Am asistat luni, 30 mai 2022, la Casa Tineretului, la cea mai aprinsă dezbatere publică desfășurată vreodată în Câmpina, tema fiind PUZ-ul (planul urbanistic zonal) necesar proiectului pentru realizarea viitorului pasaj subteran din centrul Câmpinei, precum și proiectul de regenerare urbană propus deasupra viitorului pasaj. Au fost patru ore de dezbatere, de argumente pro și contra, din care vom încerca să selectăm cele mai semnificative puncte de vedere.
În afara publicului larg, la dezbatere au fost prezenți mai mulți consilieri locali - Livia Lupu, Cosmin Raț, Horațiu Zăgan, Valentin Crețu, Marius Anghelescu, Aron Sabo, Andrei Duran, Liviu Davidescu, Florin Marcu, Liviu Briciu, foști consilieri locali - Aurel Oprea, Daniel Ioniță, Gabriel Dima, dar și liderii unor formațiuni politice importante, cu reprezentare în Consiliul Local: Marian Nistor - președinte PNL, Dan Ioan Mușat - președinte PSD, Adrian Pițigoi - președinte PMP.
De asemenea, au fost prezenți la dezbatere mai mulți arhitecți, inclusiv conducerea Uniunii Arhitecților din România, filialele Muntenia, respectiv, Prahova. La unison, aceștia au salutat inițiativa dezbaterii publice asupra PUZ-ului pentru pasajul subteran și zona de regenerare urbană, precum și soluțiile alese.
Primarul Alin Moldoveanu: ”Practic, este un proiect scos de la naftalină”
Primarul Alin Moldoveanu a fost cel care a deschis seria intervențiilor, amintind atât celelalte dezbateri și etape ale acestui proiect, modul în care au răspuns câmpinenii la această inițiativă, dar a făcut și o scurtă istorie a proiectului: ”Proiectul a fost început cu foarte multă vreme în urmă de administrația locală, fiind organizat atunci și un concurs de arhitectură, unde s-au oferit premii din bugetul local. Practic, este un proiect scos de la naftalină și pus pe tapet, astfel încât Câmpina să intre în rândul orașelor de nivel vest-european”.
Un cetățean: ”Domnule primar, o să dați cu subsemnatu' ca fraieru'!”
Prima intervenție din parte publicului i-a aparținut unui cetățean, Bogdan Covrig, care a fost destul de virulent în privința proiectului. ”Ce scenariu avem acum pe masă? Optimist, pesimist sau cel mai probabil? Este cumva cel optimist? Ar putea însemna să pice un zid, să se dărâme malurile, să fie prinși oameni acolo, doi mor și să vedem cine plătește daune. Pățiți, domnule primar, ca primarul sectorului trei, care dă cu subsemnatu' ca fraieru', pentru că nu a știut cum să-și facă instrumentarea oamenilor!”, a spus Bogdan Covrig.
Întrebările liderului liberal, Marian Nistor
Cel mai elaborat și documentat punct de vedere i-a aparținut președintelui PNL, Marian Nistor, care a ridicat mai multe semne de întrebare, strict în baza documentației prezentate de administrația locală. ”Faceți o propunere ca toată circulația să fie direcționată pe axa sud-nord și instituiți și un inel cu sens unic. Am studiat planșele și vă prezint câteva probleme. Acest PUZ reglementeză un număr de 315 locuri de parcare, care sunt propuse a fi relocate. Atâta vreme cât în Strategia de Dezvoltare Locală, se prevede ca sub parcul din centrul orașului, în pasaj, să fie doar 100-150 locuri. Numai pe Carol I sunt 192 locuri propuse a fi desființate, la fel pe Calea Doftanei, Henri Coandă, intrările pe Soarelui și altele. Pe Strada Mihai Eminescu, 33 locuri parcare vor fi desființate și se propune aici stradă cu dublu sens, dar care se înfundă undeva în jurul bisericii, fără nicio soluție pentru întoarcere. Se propune și relocarea unor stații de taxi, dar nu sunt soluții concrete. De asemenea, există introduse niște reglementări pentru regimul de înălțime de P+8 și P+12. Vrem un astfel de regim de înălțime în centrul Câmpinei?”, au fost numai câteva dintre semnele de întrebare ridicate de Marian Nistor, dar la care nu a primit răspunsuri.
Liderul PSD, Dan Mușat, vrea referendum pentru pasaj
Mult mai vocal a fost președintele PSD, Dan Ioan Mușat, care a cerut nici mai mult, nici mai puțin, decât organizarea unui referendum: ”Ne luați la mișto cu consultări făcute cu elevi de clasa a VII-a. Haideți să nu mai facem consultări, ci să facem un referendum și pentru că este o problemă importantă, care suscită atâtea păreri, să dăm posibilitatea oamenilor să decidă. Dacă veți convoca o ședință extraordinară sau de îndată a Consiliului Local sau la ședința ordinară din luna iunie, introduceți un proiect privind organizarea unui referendum pe această temă, noi îl susținem!”
Mai discret, consilierul Cosmin Raț a adăugat că pe viitorul buletin de vot pentru referendum ar trebui introdusă și o întrebare privind dizolvarea actualului Consiliu Local, că poate și aici oamenii ar avea ceva de spus.
De unde atâta înverșunare?
Intervenții au fost mai multe, în patru ore de discuții, noi doar le-am sintetizat pe cele mai importante. Lucrul care ne-a surprins cel mai mult la această dezbatere a fost înverșunarea unora dintre participanți. Și aici ne referim la cetățeni, nu la cei din administrația locală, la specialiști sau la liderii politici prezenți. O înverșunare greu de înțeles. Că mulți nu au făcut diferența între PUZ și proiectul tehnic al viitoarei investiții, astfel încât au solicitat să li se spună acum, imediat, la ce adâncime va fi săpat pasajul sau în ce măsură acesta va afecta structura de rezistență a blocurilor deja existente, poate fi de înțeles până la un punct, dar să fi atât de vehement, să ridici tonul și să jignești oameni de valoare, specialiști, care au venit pe cheltuiala lor pentru a-și spune părerea asupra acestui PUZ, parcă este prea mult. O atitudine care ne place să credem că nu reprezintă societatea civilă din Câmpina, ci este doar o excepție. Altfel, ne putem gândi că înverșunarea unora poate avea și alte cauze...
Avertismentul lui Dan Mușat și precedentul numit Rafinăria Câmpina
Dan Ioan Mușat a surprins asistența cu o temă inedită. ”Probabil că știți unde a fost sediul Primăriei Câmpina, Casa Carcalechi, nu-i așa?”, a întrebat-o pe arhitecta șefă a Câmpinei, Roxana Pandele. (zona Casei Cărții, n.r.) Și a continuat: ”Ce se va întâmpla dacă, atunci când vom ajunge cu săpăturile în acea zonă, vom descoperi ruinele acestei case? Există riscul ca atunci când se vor face aceste descoperiri arheologice, să fie întrerupte lucrările? Cum vor afecta aceste descoperiri lucrările?” I s-a răspuns tehnic, dar pretextul seamănă izbitor cu demersul Asociației ”Suntem România”, care a cerut clasarea celor două obiective ca monumente istorice (rafinăria și calea ferată), ceea ce a dus la blocarea oricăror lucrări la fosta rafinărie și calea ferată adiacentă, de către actualul proprietar. Am putea înțelege din această intervenție, că în cazul descoperirii unor cărămizi mai vechi la săpăturile pentru pasaj, ar putea apărea cineva care să pună bețe în roate și să blocheze continuarea lucrărilor. Dacă se va întâmpla asta, vom vede cine este acel "cineva".
În loc de concluzie...
Se știe deja că pasajul subteran este proiectul de suflet al primarului Alin Moldoveanu, chiar dacă ideea este mai veche, de prin 2010, când s-au așezat la aceeași masă și au bătut palma pentru pasajul subteran: Horia Tiseanu (primar, președinte PDL la acea vreme), Ion Dragomir (viceprimar, președinte PSD pe atunci), Virgil Guran (președinte PNL), Luminița Dumitrescu (consilier local, vicepreședinte PIN) și deputatul PDL Florin Anghel. Atunci, în vara lui 2010, prin consens politic și fără a se pune problema unui referendum, s-a decis realizarea unui pasaj subteran în centrul Câmpinei, acesta fiind considerat "cel mai important proiect pentru viitorul orașului". Primul pas a fost organizarea unui concurs de arhitectură care a costat 150.000 lei la acea vreme. Și putem spune că singurii beneficiari au fost arhitecții care s-au clasat pe primele trei locuri și care măcar s-au ales cu niște bani. Câmpina nu s-a ales cu nimic. După 12 ani, iată, revenim la acest subiect, însă consens politic nu mai există. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare. Cei care doresc să-și reamintească cum au decurs atunci discuțiile, în urmă cu 12 ani, pot citi AICI (Campinaph.ro, site-ul nostru vechi). Credem că veți găsi lucruri interesante.
Revenind la dezbaterea publică de astăzi, cele patru ore de discuții au avut și bune și rele, au adus argumente pro și argumente contra (mai multe contra, e adevărat). Până la urmă, cel mai important lucru este că o astfel de dezbatere a avut loc, chiar dacă, din păcate, unii dintre participanți au demonstrat că nu au cultura dialogului. Poate că este timpul să învățăm și asta, într-un mod civilizat, cu argumente, fără patimă și aroganță. Indiferent în ce tabără s-ar afla participanții.
Trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta este sinteza pedepsei aplicate de instanța de la Judecătoria Câmpina poentru autoarea accidentului cumplit de pe trecerea de pietoni de la Salcie, în urma căruia un băiat de 17 ani și-a pierdut viața.
Odată cu începerea vacanței de vară, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IJP Prahova, desfășoară activități de informare și prevenire în cadrul Campaniei ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite”.
Consiliul Județean Prahova a aprobat, în ședința extraordinară de luni, 30 iunie, repartizarea pe localități a sumei de 43.654.000 lei.
Inspectoratul Județean de Poliție Prahova informează participanții la trafic instituirea unor restricții de circulație pe DN1, în zilele următoare.