La propunerea operatorului de salubritate, Consiliul Local Câmpina a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, majorarea tarifului pentru colectarea, transportul și depozitarea gunoiului menajer. Noile tarife sunt valabile cu 1 februarie, iar motivele pentru care Floricon Salub a solicitat această modificare de preț sunt: majorarea de la 59,92 lei/tonă la 69,58 lei/tonă a tarifului de depozitare la rampa de la Boldești-Scăeni și creșterea salariului minim brut pe economie la 1.450 lei începând cu 1 februarie 2017.
Practic, tariful la gunoi crește astfel:
- de la 8,02 lei/persoană pe lună la 9,57 lei/persoană pe lună (fără TVA) pentru populație (o scumpire de 1,55 lei de persoană pe lună)
- de la 72,61 lei/mc la 82,44 lei/mc (fără TVA) pentru agenții economici și instituțiile publice, cu excepția celor din subordinea Primăriei (scumpirea este de 9,83 lei/mc)
- de la 72,61 lei/mc la 80,63 lei/mc (fără TVA) petru Primărie și instituțiile publice subordonate (scumpirea este de 8,02 lei/mc).
Precizăm faptul că, în prezent, în Câmpina au contracte de salubritate cu Floricon 21.025 persoane, ceea ce reprezintă 60% din totalul populației (conform Institutului Național de Statistică, municipiul Câmpina are oficial 37.378 locuitori, chiar dacă în urma recensământului din anul 2011 au ieșit... 32.935 persoane). Introducerea taxei speciale de salubritate, la 1 ianuarie 2016, în valoare de 20,64 lei de persoană pe lună, un fel de sancțiune stabilită de Guvern pentru locuitorii care nu au contract la gunoi, nu și-a atins scopul în Câmpina. Foarte puțini sunt cei care au încheiat contracte ca să nu plătească acea taxă specială, dublă comparativ cu prețul la gunoi. În schimb, distribuirea gratuită a pubelelor de gunoi a contribuit la creșterea numărului de contracte.
"În perioada decembrie-ianuarie, am încheiat 480 de noi contracte de salubritate, cu persoane care au venit la noi să facă un astfel de contract pentru a beneficia de pubele gratuite. A fost un lucru bun. Dar mai avem o problemă. Încercăm să depistăm persoanele care nu au contract, confruntând baza noastră de date cu cea a Institutului Național de Statistică, pe care a solicitat-o Primăria Câmpina. Salariații de la Floricon merg împreună cu Poliția Locală prin oraș pentru a vedea exact cum stau lucrurile. Pe lângă cei care nu au contracte deloc, mai există destule situații în care sunt diferențe mari între ce avem noi în contract și ce este în realitate. De exemplu, se plătește gunoiul pentru o persoană sau două, iar în casă sunt patru, cinci sau chiar șase membri de familie. De aceea încercăm să rezolvăm această situație. Am mai spus, creșterea numărului de contracte poate contribui la reducerea tarifului la gunoiul menajer. Acum, 60% din populație are contracte. Dacă procentul s-ar duce spre 100%, tariful la gunoi ar scădea cu o treime", a declarat Florin Constantinescu, directorul Floricon Salub.
Alarmele telefoanelor mobile ale multor câmpineni au sunat din nou în această seară, în jurul orei 18.50, un mesaj RO-ALERT anunțând prezența unui urs pe Calea Doftanei, din Câmpina.
Veste tristă pentru Câmpina... Fostul primar al Câmpinei din perioada comunistă, Petre Câmpeanu, a încetat din viață la aproape 85 ani.
În cursul zilei de vineri, 6 septembrie, polițiștii au fost sesizați de către o femeie din Cornu, că fostul ei concubin a încălcat ordinul de protecție pe care aceasta îl obținuse de la Judecătoria Câmpina împotriva lui.
Traficul de droguri reprezintă unul dintre cele mai periculoase flageluri ale acestor ani, polițiștii acționând constant pentru combatarea acestui fenomen cu efecte inimaginabile, mai ales pe termen lung.