Discuții dure în Consiliul Local Câmpina pentru aproape 40 hectare de teren pe albia râului Doftana

Actualitate (Categoria articolului)

390.905 mp, adică aproape 40 hectare, este suprafața de teren pe care societățile Elsid și Electrocarbon au edificat o serie de investiții energetice. Începând cu anul 2010, Consiliul Local Câmpina a aprobat mai multe hotărâri prin care celor două societăți le-a fost acordat dreptul de superficie, uz și servitute asupra terenurilor în cauză, situate pe malul râului Doftana, pentru realizarea investițiilor respective.

Acum, subiectul acesta cu conotații politice și care mocnește de mai multe luni în mediile politico-administrative ale Câmpinei a ajuns în dezbaterea actualului Consiliu Local din Câmpina. Un proiect inițiat de primarul Alin Moldoveanu, care prevede aprobarea îndeplinirii procedurilor de radiere din Cartea Funciară a drepturilor de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea celor două societăți pentru terenuri aparținând municipalității, a fost aprobat în ședința din 25 octombrie 2023.
Discuțiile asupra acestui proiect au fost dure, contondente, cele două societăți fiind reprezentate la ședința Consiliului Local de avocatul Doru Trăilă, fiecare parte încercând să-și prezinte argumentele și lăsând oarecum impresia că la mijloc mai este și altceva decât ceea ce apare scris oficial în acte. Puteți urmări integral dezbaterile pe marginea acestui subiect în materialul video.
Primarul Alin Moldoveanu a insistat asupra faptului că ”pe amplasamentele în cauză urmează a se realiza obiective de interes public local, realizarea acestora fiind finanțată din fonduri europene nerambursabile și fonduri bugetare județene - Centura de Est, modernizarea râului Doftana în cadrul Green-Blue Investments, parc fotovoltaic, iar suprafețele de teren trebuie să fie libere de sarcini”. De asemenea, Alin Moldoveanu a mai spus: ”Nimeni nu dorește desființarea investițiilor celor două societăți sau punerea lor în pericol în vreun fel. Dimpotrivă, drepturile lor rămân cele consfințite de lege, iar orice viitoare lucrare pe acele terenuri nu se va realiza fără avizul celor două societăți”.
Avocatul Doru Trăilă a adus mai multe argumente de ordin juridic, dar ne-a atras atenția că cele două societăți se opun radierii din Cartea Funciară a drepturilor lor asupra acestor terenuri, tocmai pentru că aceasta este singura modalitate care le garantează opozabilitatea asupra oricărei viitoare intervenții pe terenurile în discuție. "Dacă nu ești în Cartea Funciară, nu exiști și știți foarte bine cî acesta este adevărul!", a afirmat Doru Trăilă, ca o concluzie a întregii situații. Mai mult, avocatul a venit chiar și cu o propunere de amendament, care - în opinia sa - ar fi rezolvat situația. S-a luat o pauză de consultări, apoi consilierul Andrei Duran a formulat amendamentul prezentat de avocatul celor două societăți, dar acesta nu a fost adoptat la vot.
În cele din urmă, cu 11 voturi ”pentru” (Roxana Gheorghe, Noemi Ionescu, Lorena Iordache, Dan Nica, Florin Marcu, Liviu Briciu, Cosmin Raț, Costel Filip, Valentin Crețu, Viorica Vane și Marius Anghelescu) proiectul a fost adoptat, deci drepturile celor două societăți vor fi radiate din Cartea Funciară. Consilierii Livia Lupu, Horațiu Zăgan, Andrei Duran, Bogdan Ene, Aron Sabo, Adina Gârbîcică și viceprimarul Liviu Dumitrache nu au fost în favoarea proiectului, iar Liviu Davidescu a lipsit.
Acum, rămâne de văzut dacă cele două societăți vor declanșa procedurile pentru acționarea în instanța de contencios administrativ a acestei hotărâri, pentru că este greu de crezut că lucrurile se vor opri aici. Mai ales că unele investiții ale firmelor în cauză s-au derulat cu fonduri europene și o condiție obligatorie a fost aceea de înscriere în Cartea Funciară așa cum, de altfel, prevedea și legea la momentul respectiv.

2154 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • diss 01.11.2023 12:37 Nimic concret pentru Cămpina. Un consiliu local inert condus de un primar interesat doar de propria persoană.Cămpina, la fel ca toată România, nu are absolut niciun viitor.
  • Ionut 02.11.2023 06:56 Din cei 11 lachei, cel putin 6 nu vor ma fi incepand de la anul.
  • Anonim 02.11.2023 17:07 Pentru Ionut: daca suntem cat de cat destepti, din cei 11, nici unul nu va mai fi la anu'.
  • Zidaru 08.11.2023 17:21 Cine sunt consilierii care au oferit gratis terenurile orașului? 45000 mp gratis? Cam grava situația. De la podul lui Cuza pana la Telega totul este oferit gratis. Asta era motivul pentru care nu se vroia drumul.

Actualitate

0 vizualizari
23 feb. 2024 19:15

Primim de la cititori. Mizerie de nedescris și pământ pietrificat pe scaune în stația de călători din cartierul Turnătoriei

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 mai multe imagini cu stația de călători din cartierul Turnătoriei, din municipiul Câmpina.

1627 vizualizari
22 feb. 2024 20:33

Primim de la cititori. Câmpina, Strada Bobâlna, februarie 2024

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 un filmuleț realizat parcurgând Strada Bobâlna, din Câmpina, de la capătul dinspre Strada B.P. Hasdeu până la ieșirea în Calea Doftanei.

Alte stiri recente

797 vizualizari
22 feb. 2024 19:28

“Îmi asum public că, în calitate de primar al Câmpinei, NU voi continua demersul construirii pasajului rutier!”

3 comentarii

Acesta este angajamentul public al Irinei Nistor, candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Câmpina, un angajament scris și semnat.

337 vizualizari
22 feb. 2024 17:22

Anunţ finalizare proiect “Modernizare și dotare gradiniță în comuna Poiana Câmpina, județul Prahova”

COMUNA POIANA CÂMPINA, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului “Modernizare și dotare gradiniță în comuna Poiana Câmpina, județul Prahova”, cod SMIS 124625.