Poate știați sau poate nu, Legea 215 a administraţiei publice locale are un capitol aparte dedicat iniţiativei cetăţeneşti. La Câmpina nu a existat niciodată o iniţiativă cetăţenească prin care să se promoveze un proiect de hotărâre a Consiliului Local, să se strângă semnăturile necesare pentru ca proiectul să intre în dezbaterea Consiliului Local Câmpina pentru aprobare. Acum, odată cu înfiinţarea Asociaţiei Câmpina Civică, poate nu ar fi rău să existe și o astfel de inițiativă, un proiect de larg interes public, dorit de cetățeni, dar pe care administraţia locală ezită sau nu îl are în vedere pentru promovare. Poate fi un început spre un real exerciţiu democratic, un exerciţiu de civism.
Articolele 109-111 din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează iniţiativa cetăţenească. Astfel, scrie negru pe alb în actul normativ că "promovarea unui proiect de hotărâre poate fi iniţiată de unul sau mai mulţi cetăţeni cu drept de vot, dacă acesta este susţinut prin semnături de cel puţin 5% din populaţia cu drept de vot a unităţii administrativ-teritoriale respective". Astfel, la nivelul municipiului Câmpina, la ultimele alegeri, pe listele electorale permanente s-au aflat puţin peste 30.000 persoane cu drept de vot. Ceea ce înseamnă că pentru promovarea unui proiect de hotărâre a Consiliului Local Câmpina prin iniţiativă cetăţenească ar fi nevoie de ceva mai mult de 1.500 de semnături.
Acum, din păcate, sunt multe subiecte pe marginea cărora se poate veni cu un asemenea proiect. Faptul că există Asociaţia Câmpina Civică este un început. Nu mai trebuie decât de găsit subiectul unui asemenea proiect, un subiect pe care administraţia Tiseanu poate ezită să-l realizeze, dar care să întrunească o largă susţinere populară, ceea ce ar obliga Consiliul Local măcar să dezbată acest proiect și poate să-l și aprobe ţinând seama de dorinţa oamenilor. Apoi, trebuie urmărită îndeaproape aplicarea proiectului, pentru că nu ar fi prima oară când în Consiliul Local Câmpina se aprobă un proiect, dar care, ulterior, nu mai este pus în practică de Executiv.
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.