Despre varianta ocolitoare a municipiului Câmpina, de la Bănești, pe firul râului Doftana, până în drumul județean 102I, la fosta fabrică "21 Decembrie" și de acolo spre Valea Doftanei, am scris prima dată în urmă cu aproape zece ani. Și de atunci am tot revenit asupra subiectului. Când Mircea Cosma, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, a anunțat lansarea proiectului, apoi când CNADNR (actuala CNAIR) a demarat achiziția publică pentru studiul de fezabilitate și... atât, apoi când următorul președinte al Consiliului Județean, Bogdan Toader, a reluat proiectul și tot așa. Acum, scriem din nou.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința din 18 martie 2021, încheierea unui acord de parteneriat cu localitățile Bănești, Câmpina, Telega și Valea Doftanei în vederea realizării obiectivului de investiții "Variantă ocolitoare Bănești - Valea Doftanei". Este vorba despre realizarea aceluiași drum de centură care să pornească din DN1, în zona comunei Bănești, să meargă pe firul râului Doftana până la intersecția cu drumul județean 102I (Șoseaua Paltinu), la ieșirea din Câmpina.
"Obiectivul general al proiectului îl constituie asigurarea unor legături rutiere secundare noi prin preluarea fluxurilor majore care tranzitează zona municipiului Campina spre Valea Doftanei și, în viitor, spre județul Brașov, în scopul fluidizării traficului zonal prin reducerea timpului de transport, diminuarea blocajelor rutiere, devierea traficului greu din zonele intens populate și traversarea municipiului Câmpina în condiții de siguranță a circulației. Traversarea obstacolelor se va realiza prin poduri sau pasaje, dimensionate la un trafic corespunzător, iar eventualele probleme de stabilitate a malurilor, rambleelor, respectiv debleelor se va asigura prin lucrări de consolidare și amenajări de cursuri de apă", se menționează în raportul de specialitate aferent proiectului aprobat de Consiliul Județean.
Ce înseamnă acest Acord de parteneriat? Înseamnă o colaborare între părțile implicate, cheltuielile cu proiectarea și execuția urmând să fie asigurate de Consiliul Județean, iar administrațiile locale din Bănești, Câmpina, Telega și Valea Doftanei sprijinind CJ la partea de avize, acorduri, autorizații și tot ce implică documentațiile tehnice și, bineînțeles, punerea la dispoziție a terenului pe care s-ar realiza investiția.
În cadrul aceleiași ședințe a Consiliului Județean au mai fost aprobate, la propunerea președintelui Iulian Dumitrescu, acorduri similare de parteneriat pentru realizarea unor variante ocolitoare pentru Bușteni - Azuga, pentru Mizil, Păulești și Vălenii de Munte. Poate de această dată va fi cu noroc pentru realizarea acestor proiecte.
La Consiliul Județean a fost semnat astăzi, 3 iulie 2025, contractul privind "Execuția rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în Câmpina și Poiana Câmpina", parte a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova.
Mai mulți câmpineni ne-au transmis că pe Strada BP Hasdeu, la blocul din apropierea intersecției de la ”Răcitor”, există câțiva brazi uscați care pun în pericol trecătorii, dar și locatarii.
Pe 8 iulie 1988, adică acum 37 ani, la Câmpina se deschidea Forumul Național al Pionierilor, în prezența președintelui Organizației Naționale a Pionierilor, Poliana Cristescu, soția lui Nicu Ceaușescu.
Unul dintre proiectele importante pentru fluidizarea traficului rutier pe DN1 este realizarea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Bănești, la intersecția cu drumul spre satul Urleta.