Succesul colosal la înotătorului David Popovici la Mondialele de natație de la Budapesta a readus în atenție o discuție mai veche, mai amplă. Pe rețelele de socializare sau cu orice altă ocazie, persoane publice care nu au nicio legătură cu sportul, cu atât mai puțin cu această disciplină sau cu acest băiat minunat, se înghesuie să-l felicite, într-o încercare disperată de a se asocia cu succesul său, succes la care acești oameni nu au avut nicio contribuție. Dar absolut niciuna!
Plecând de la această tristă realitate am ajuns la o altă discuție care doare la nivelul Câmpinei, o discuție greu de sintetizat și, mai ales, greu de rezolvat.
Din fericire, Câmpina are o pleiadă de campioni încă în activitate în diverse discipline sportive, semn că izvorul de talente funcționează în continuare și că mai există antrenori dispuși să-și asume creșterea unui sportiv de mare performanță, până la a deveni campion național al României. Este cazul atletismului, natației, motociclismului, artelor marțiale, tenisului de masă sau bobului, în toate cazurile fiind vorba de sportivi ai unor cluburi private.
Comunitatea se mândrește când un astfel de sportiv devine campion național al României, chiar dacă (aproape) nimeni din această comunitate nu conștientizeză sau nu știe câte sute, poate mii de ore de muncă stau în spatele acestui succes și ce cheltuieli presupune această muncă. Și ce facem apoi cu acel sportiv? Din păcate, nimic... Ba chiar, dimpotrivă. Avem situații concrete în care un campion al României la natație nu poate beneficia nici măcar de gratuitate la folosirea culoarului de la bazinul de înot din Câmpina (bazin care aparține administrației locale și se află în administrarea CS Câmpina) sau avem situația arhicunoscută în care, la terminarea junioratului, tot mai mulți atleți câmpineni sunt nevoiți să plece, să reprezinte alte comunități, pentru că în Câmpina, deși există secție de atletism în cadrul clubului municipalității, nu se dorește ca acești campioni să fie incluși aici. Și, din păcate, astfel de exemple pot continua...
Sigur, se pune problema banilor. Dar ar trebui să se pună și problema priorităților și comunitatea locală să dea unor campioni ai României respectul pe care și l-au câștigat fără sprijinul acestei comunități. Fondurile, puține, atâtea câte își permite comunitatea, să le îndreptăm cu prioritate spre campioni și spre copii, pentru a asigura schimbul de mâine al campionilor de astăzi.
Așadar, avem niște campioni în Câmpina, haideți să nu ne mai batem joc de ei! Și, vorba englezului, suntem prea săraci să cheltuim bruma de bani alocată sportului pe apă pentru niște inși cu pretenții de fotbaliști într-o obscură ligă județeană, în loc să-i îndreptăm spre campioni, spre cei care aduc cu adevărat imagine municipiului Câmpina la nivel național și chiar dincolo de hotarele României.
Darius Petrescu are 15 ani, de cinci ani joacă la CS Câmpina, în grupa antrenorului Roberto Opatchi, și în ciuda unui viitor fotbalistic promițător, a ales să renunțe la fotbal.
Majoriatea echipelor au început pregătirile, iar week-end-ul care urmează va fi unul plin, cele mai multe dintre echipe având deja programate meciuri de verificare.
Miercuri, 23 iulie, de la ora 13.00, la magazinul Altex din Câmpina, Bulevardul Nicolae Bălcescu, zona complex Kaufland, va fi un mare eveniment, aici poposind doi foști jucători legendari ai României - Miodrag Belodedici și Marius Niculae.
Într-o atmosferă plină de energie și inspirație, a fost dat startul oficial a celei de-a doua ediții a prestigioasei competiții internaționale școlare ESSF Combat Games 2025.