Edificiu unic în România, inspirat după desenul realizat de însuși Bogdan Petriceicu Hasdeu pe o filă a unui manuscris spiritist, după dureroasa pierdere a genialei sale fiice, Iulia, Castelul de la Câmpina este perceput de unii ca un templu spiritist, de alții ca un capriciu arhitectonic.
Astăzi, 9 aprilie 2025, se împlinesc 60 ani de la deschiderea Muzeului Memorial ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, mulți spunând că această transformare a salvat castelul.
Construit între anii 1894 și 1896, castelul a început să se deterioreze încă din ultimii ani de viață ai savantului B.P. Hasdeu. Avariile s-au accentuat în timpul primului război mondial. În anul 1924, Ateneul Popular din Câmpina, care purta chiar numele lui Hasdeu, a încercat să preia castelul pentru a-l restaura. Nici în timpul celui de-al doilea război mondial, castelul nu a avut o soartă prea bună...
În anul 1955, Comisia Monumentelor Istorice a luat decizia de a-l include pe lista monumentelor protejate, ceea ce a permis, zece ani mai târziu, pe 9 aprilie 1965, prin grija lui Nicolae Simache, aici să fie deschis Muzeul Memorial ”B.P. Hasdeu”.
Puternic afectat de sesimul din anul 1977, castelul a avut nevoie de ani mulți pentru a reveni în circuitul turistic.
În ciuda tuturor problemelor cu care castelul s-a confruntat în cei aproape 130 ani de existență, un singur lucru a rămas nezdruncinat - statuia lui Isus, sculptată de Raphael Casciani, un artist din Paris.
Muzeul Memorial ”B.P. Hasdeu” are și o carte de oaspeți. Una specială, cu o lucrătură deosebită, în care primul care a scris un mesaj a fost chiar... Nicolae Ceaușescu, conducătorul statului român la acel moment, 11 mai 1967. Bine, a scris este un fel de a spune, pentru că textul este... tipărit. Sub text este semnătura inconfundabilă a lui Ceaușescu, sub care se mai află cele ale lui Maurer sau Manea Mănescu. Apoi, de-a lungul anilor, în cele șase decenii de existență a muzeului, au mai scris în această carte de oaspeți și alte personalități - profesorul câmpinean Octav Angheluță, tenorul câmpinean Petre Munteanu (a cântat la Scala din Milano), Geo Bogza, Eugen Jebeleanu, Marin Sorescu, Ion Caramitru, Grigore Vieru, Emil Constantinescu, Marina Voica, Ion Cristoiu, ultimul mesaj din această carte aparținându-i Principesei Maria a României, cea mai mică dintre fiicele Regelui Mihai I. O carte de oaspeți care face parte integrantă din istoria acestui muzeu.
Și, poate ceea ce este cel mai important, Muzeul Memorial "B.P.Hasdeu" continuă să spună povestea unei familii greu încercate de pierderea unicului copil, dar mai mult de atât, continuă să țină în viață și să ducă mai departe moștenirea marelui Hasdeu, aici, la Câmpina, în Castelul Iuliei.
(Foto aeriană - Gelu Mostovoi)
Citește cele mai noi știri locale publicate pe CâmpinaTV.ro! Te invităm să devii membru al grupului nostru de Facebook - CâmpinaTV și grupului de Whatsapp (mesaj la 0733.388.425).
Fii parte a comunității CâmpinaTV.ro!
În perioada 25-26 aprilie, a avut loc cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Național Concurs ”Cântec drag din plai străbun”, care a avut loc la Vaslui, în inima Moldovei.
În seara unei zile de mare sărbătoare creștină - Izvorul Tămăduirii, la Librăria Elstar, în cadrul unei noi Seratele Culturale ELSTAR au fost momente de mare emoție și sensibilitate la prezentarea volumului ”Surâsul lui Mîșkin”, de Aura Christi.
Asociația ”Câmpina Tânără” a organizat vineri seară o conferință cu totul și cu totul specială pentru părinți și adolescenți - ”Alături de tine, nu împotriva ta”.
Ediția cu numărul 123 a Seratelor Culturale ELSTAR este programată vineri, 25 aprilie 2025, de la ora 18.00, la Librăria Elstar, acolo unde va fi lansat un volum-eveniment al Aurei Christi.