835 de secții de votare au fost amenajate în străinătate pentru alegerile prezidențiale din acest an. Procesul de votare se desfășoară pe parcursul a trei zile, iar primii care au votat, din cauza diferenței de fus orar, sunt cetățenii români din Noua Zeelandă, la Auckland. Aici, votarea a început vineri, 7 noiembrie 2019, la ora locală 12.00 (adică ora 1.00 ora României). După Auckland, urmează procesul de votare în cele șase secții din Australia (la Canberra, Melbourne, Adelaide, Perth, Sydney și Brisbane), secția de votare din Japonia (la ambasada din Tokyo), Coreea de Nord (la ambasada din Phenian), Coreea de Sud (la ambasada din Seul) și China (ambasada din Beijing și consulatele generale din Shanghai și Hong Kong).
Vă reamintim că pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, împlinită până în ziua alegerilor inclusiv și nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Cetățenii români din străinătate se pot prezenta la oricare din secțiile de votare organizate în afara țării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării: cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/ paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/ paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare - carnetul de serviciu militar.
Vă reamintim că, în premieră, la alegerile prezidențiale din acest an, pentru Diaspora s-a introdus și votul prin corespondență, dar numai 41.003 alegători din Diaspora au depus cereri pentru acest tip de vot, cei mai mulți fiind din Marea Britanie (11.865), Germania (6.617), Spania (3.848), Italia (3.016) și Franța (3.003).
În urma unui parteneriat încheiat între Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor a fost creat planul de acțiune ”Scutul pădurii”, care presupune acțiuni de prevenire și combatere a faptelor ilegale din domeniul silvic.
Vă informam zilele trecute de incidentul în care a fost implicat fostul polițist Bogdan Deftu, găsit într-o baltă de sânge pe peronul Gării Câmpina.
Consiliul Local Câmpina se întrunește miercuri, 19 martie 2025, în ședință extraordinară de îndată pentru a aproba încetarea valabilității unei hotărâri adoptate în mandatul trecut. Este vorba despre HCL nr.90/18 mai 2023 privind Acordul de parteneriat dintre Municipiul Câmpina și Județul Prahova pentru pasajul subteran.
Probabil nu ați înțeles mare lucru din acest titlu, chiar dacă el este corect, dar vă vom explica în rândurile care urmează cine și cum a găsit legătura între pasajul subteran de la Câmpina și un drum județean care leagă câteva comune din sudul județului.