CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Zeci de mii de porci sănătoși tun, uciși pe capete. Pesta porcină, un sabotaj la adresa economiei naționale?

- Actualitate -

Zeci de mii de porci sănătoși tun, uciși pe capete. Pesta porcină, un sabotaj la adresa economiei naționale?

În toate cele 104 localități din Prahova au fost activate Unitățile Locale de Sprijin pentru implementarea Planului de măsuri privind suravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane pe teritoriul județului. Prefectura Prahova a anunțat suspendarea temporară a târgului de animale de la Mizil și interzicerea comercializării de animale vii în incinta și zonele adiacente târgurilor de la Vălenii de Munte, Băicoi, Starchiojd, Urlați, Drăgănești, Măneciu și Aluniș. Sunt măsuri de prevenire pentru că, din fericire, până la această oră, în Prahova nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină. În țară, în schimb, e dezastru, iar tot mai multe voci susțin că este un sabotaj la adresa economiei naționale.

După cum a anunțat oficial Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la nivel național sunt confirmate 440 focare de pestă porcină africană, fiind sacrificați 66.300 de porci de la ferme sau crescători individuali. Potrivit autorităților, virusul pestei porcine africane a fost adus în România de porci mistreți infestați. Pesta porcină este o boală contagioasă specifică porcului și împotriva căreia nu există tratament.
„Cred că acest prim focar a fost provocat. În primul rând faptul că a apărut în Tulcea, unde era şi o mare fabrică de produse din carne, care a închis. Pe de o parte, respectivul investitor şi-a pierdut afacerea, a pierdut foarte mult, pentru că îi este foarte greu să revină, iar pe de altă parte, sunt locurile de muncă pierdute ale oamenilor. Acest focar s-a extins extraordinar de repede. Sau instituţiile statului nu şi-au făcut datoria şi nu au izolat focarul, sau într-adevăr discutăm despre altceva, pentru că extinderea asta înseamnă fie o neglijenţă din partea autorităţilor, fie o transmitere zonală la nivel de judeţe“, a declarat, pentru Mediafax, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
"Nu se salvează nimic, nu contează că este bolnav sau nu. Se ucide tot ce se numeşte specia porc. Ce voi face eu pe viitor? Nu mai fac niciodată această treabă, o să cumpăr din Austria carne şi de unde găsesc, în străinătate. Voi renunţa la activitatea de creştere a porcinelor, în condiţiile acestea, nimeni nu vrea să crească porci aici, deci nu se mai poate aşa ceva", a declarat tot pentru Mediafax Nicolae Ciuleac, patronul procesatorului de carne Carniprod Tulcea, care a sacrificat deja, din cauza pestei porcine, aproape 30.000 de porci.

Un semnal de alarmă a fost tras de unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din agricultură, arădeanul Dimitrie Muscă, a făcut un apel către guvernanți pentru a fi luate cât mai urgent toate măsurile ce se impun, cu scopul eradicării pestei porcine africane din România. "Cineva vrea să ne distrugă. Am văzut și în cazul crescătorului din Tulcea că a declarat presei locale că și-a luat măsuri de biosecuritate de la cer la pământ și totuși boala a apărut. De unde? Dumnezeu știe! Vorbim de o mână criminală care vrea distrugerea zootehniei. Că oricum vaci din șapte milioane mai avem un milion, din porci câți am avut 14 milioane mai avem 3-4 milioane. Noi stăm acum cu circa 36.000 de porci la o distanță de sub 100 de kilometri de Oradea unde au fost 18 focare. Criminali suntem, repet, se știe cauza și nu vrem să o eliminăm! Nu vrea nimeni să își asume. Eu cred că cei responsabili trebuie să se trezească și să realizeze că vorbim despre distrugerea unei economii, a unui sector și până la urmă chiar a unei țări”, a declarat Dimitrie Muscă pentru Agrointel.ro. 

De asemenea, una dintre cele mai cunoscute organizații care se ocupă cu apărarea intereselor consumatorilor, Asociația Pro Consumatori, afirmă că în România avem o epidemie falsă de pestă porcină africană. "5,6 milioane kilograme de carne de porc au fost distruse prin incinerare/îngropare, ceea ce înseamnă 10% din consumul anual de carne al românilor. Acțiunea pesta porcină africană va incinera până la finalul anului peste 1 milion de porci. România a pierdut astfel statutul de țară liberă de pestă porcină și nu mai poate exporta carne de porc timp de 3 ani. Avem o epidemie falsă de pestă porcină africană, al cărei scop este distrugerea capitalului autohton și aducerea la sapă de lemn a țăranului român!", se arată într-un comunicat de presă al Asociației Pro Consumatori.

(Sursă foto - Mediafax)


31 Jul 2018 10:37 4946 vizualizari


Comentarii






1588 vizualizari 26 Apr 2024 21:47 O nouă promoție a depus jurământul la Școala de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina

O nouă promoție a depus jurământul la Școala de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina

Pentru 726 tineri din toate județele țării, ziua de 26 aprilie și Câmpina vor rămâne în amintirea lor ca momentul unic în care au absolvit Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” și au depus jurământul de credință.

citeste mai mult
2635 vizualizari 24 Apr 2024 15:39 O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

citeste mai mult
2760 vizualizari 24 Apr 2024 12:53 Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

citeste mai mult
1646 vizualizari 24 Apr 2024 12:11 Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

Poliția Câmpina, în alertă! A dispărut un bărbat de 35 ani, din Poiana Câmpina

La data de 23 aprilie, în jurul orei 22.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați de către o femeie din municipiu, despre faptul că fiul său Ionuț Cătălin Cernat, în vârstă de 35 de ani, din comuna Poiana Câmpina a plecat de la domiciliu în cursul dimineții și nu s-a mai întors. 

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV