În cadrul ședinței Consiliului Local de la finalul lunii ianuarie, proiectul privind aprobarea proiectelor selectate în urma derulării procesului de bugetare participativă, inițiat de viceprimarul Liviu Dumitrache, se dovedea un fiasco, fiind nevoie de retragerea acestuia de pe ordinea de zi.
Vă reamintim că, în urma intervenției consilierului Liviu Briciu, s-a demonstrat că primele două proiecte, din cele trei care urmau a fi aprobate, erau deja aprobate prin hotărâri anterioare ale Consiliului Local, chiar din acest mandat.
Acum, pentru ședința extraordinară a Consiliului Local Câmpina din 11 februarie, atunci când va fi supus dezbaterii și aprobării și proiectul bugetului local pentru anul 2022, pe ordinea de zi se află și proiectul de hotărâre privind aprobarea altor proiecte selectate în urma derulării procesului de bugetare participativă. Primul semn de întrebare - noul proiect nu mai este inițiat de viceprimarul Liviu Dumitrache, așa cum noi considerăm că ar fi fost firesc, ci de consilierii Valentin Crețu (USR) și Dan Nica (PNL). De ce a fost nevoie de această schimbare?
Acum, în noul proiect sunt propuse următoarele proiecte:
1. ”Aer, soare, sănătate - aici, la grădiniță, le avem pe toate!” - Grădinița ”Iulia Hasdeu”, buget estimat - 47.430 lei; voturi adunate pe platforma de bugetare participativă - 28 voturi;
2. Reamenajare baza sportivă din curtea Școlii Gimnaziale ”Al.I. Cuza” - buget estimat 45.570 lei; voturi adunate pe platforma de bugetare participativă - 9 voturi;
3. Amenajarea unui spațiu de agrement și studiu în curtea Școlii Gimnaziale ”Al.I. Cuza” - buget estimat 65.730 lei; voturi adunate de platforma de bugetare participativă - 5 voturi.
Practic, proiectele presupun înlocuirea mobilierului de joacă din fața grădiniței (primul proiect); reamenajarea pistei de sărituri la groapa cu nisip și reamenajarea unei căi de acces (al doilea proiect); montarea câtorva mese, plantarea unor arbuști și înconjurarea locului cu un gard (al treilea proiect).
Dincolo de lipsa de importanță și de impact a acestor proiecte pentru comunitate, o demonstrație a lipsei de reprezentativitate a acestor proiecte este și numărul voturilor strânse pe platforma special creată (și care a costat destul de mult). Astfel, cele trei proiecte, în valoare totală de 158.730 lei, însumează 42 de voturi, adică mai puțin decât o scară de bloc cu zece etaje. Nu este, totuși, mult prea puțin?!
Acum, rămâne de văzut care vor fi discuțiile din plenul Consiliului Local și, mai ales, cum și dacă vor fi puse în practică aceste proiecte, care - vorbind deschis - nu au interesat (aproape) pe nimeni.
Câmpina este de astăzi mai săracă... Ne-a părăsit pentru totdeauna Ion (Neluță) Mircea, un om care a marcat o parte din viața urbei, un om mereu vesel, pus pe glume, de o modestie rară și care a iubit enorm Câmpina.
Pe Strada Mihai Eminescu din centrul municipiului Câmpina vor începe luni, 7 iulie 2025, lucrările la rețeaua de gaze naturale. Practic, se înlocuiește rețeaua existentă, așa cum s-a întâmplat recent și pe Strada Orizontului.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat pe lista măsurilor pentru reducerea deficitului bugetar și mărirea normei didactice.
La finalul acestei săptămâni, sâmbătă și duminică, pe esplanada Casei Tineretului vor avea loc primele două concerte din cadrul evenimentului Câmpina Summer Park Music.