La 1 septembrie 1893 a fost înființată Jandarmeria Rurală, prilej de sărbătoare astăzi, 1 septembrie 2024, pentru întreaga Jandarmerie Română.
”Astăzi, 1 septembrie, se împlinesc 131 de ani de la momentul în care lua ființă Jandarmeria Rurală, odată cu promulgarea Legii asupra Gendarmeriei rurale prin Decretul Regal 2919 al regelui Carol I, care presupunea, printre altele, instituirea unui corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară.
Meritul pentru înfiinţarea acestei instituții îi revine guvernului condus de Lascăr Catargiu, din care făcea parte şi Vasile Lascăr, ca ministru de Interne.
Am putea vorbi la acel moment despre o coexistență a două structuri de jandarmerie:
- O jandarmerie a armatei, existentă încă din 1864 (modernizată de Alexandru Ioan Cuza după 14 ani, scoasă din subordinea Ministerului de Interne, subordonată Ministerului de Război), organizată pe escadroane de jandarmi și companii de jandarmi pedeștri, folosită în București și în marile orașe;
- O jandarmerie rurală, organizată pe companii, câte una în fiecare județ, subordonată Ministerului de Interne, pentru asigurarea serviciului administrativ în mediul sătesc.
De ce a fost nevoie de această reorganizare?
Contextul social a impus, în primul rând, acest lucru, ținând cont de faptul că 80% din populația țării trăia în mediul rural și, astfel, era nevoie de garantarea siguranței publice, cât și pentru executarea legilor pe întreg teritoriu statului.
În esență Jandarmeria Română (sub orice denumire, reorganizare etc.) a avut și are încă de la înființare, menirea de a asigura ordinea și siguranta publică, împrumutând principiile militare de funcționare tocmai pentru a asigura acea putere de organizare și mobilitate, totodată insuflând și o apartenență față de o Armă a României, cu tradiții și perspective pe măsură.
Corp militar de elită, Jandarmeria Rurală a funcţionat neîntrerupt până în anul 1949, fiind prezentă în toate marile evenimente sociale, economice, politice şi militare cunoscute în România, cum ar fi cel de-al doilea război balcanic -1913 și cele două mari conflagrații mondiale”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Județean pentru Jandarmi Prahova.
În toamna anului trecut, Asociația Câmpina Curată și societatea Ecogen Power lansau un concurs de idei pentru proiectul de arhitectură și amenajare al viitorului complex urban "Steaua Română". Concursul era destinat studenților din anul V de la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București. Vineri, 24 Ianuarie 2025, a avut loc Gala de premiere a proiectelor câștigătoare.
Un cadru natural ideal în Parcul Soceram de pe platoul Muscel din Câmpina, un soare excesiv de generos pentru o zi de ianuarie, multe baloane și foarte mulți oameni, cam acesta a fost ”decorul” în care am asistat la cea mai impresionantă ”Hora Unirii” dansată vreodată la Câmpina.
Administrația locală a organizat manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor în locația tradițională - Parcul Regele Mihai I din centrul Câmpinei.
Eveniment special la Colegiul Militar Național ”Dimitrie Cantemir” Breaza în cursul zilei de miercuri, 22 ianuarie.