Sat, vamă, târg, oraş, apoi municipiu. Practic, istoria Câmpinei de la 1503 până astăzi, 8 ianuarie 2017. Probabil că localitatea este mult mai veche, dar nu au fost găsite documente care să demonstreze acest lucru. Avem doar hrisovul descoperit de regretatul Silviu Dan Cratochvil în arhiva de la Braşov şi în care se menţionează pentru prima dată numele Câmpinei ca localitate liberă la 8 ianuarie 1503.
În 1503, moşneanul Mansul ducea ceară de albine spre vânzare la Braşov şi a fost consemnat în registrul de taxă vamală la poarta cetăţii. De-a lungul timpului, Câmpina a cunoscut mai multe forme de organizare administrativă. În 1783 a devenit târg, iar 1864, prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, localitatea a fost ridicată la rang de oraş. Din 1994, Câmpina este municipiu. Un drum lung şi greu, o istorie frumoasă.
Pentru că astăzi este Ziua Câmpinei, am dorit să vă prezentăm (sau să le reamintim celor care știu deja) şi lucruri mai puţin cunoscute despre localitatea noastră şi ne-am oprit la episodul în care Câmpina a devenit municipiu. S-a întâmplat în 1994, după numeroase demersuri făcute de administrația locală pe lângă autoritățile centrale. Legea prin care Câmpina trecea la o formă superioară de organizare administrativă se împotmolise undeva la Camera Deputaţilor şi nu mai ştia nimeni nimic de acest proiect. “Nu mai primeam nicio veste, nu ne mai spunea nimeni nimic şi am trimis o scrisoare Camerei Deputaţilor, instituţie condusă la acel moment de Adrian Năstase. Nu am primit un răspuns imediat, în schimb, l-am primit pe… Adrian Năstase. A venit la Câmpina împreună cu senatorul Victor Apostolache, a cerut mai multe informaţii şi am discutat atunci pe larg despre dorinţa noastră ca localitatea să devină municipiu. Am discutat la mine în birou şi cu această ocazie am deschis şi Cartea de Onoare a Câmpinei, Adrian Năstase fiind prima personalitate care a semnat în această Carte”, ne-a povestit Mihai Stănescu, primarul Câmpinei în mandatul 1992-1996.
Ulterior, Primăria Câmpina a primit o adresă din partea Guvernului României în care se menționa că a fost aprobată Legea 104/1994 prin care orașul Câmpina a fost ridicat la rang de municipiu, iar pentru organizarea unor acțiuni menite să marcheze acest eveniment, de la bugetul de stat se alocă 10 milioane lei. În decembrie 2016 s-au împlinit 22 de ani de când Câmpina este municipiu.
La mulți ani, Câmpina! La mulți ani, tuturor câmpinenilor!
Prahovenii au primit și în această dimineață mesaj RO-ALERT privind codul roșu de caniculă instituit de Administrația Națională de Meteorologie.
În momentul de față, în Câmpina se lucrează în mai multe puncte la refacerea platformelor de gunoi pe care vor fi amplasate insulele ecologice.
Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” a anunțat că în cursul serii de luni, între orele 20.43 și 22.05, circulația feroviară pe ambele fire ale porțiunii dintre Câmpina și Florești Prahova a fost întreruptă.
După canicula de peste zi, după ora 19.00, la Câmpina s-a iscat - aproape din senin - o vijelie: cu intensificări puternice ale vântului, cu tunete și fulgere, ploaie - în unele locuri torențială, în alte locuri din Câmpina... deloc!