390.905 mp, adică aproape 40 hectare, este suprafața de teren pe care societățile Elsid și Electrocarbon au edificat o serie de investiții energetice. Începând cu anul 2010, Consiliul Local Câmpina a aprobat mai multe hotărâri prin care celor două societăți le-a fost acordat dreptul de superficie, uz și servitute asupra terenurilor în cauză, situate pe malul râului Doftana, pentru realizarea investițiilor respective.
Acum, subiectul acesta cu conotații politice și care mocnește de mai multe luni în mediile politico-administrative ale Câmpinei a ajuns în dezbaterea actualului Consiliu Local din Câmpina. Un proiect inițiat de primarul Alin Moldoveanu, care prevede aprobarea îndeplinirii procedurilor de radiere din Cartea Funciară a drepturilor de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea celor două societăți pentru terenuri aparținând municipalității, a fost aprobat în ședința din 25 octombrie 2023.
Discuțiile asupra acestui proiect au fost dure, contondente, cele două societăți fiind reprezentate la ședința Consiliului Local de avocatul Doru Trăilă, fiecare parte încercând să-și prezinte argumentele și lăsând oarecum impresia că la mijloc mai este și altceva decât ceea ce apare scris oficial în acte. Puteți urmări integral dezbaterile pe marginea acestui subiect în materialul video.
Primarul Alin Moldoveanu a insistat asupra faptului că ”pe amplasamentele în cauză urmează a se realiza obiective de interes public local, realizarea acestora fiind finanțată din fonduri europene nerambursabile și fonduri bugetare județene - Centura de Est, modernizarea râului Doftana în cadrul Green-Blue Investments, parc fotovoltaic, iar suprafețele de teren trebuie să fie libere de sarcini”. De asemenea, Alin Moldoveanu a mai spus: ”Nimeni nu dorește desființarea investițiilor celor două societăți sau punerea lor în pericol în vreun fel. Dimpotrivă, drepturile lor rămân cele consfințite de lege, iar orice viitoare lucrare pe acele terenuri nu se va realiza fără avizul celor două societăți”.
Avocatul Doru Trăilă a adus mai multe argumente de ordin juridic, dar ne-a atras atenția că cele două societăți se opun radierii din Cartea Funciară a drepturilor lor asupra acestor terenuri, tocmai pentru că aceasta este singura modalitate care le garantează opozabilitatea asupra oricărei viitoare intervenții pe terenurile în discuție. "Dacă nu ești în Cartea Funciară, nu exiști și știți foarte bine cî acesta este adevărul!", a afirmat Doru Trăilă, ca o concluzie a întregii situații. Mai mult, avocatul a venit chiar și cu o propunere de amendament, care - în opinia sa - ar fi rezolvat situația. S-a luat o pauză de consultări, apoi consilierul Andrei Duran a formulat amendamentul prezentat de avocatul celor două societăți, dar acesta nu a fost adoptat la vot.
În cele din urmă, cu 11 voturi ”pentru” (Roxana Gheorghe, Noemi Ionescu, Lorena Iordache, Dan Nica, Florin Marcu, Liviu Briciu, Cosmin Raț, Costel Filip, Valentin Crețu, Viorica Vane și Marius Anghelescu) proiectul a fost adoptat, deci drepturile celor două societăți vor fi radiate din Cartea Funciară. Consilierii Livia Lupu, Horațiu Zăgan, Andrei Duran, Bogdan Ene, Aron Sabo, Adina Gârbîcică și viceprimarul Liviu Dumitrache nu au fost în favoarea proiectului, iar Liviu Davidescu a lipsit.
Acum, rămâne de văzut dacă cele două societăți vor declanșa procedurile pentru acționarea în instanța de contencios administrativ a acestei hotărâri, pentru că este greu de crezut că lucrurile se vor opri aici. Mai ales că unele investiții ale firmelor în cauză s-au derulat cu fonduri europene și o condiție obligatorie a fost aceea de înscriere în Cartea Funciară așa cum, de altfel, prevedea și legea la momentul respectiv.
Unul dintre proiectele importante pentru fluidizarea traficului rutier pe DN1 este realizarea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Bănești, la intersecția cu drumul spre satul Urleta.
Sigur, nu valoarea prejudiciului este importantă, ci fapta în sine.
Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis câteva imagini surprinse marți seară pe Strada I.H. Rădulescu, în apropiere de intersecția cu Aleea Mărului.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina pentru autoarea accidentului cumplit din 7 aprilie 2022, de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.