa ce am teminat de facut bradul impreuna cu pisica mea si dupa ce tocmai citisem despre teribila tragedie, pisica timp de 2 ore m-a atentionat ca nu suntem singuri si intr-adevar in una din fotografiile pe care am inceput sa le fac se observa clar cel putin o prezenta..... Dumnezeu sa o ierte si sa o aseze la "locul ei".
 • Roxana 26.12.2018 13:47 Frumos articol! Surprinde tot ce poate fi spus. A fost un OM deosebit si a lasat multe in urma: realizari, implicare, profesionalism, forta, gratie, tristete, pierdere.
 • Alice 26.12.2018 15:17 Mai trist și mai neputincios de atât... Dumnezeu sa te ierte, ființă speciala!
 • Alin 26.12.2018 16:51 Intr-adevar, o mare pierdere... Neasteptata si socanta decizia ei, dar fiecare are dreptul sa faca ceea ce crede ca e mai bine. Azi vara am vorbit cu dansa cateva minute la telefon, a fost destul de rece cu mine... Propunerea mea de a colabora pentru realizarea unui site dedicat Iuliei Hasdeu s-a lovit de un refuz. Nu mi-a dat nici o sansa, dupa ce a auzit ce vreau mi-a inchis telefonul. Cu toate acestea apreciez activitatea dansei si faptul ca a fost atat de pasionata. Nu stiu daca e impreuna cu Iulia sau cu Hasdeu acum, desi imi place sa cred asta. Sa se odihneasca in pace...
 • Nastasie Elena 26.12.2018 20:05 Un OM minunat, un OM de cultura .cum mai rar întâlnești sau chiar de loc intr-o viața de om !Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească în liniște! Frumos articol.
 • Daniela 27.12.2018 17:19 Probabil că a fost o femeie inteligenta și a avut multe alte calități pe care nu i le contest, dar, hai sa din realiști: sinucigașii se duc in iad! Nu trebuie sa ne ferim de acest adevăr, fraților, pt că riscam să i convingem și pe alții care au gânduri de sinucidere că merg la îngeri. Nu, nu merg la îngeri și nu se vor odihni in pace! Sinuciderea este păcat împotriva Duhului Sfânt și nu se iartă niciodată! Îmi pare foarte rău pt sufletul ei, dar adevărul asta este
 • ........ 01.01.2019 19:06 In data de 29.11.2018 CNR -UNESCO a avut loc gala SA IUBIM ROMANIA si nu e mentionat Muzeul Hasdeu in siturile de patrimoniu.
 • Florian 03.01.2019 16:23 Pentru toți acei așa zis creștini unde ați citit voi in Biblie că există iad,sau că timp de șapte ani un sinucigaș nu poate fi pomenit??? Iadul nu este decât moneda de schimb a bisericii prin care cumpără frica enoriașilor ce vor cotiza bani grei in visteria popilor.Ce vă mai place să aruncați cu pietre!Oare Dumnezeu,care este mai mare decât inima omului,nu poate să ierte o persoană care s-au sinucis,mai ales fiind la mijloc probleme medicale?Sunteți voi cumva mai presus de EL și știți sigur că doamna Jenica Tanacu a ajuns in iad?Aaaa...că vă doriți voi asta,este altceva,însă mă întreb: Ce creștin ești dacă dorești răul unui defunct,și cu ce drept??? Vedeți-vă de viata voastră anostă,realizați ceva!Doamna Jenica Tabacu a lăsat în urmă atât de mult,dar pentru voi toată munca ei se aseamănă cu tabla înmulțirii pentru maimuță!
 • Nu e totul pierdut pt 7 ani 04.01.2019 00:37 Biserica are o randuiala.Dar familia d-nei Tabacu trebuie sa se intereseze pt ca in arhiva radio antena satelor exista un reportaj ce cuprinde sfatul unui preot despre un ritual ce trebuie facut de catre apartinatori pt a salva sufletul unei persoane care sfarseste in urma unui asemenea gest.

Social

1811 vizualizari
23 ian. 2019 09:12

O casă, două anexe și două garaje au fost mistuite de un incendiu, la Talea

Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineață la o casă din comuna Talea. Pompierii militari din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea focului. A fost o intervenție dificilă pentru că, la sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta violent și generalizat pe o suprafață de peste 200 mp.

2084 vizualizari
22 ian. 2019 11:40

Triajul copiilor, curățenia și aerisirea claselor și dezinfecția băncilor - recomandările DSP Prahova către școli, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă

Încă trei decese cauzate de virusul gripal de tip A, subtip H1, au fost înregistrate ieri în România. Este vorba despre trei femei, de 43 de ani, de 51 de ani și de 72 de ani, din Prahova, Gorj și București. În județul Prahova, acesta este al patrulea deces cauzat de gripă. La nivel național, 23 de persoane și-au pierdut până acum viața din cauza gripei, după cum a transmis Institutul Național de Sănătate Publică. Ministrul Sănătății a anunțat că România este în pragul unei epidemii de gripă, săptămâna trecută înregistrându-se 1.155 cazuri de gripă clinică, la nivel național, dintr-un total de peste 90.000 de cazuri de viroze respiratorii. Având în vedere această situație, Direcția de Sănătate Publică Prahova a transmis Inspectoratului Școlar Județean, iar acesta, la rândul său, a transmis tuturor unităților de învățământ, o adresă privind instituirea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în școli.

Alte stiri recente

49 vizualizari
23 ian. 2019 19:38

Cursurile școlare vor fi suspendate în toată țara vineri, 25 ianuarie 2019

Ministerul Educației Naționale a emis astăzi un ordin prin care se decide suspendarea cursurilor școlare în întreaga țară pentru vineri, 25 ianuarie 2019. Măsura a fost luată după ce Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut, în ultima săptămână, cu peste 20% față de nivelul așteptat. Joi, 24 ianuarie, este, oricum, zi liberă, astfel că, timp de patru zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivități.

105 vizualizari
23 ian. 2019 19:26

Cele mai importante proiecte ale Primăriei Bănești pentru 2019

Primăria Bănești a început în forță anul 2019, chiar pe 18 ianuarie semnându-se un contract de finanțare prin PNDL pentru modernizarea și extinderea rețelei de iluiminat public, prin înlocuirea lămpilor vechi, cu becuri clasice, cu lămpi noi, cu leduri, proiect în valoare de 772.000 lei.